Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlato: Ticho po pěšině. Nakoupíte, než začne frmol?

18. 8. 2014
 19 855
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pro drobného individuálního investora (pokud je zde slovo "investor" opravdu na místě) do fyzického kovu hrají roli ještě další faktory.
- Rozdíl marží mezi CZ a DE obchodníky (v DE jsou nižší)
- Rozdíl v DPH u Ag (v DE je nižší - rozdílová DPH)
- Rozdíl kurzu při nákupu EUR (banka prodává euro např. za 28.383 a nejmenovaná směnárna v centru Prahy za 27.87)

Pokud zajistíte, aby jste v každém z těch třech bodů stáli na té výhodnější straně, nakupujete Au a zejména Ag citelně výhodněji.
Představte si, že kupujete akcie Facebooku a postupem A je můžete pořídit o 15% levněji, než postupem B. Bylo by vůbec možné postup B považovat za investici?
Nebo si představte, že byste si kupovali akcie ČEZ a obchodník C by na rozdíl od obchodníka D chtěl navíc k ceně akcie ještě nějaký 15ti procentní příplatek. Byla by to investice?

Při nákupu Ag v CZ je to do očí bijící: kupujete "akcii" s velkou marží obchodníka a ještě platíte 21% výpalné (pardon - DPH) organizaci, proti jejíž nezodpovědnosti se právě pojišťujete a jejíž potištěné papírky máte tu drzost měnit za poctivé peníze.

Nahlásit

-
0
+

Nesmíte to ale brát příliš vážně. Zlato bylo dobrou investiční příležitostí již před více než rokem, viz http://finmag.penize.cz/investice/268273-zlato-cas-nakupu
A od té doby cena zlata dále poklesla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fajn článek.

Nahlásit

-
0
+