Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Elektronická evidence tržeb. Past na daňové úniky, nebo na podnikatele?

8. 8. 2014
 58 120
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No čo, opäť ďalší krok k podpore slobodnej ("čiernej", "šedej") ekonomiky :-)

Nahlásit

-
0
+

Vlastniť nehnuteľnosti vo viacerých destináciách je veľmi rizikové a nákladné. Režim sa môže zmeniť aj tam a o nehnuteľnosť človek príde. S 5kg zlata si človek kúpi nehnuteľnosť kde sa mu len práve zachce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diverzifikovat jistě ano. U těch nemovitostí je ale trochu problém dopředu odhadnout, která destinace bude tou zajímavou a také je nějaké riziko zkrátka v tom, že vlastnictví nemovitosti těžko zapřete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, můžete utíkat s 5 i více kg zlata, ty Vám ale zdroj obživy nezajistí. Vlastnictví nemovitostí, v zajímavých destinacích, ano.
Nicméně každé má své výhody a nevýhody. Proto není od věcí více diverzifikovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No rozhodně lépe, než s něčím jiným. Už 5kg zlata je myslím solidní suma do nového začátku a měla by pokrýt i ten domek na pláži.

S miliony CZK, akciemi ČEZ či státními dluhopisy se samozřejmě utíká o něco lépe, ale je otázka, zda vám v nové destinaci (a vzhledem k důvodům, proč utíkáte z ČR) budou dobré k něčemu jinému, než na podpal.

No a samozřejmě nejhůře se utíká se zdaleka nejoblíbenější investicí našich spoluobčanů - s nemovitostí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No těžko říct, jaký bude další vývoj.

Ale: pokud ekonomika zkolabuje díky přemíře socialismu, přerozdělování a regulací, tak řešením nebude moct být ještě více toho samého (diktatura) - to by ekonomika u toho dna zůstala a nejvíce by to odnesl zase jen "prostý lid".

A k tomu Řecku: podle mne to je docela zajímavý případ ke studování.

Podle mne jsou totiž Řecka vlastně dvě:

1) Státní sektor. Zde vidíme přezaměstnanost, neefektivitu, nezodpovědnost, dluhy, plýtvání, protesty, stávky, zoufalost

2) Soukromý sektor. Zde máme ze sdělovacích prostředků sice málo informací, zato ale máme osobní zkušenosti z dovolených. A co na nich vidíme? Prosperující hotely, restaurace, autopůjčovny, atd... na řeckých ostrovech a pobřeží. Vidíme spokojené usměvavé lidi od majitele hotelu po poslední pokojskou. Vidíme nezávislost na státu: v hotelích a restauracích se podávají převážně ryby a místní (rostlinná i živočišná) zemědělská produkce. Vše se odehrává mimo stát - barterový obchod, vše v hotovosti, žádné daně. A vidíme ochotu, funkčnost, prosperitu. Viděl snad nějaký turista na těch desítkách a stovkách řeckých ostrovů nějakou bídu, nezaměstnanost, pouliční nepokoje, atd...? Já tedy ne. A neviděl jsem ani žádného policajta. Na těch ostrovech se v podstatě blížej bezstátní společnosti :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom nepochybujte :)

Jenom trochu polemizuji s tím, že přicházející kolaps povede ke změně k lepšímu, tedy jestli platí to "čím hůř a dřív, tím líp". To k čemu se schylovalo v Řecku, než to Němci uhasili miliardami eur, nevypadalo zrovna povzbudivě. To jak rychle mladší generace zapomněly, jak to skutečně fungovalo v realném socialismu a v čem vidí svoje ideály, může snadno vést k tomu, že si to zopakují. A vidím jedno nebezpečí navíc, totiž globalizaci socialismu. Pracující "tábora socialismu" viděli, jak žijí ti vykořisťovaní dělníci v zahnívajícím kapitalismu z každého katalogu Neckermanna nebo Quelle, který se sem dostal (a řady řady jiných věcí). Bez takového srovnání si budou obyvatelé matrixu myslet, že to je jediný a nejlepší možný stav. Snad jedině ta Asie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ale také si včas zajistit nějaké ty nemovitosti třeba u té pláže ........ se zlatem se špatné utíká :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná a pokud si to lidé nechají líbit (nebo tomu dokonce budou tleskat), tak dobře jim tak.

Tou dobou Josef Fraj a tisíce dalších příslušníků třídy vzdělaných a pracovitých, bude užívat svých úspor ve zlatě a dividend s asijských akcií někde na pláži.

Nebude se dát nic dělat a odejde další vlna, srovnatelná s 1948 a 1968 a průměrné IQ národa klesne o dalších 5 bodů.

Pokud máte takové obavy, tak pevně věřím, že tomu přizpůsobujete strukturu, formu a geografické rozložení svých investic (a také ochotu si tu spořit na penzi), pilně se učíte jazyky, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Až se lidé začnou bouřit, tak vyhlásíme válku Slovensku, nějaký spravedlivý důvod už se najde. Až bude Československo dostatečně zplundrované, tak bude vyhlášena Dekáda národní obnovy, kdy bude morální povinností každého občana odpracovat 500 hodin (Slováci 400) pro obnovu národní ekonomiky, a odevzdání veškerého zlata do společných kádí. Potraviny budou na lístky a pořádné boty jen pro ty, co odpracují o 100 hodin víc. Každý měsíc budou vyznamenáváni Hrdinky a Hrdinové obnovy v paláci Velkého Obnovitele a vládní a jediný deník Hlas nového Československa přinese jejich podrobné životopisy. Pravidelná týdenní školení budou občany motivovat ještě většímu úsilí ve prospěch velkolepé společné budoucnosti. Ochránci obnovy budou sledovat, zda občané projevují dostatečné nadšení při projevech Velkého Obnovitele, vysvětlujících, že Dekádu národní obnovy bude třeba prodloužit na dvojnásobek, protože lžiliberálové z té či oné země sabotují naše společné úsilí.... Neskončí to spíš takto? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný průřez v myšlení ve vztahu k soukromému vlastnictví. Jedni k tomu přistupují technokraticky (je to jednoduché/je to složité), druzí majetnicky (veškerý majetek patří státu, takže logicky musí vidět, jak se kde hýbe a hlídat, zda mu oprsklí živnostníčci něco "nekradou"), menšina i s ohledem na lidská práva (jakým právem si státní zaměstnanci dovolují zavádět presumpci viny?).

Nahlásit

-
0
+

Je to tak, dopady opatření prakticky každé vlády, ať se všeholidem zaklíná jak chce, dopadnou vždy na ty "nejvobyčejnější lidi".
Naopak ti velcí mají "své legislativce", kteří mají za úkol upevňovat jejich privilegia a oligopolistické postavení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Na chudej lid musí bejt přísnost!“

Kam bychom to došli, kdyby každý živnostník chtěl mít stejné výsady a privilegia, NEPLATIT DANĚ, jako mají oligarchové a nadnárodní korporace. Co by na to asi řekl ministr pro lidská práva?

Nahlásit

-
0
+

Modelový příklad:
Živnostník, který díky doposavadní absenci velkého bratra měl čistý příjem 35tis/měs a s tímto příjmem počítá jeho životní styl. Po zavedení velkého bratra jeho reálný čistý příjem klesne na 25tis. Co z toho plyne?
- Buď se pokusí zvednout ceny (tzn. vše dopadne na koncové zákazníky)
- Nebo podnikání zabalí - v lepším případě se zaměstná (pokud to půjde, tak ve státním), nebo půjde na pracák a přivydělávat si bude na černo
- Nebo se uskromní, změní svůj životní styl a bude utrácet o 10k měsíčně méně - a spolu s ním desetitisíce podobných živnostníků. Což bude mít dopad na ty, u kterých přestali utrácet.
- Erár možná dostane o něco více (ale dost možná méně, nebo více vydá na podpory). I kdyby dostal více, znamená to pouze, že nakoupí více velkobratrských kamer, vykutá více Blanek, zavede více opencardů, atd...


Pokud v Chorvatsku skutečně "došlo například u hotelů a restaurací k navýšení vykazovaných tržeb řádově o stovky procent", tak to na ten byznys nutně muselo mít zásadni dopad - zvýšení cen, snížení úrovně, omezení kvality, omezení nákupů, defaulty leasingů a hypoték ze strany restauratérů a hoteliérů, atd...

______________________________ ____

Obdobné to je se snížením nákladového paušálu pro bílé límečky (právníky, poradce, IT, ..) a to dle některých návrhů až na pouhých 20%!
Co se stane pak? No samozřejmě každý takový freelancer se na paušály vykašle, začne vést účetnictví, maximalizovat náklady (a pokud to půjde i minimalizovat viditelné příjmy). Místo Octavie si koupí BMW (přeci se raději rozmazlí, než aby to dal eráru). Jsou živnostníci, kteří (a úspěšně s tím prošli kontrolou) mají v nákladech 2 jachty (repre, ne?), 2 litrové motorky, špičková horská kola (autem se všude nedostanu, ne?) - a samozřejme z toho všeho si i odečetli DPH (dokonce i v době, kdy z normálního auta to nešlo).
Takže výrazené omezení paušálů zvýší prodeje luxusních aut a dalších věcí (co bych se omezoval a kupoval notebook Lenovo za 25k, půjdu do nějakého děla za 50k - aspoň budu reprezentovat a jinak mi to stejně sebere erár).
Začne se zase rozmáhat kupování něčeho (co do nákladů dát nejde) jako něco, co tam dát jde (zcela jiste mnoho drobných obchodníků bude ochotno prodat sedací soupravu jako kancelářský nábytek, školní brašnu jako kancelářské potřeby, domácí kino jako výpočetní techniku, atd...).
Začne se zase obchodovat s pohledávkami, ztrátami a náklady.
Všem zčista jasna vzroste potřeba pořizovat si různé studie a analýzy, reklamu v regionálnim tisku a rádiu, atd...
Určitě se i zvýší počet "střelců". kteří účetnictví prostě nepovedou, každý rok dají daňové přiznání na malou částku a pokud přijde kontrola (zejména tam, kde statisticky hrozí 1x za 100 let), tak jim evidence shoří či bude vykradena kancelář.
Možná si někdo vedle živnosti s nízkým paušálem nově pořídí i živnost s vysokým paušálem a bude přemlouvat klienty, aby mu poradenskou práci fakturovali jako instalatérskou práci - a jejich fantazie jistě najde i 1000 jiných způsobů.
Živnostníci začnou část času, který doposud trávili produktivní prací, trávit snahou o minimalizaci svého oškubání = škoda pro celou společnost.

______________________________ ____


Aleš Tůma: "Když jsou jednou nějaké daně, tak je samozřejmě protiprávní se jim vyhýbat."
Opravdu? Ať erár zavede jakékoli daně pro jakoukoli menšinu, tak je prostě správné a morální jen sklapnout kufry?
Milionářská daň, dědická daň, daň z plnovousu, daň ze vzduchu, speciální daň např. pro židy, daň z bazénu, ... vše je OK a všemu je správné se bez odporu podřizovat?
Je to stejné jako říct "Když jsou jednou Norimberské zákony, či zákon o vedoucí úloze strany, je špatné se jim vyhýbat".

______________________________ ____

Aleš Michl: Aha. Takže mafiáni dělají podovody z lihem, pohonnými hmotami a neoprávněně požadují po státu stamiliony na DPH za fiktivní exporty - a proto je správné donutit instalatéry, kadeřnice, prodejce ve večerkách, malíře pokojů. atd... aby si pořídili tablet, platili si drahá mobilní data, trávili část své pracovní doby novou administrativou, atd...
Navíc jak lidi donutíte chtít po elektrikáři účtenku, když on jim nabídne slevu 20% za to, že ji chtít nebudu (což je win-win-win : ja ušetří zákazník, ušetří řemeslník a podváže se přísun živin do nádoru jménem erár).
______________________________ ____

Petr Hampl: Jeho odpověď mi je nejblíže.
______________________________ ____

Ale jen ať utahují šrouby. Čím hůř, tím líp, resp. dřív (to klekne, lidi se začnou bouřit, Atlas se otřese, atd...). Podobnými opatřeními se stát demaskuje v očích stále větší části populace jako tyran, zloděj a mafián poskytující "ochranu" za výpalné.

Nahlásit

-
0
+