Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Úskalí čínského rozmachu

25. 6. 2014
 7 661
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pavel Kohout je skvělý ekonom. Vysokou informační hodnotu jeho článků jsem již dříve chválil.

Bohužel ekonomie se ve svých začátcích odtrhla od rodiny (Mlčoch L., 2013). Ekonomové se na vysoké škole ekonomické nenaučí nic o ekonomice rodin. Ekonomové nemají žádné vědomosti o skutečných peněžních tocích v průběžně financovaných systémech sociálního státu. Z toho důvodu ekonom dokáže řídit podnik, do kterého mu stát zajistí pracovníky. Ekonom ale nedovede řídit stát tak, aby těch pracovníků bylo dost i v příští generaci.

To je systémová chyba v rozvoji ekonomie a slabé místo všech ekonomů. Je to jasně patrné v článku ekonoma P. Kohouta ve chvíli, kdy mluví o sociálním státu jako o hrozbě! Problémy sociálního státu dokáže rozlousknout jen rozvoj dvě staletí  ekonomy zanedbávané sociální ekonomie (viz heslo ve wikipedii).

Nahlásit

-
0
+

USA mají natolik pevné základy díky historii a principům svého vzniku, že bude ještě nějaký ten pátek trvat, než je Čína dožene (pokud vůbec). Veřejný sektor USA ale, zdá se, dělá maximum, aby potopil, ten soukromý, když nabral kurz po vzoru Evropy. Mě by ale zajímalo, kolik procent z HDP USA zařídily natisknuté ničím nekryté dolary a kolika procenty přispívá nadhodnocený dolar a tudíž, jak vysoké by bylo HDP bez těchto efektů, případně jaký by byl vývoj HDP vyjádřený ve zlatě.

Nahlásit

-
0
+