Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rusko směřuje k ovládnutí Slovenských elektráren

21. 7. 2014
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Reinkarnace Kojzara se sotva vrátila z dovolené a už odhalila další kremelské spiknutí. Ještěže ho máme.
Zato na Ukrajině, tam se s tím nematlají jako na Slovensku. Business tam má podstatně větší spád. Pokud oligarcha Petro Porošenko zvolí v případě dobývání Doněcku stejnou taktiku jako ve Slavjansku - vybombardování dělostřelectvem a letectvem, dostane oligarcha Rinat Achmetov pořádně na prdel. Velká část jeho aktiv je v doněckých ocelárnách. Naopak válka jde zatím k duhu oligarchovi Igoru Kolomojskému. Jeho soukromá armáda ostřelovala a zapálila lysyčanskou rafinerii, která konkuruje jeho vlastnímu podniku. Ceny ropných produktů na Ukrajině by tak měly jít nahoru. Kolomojský také údajně masově poskytl zemědělské úvěry zajištěné budoucí úrodou, a v další instanci užívacím právem k půdě. Pokud zemědělci řádně nesklidí, získá užívací právo k půdě a tím i předkupní právo při očekávané privatizaci. Stane se z něj černozemní magnát. Protože Ukrajina je prozápadní a světová, nepřijde zkrátka Joe Biden, jehož syn Hunter se stal členem boardu Burisma Holdings – největšího soukromého producenta plynu. O střet zájmů se v žádném případě nejedná.
A co na to obyčejní Ukrajinci? Ti přece radostně budují demokracii, když se zbavili toho jha.

Nahlásit

-
0
+

"Favorit je přitom předem jasný, mluví se především o ruském koncernu Rostatom, který už dřív projevoval zájem o výstavbu nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích."

Ano, ruský majitel strategického podniku může být bezpečnostním rizikem, podobně jako miliardář, mediální magnát a ministr financí v jedné osobě může být rizikem ekonomickým a politickým.

Za peníze všechno. Nebo ne? A jak reálně zabránit tomu, aby nebylo?

Nahlásit

-
0
+