Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Černá díra v Iráku. Žere dolary!

23. 6. 2014
 6 327
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Saudská Arábie je černý kůň USA a dokud tomu tak bude, tak se prostě sesypat nemůže, když má za zadkem největší armádu na světě...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bavím se představou, kterak se sesype Saudská Arábie a ti směšní idioti z Bruselu poníženě půjdou k Putinovi žebrat o ropu...

Nahlásit

-
0
+

Každý účet má dvě strany. Každý bilion, který US vláda vyplatí, někdo vyinkasuje. Jak vidno, je to dobrý bussines a jenom další důkaz, jak socialismus posílá peníze od těch chudých ( kteří platí daně, které pak vláda utrácí) k těm bohatým, kteří vlastní zbrojařské a naftařské firmy, případně jsou na ně napojeni a v tržním prostředí by na takové zisky nikdy nedosáhli. Černá díra pro daňového poplatníka, žně pro zainteresované lidi.

Už před pár lety, kdy se začaly objevovat první zprávy o tom, že některé islámistické skupiny v Africe jsou podporovány ze západu a od Saudů, mnozí varovali, že je to hra s ohněm a bude následně obtížné tyto lidi zpacifikovat. To teď vidíme, poté, co tito " rebelové" skončili v Lybii, přešli do Sýrie. Tam ale narazili a po porážkách od syrské armády se vydali do nyní nejslabší země v regionu, navíc pro mnohé domů, do Iráků. Kdo je teď zastaví? Mají peníze i zlato, vojenský výcvik, zkušenosti z boje, zbraně a nemají co ztratit.

Nedávno jsem četl rozhovor s jednou ukrajinskou novinářkou, která řekla, že je nesmírně důležité na Ukrajině rychle obnovit pořádek, protože s každým dnem, kdy se po zemi potulují ozbrojené bandy, které si berou co chtějí, prostě jen proto, že mají zbraně, bude velice obtížné tyto lidi následně odzbrojit a znovu začlenit do normální společnosti. Ti, kteří teď táhnou Irákem, už takto fungují několik let a zažili zvěrstva, o kterých se nám ani nezdá. Obávám se, že tyto lidi už se nikomu znovuzačlenit nepodaří. A je to důsledek západní politiky šíření demokracie. Společnost v těchto zemích není na demokracii připravená, oni sami tu změnu musí chtít a masově podporovat. To se nikde neděje. I když nějakým pár procentům populace pomůže udělat převrat, nenastane potom všeobecné veselí, ale chaos a občanská válka a situace je mnohem horší než na začátku. Pokud těm zemím chceme opravdu pomoci, tak jenom na úrovni vzájemného obchodu, vzdělávání atd. společenské změny musí udělat sami, spontánně. Jaký smysl má import demokracie a dosazení do čela země člověka, který posledních několik let posedával v západních kavárnách a univerzitách. Proč by ho ti lidé měli podporovat?

Nahlásit

-
0
+