Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Polská lekce: Jak se kroutí krkem penzijním fondům

30. 6. 2014
 21 698
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Hlavně, že je nám všude v médiích předhazováno Polsko, jako ekonomický tygr, který nejlíp obstál v boji s ekonomickou krizí, v rámci EU je vzorným státem a příkladem hodným následování. A rychle by ho mělo následovat Česko, "zbídačené" minulo vládou Nečase a Kalouska...

Nahlásit

-
0
+

Sliby vlády... aspoň každý vidí, jakou mají cenu.
Napřed vláda naslibuje soukromé pilíře, navnadí do nich lidi. A pak jim naspořené peníze ukradne (to je totiž základní modus operandi každé vlády - organizovaná loupež).
Pak si vláda v záchvatu populismu vymyslí dluhovou brzdu. Pak jí začne být nepohodlná a obejde ji podvodem a loupeží.
Máme zkrátka co do činění s organizovaným zločinem, klikou mafiánského typu, vybírající výpalné za "ochranu".
Čím déle lidé budou žít v iluzi (vytváření státní propagandou od mateřské školy), tím více zklamání budou muset zažít.

Je jen otázkou času, kdy i naše vláda sáhne na 3.pilíř (ve druhém žádné zajímavé peníze nejsou). Přistoupí ke konfiskaci vkladů, zdanění majetku (prvním krokem je jeho evidence - majetková přiznání + registr bankovních účtů), progresivní dani z nemovitostí (za každou další vyšší procento), dani z finančních transakcí a inflačnímu okradení populace.

Úvahy ZDA k tomu dojde jsou zcela zbytečné, jediná relevantní otázka je KDY.
Nejpozději tehdy, kdy se rozpočet díky nezodpovědnému zadlužování a demografickému vývoji (místo dnešních 50mld ročně bude brzy na penze potřeba přisypávat daleko více) dostane do problémů. Nebo až přijde další krize, se kterou již nepůjde bojovat dalším státním stimulováním na dluh (protože dluhy jsou již teď neúnosné) a dalším snížením úrokových měr (protože již není kam je snižovat).

Mnoho lidí tato opatření vlády bude podporovat, protože přeci je potřeba zabránit rozkladu státních financí (že jej způsobili sami politici, to bude řešit málokdo) a udržet sociální stát. Mnoho lidí opět bude překvapeno. Ale nikdo se nebude moci vymlouvat, že to nemohl tušit, že se nemohl připravit, že nebyl varován.

Nahlásit

-
0
+