Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Chudá Gaza, bohatý Hamás

30. 7. 2014
 9 046
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Problém Gazy je v nulových informacích z tohoto prostoru, násobené filtrací (totální) Izraelem. Věřit či nevěřit panu Kohoutovi? Ekonomicky se to zdá rozumné, jenomže pak si vzpomenu na Slovensko, na n ás v RVHP a začnu pochybovat. Proč? Češi tvrdili, že penězovod na Slovensko je strašný. A bez nás umřou hlady. V RVHP zase komunisti tvrdili, že záštita ekonomiky je Sovětský svaz a my jsme nevděční grázlové. (Brežněv). Jenomže právě touto optikou viděno přestávám článku důvěřovat. Bez relevantních dat prostě nelze. Pak k tomu přiberu Tunisko, jak se brání vojensky pomoci Izraele (tam říkají pejzatých) a pochybuji ještě víc. Osobně vidím konečné řešení v donucení Izraele okamžitě opustit vše v Palestině, Gaze, okamžitě ukončit šikanu státních (nebo územních, tam je název složitější) správ, peníze směrované na pomoc Gaze okamžitě zastavit a vložit je na mezinárodní ostrahu prostoru mezi Izraelem a těmito územími. I kdyby měl Izrael částečně pravdu, zabíjení celých rodin stále akceleruje totální nenávist pozůstalých. A to se stupňuje, místo aby odeznělo.

Nahlásit

-
0
+

Těžko říct, oficiální zpravodajství z izraelské i palestinské strany je silně propagandisticky zaměřené a bere si z každé situace jen to, co se jim zrovna hodí (někdy mi připadá, že nejdůležitější válečná fronta mezi izraelci a palestinci je ta propagandistická).
Aby člověk získal trochu odpovídající přehled, vyplatí se sledovat nezávislé internetové stránky Haaretz (liberálně levicové izraelské), Jerusalem Post (pravicové izelské) a Al-Jazeera English (liberální arabské zpravodajství), naše média k takovým vyhroceným tématům moc detailních informací ani argumentů nenabízí (v češtině je k dispozici je spíš jen holé agenturní zpravodajství a různé propagandistické výkřiky).

Ale k tématu:
Už jsem si to dohledal, k prvnímu vybombardování elektrárny v Gaze došlo v roce 2006 v rámci trestného úderu za únos Gilada Šalita, k poslednímu před týdnem.
Mimochodem, dlouhodobé a poměrně systematické ničení životní infrastruktury palestinských arabů židy je zrovna třeba na Haaretz.com docela dobře zpravodajsky pokryto.
Třeba na západním břehu v oblasti Hebronu jsou židy po desítkách ničeny mnohdy stovky let staré cisterny na dešťovou vodu a studny místních palestinských zemědělců s argumentem, že nebyly izraelskými úřady povoleny a nezapadají do platného územního plánu. Neumím si představit, součástí jaké teroristické infrastruktury by takové vodní cisterny mohly být.

Nahlásit

-
0
+

A nebude treba duvodem toho "jakehosi" trestneho uderu to, ze Hamas schovaval v elektrarne rakety (stejne jako to dela napriklad se skolami a nemocnicemi)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S většinou věcí v článku lze vcelku souhlasit, rád bych ale doplnil tvrzení něco k propagandistickému tvrzení Izraele, že bez izraelských dodávek by Gaze neměli ani elektřinu.
Hlavním důvodem tohoto stavu je to, že hlavní elektrárnu v Gaze (mimochodem postavenou za evropské peníze) i většinu další energetické infrastruktury izraelské letectvo v rámci jakéhosi trestného úderu systematicky rozbombardovalo.

Nahlásit

-
0
+

Ne, hloupé a tragické je to, že existuje síla, které vám může proti vaší vůli sebrat váš majetek a poslat ho někam, kam nechcete (stát-OSN-Gaza/Hamas).

Nahlásit

-
0
+