Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Chystá se nová obchodní smlouva mezi Evropou a USA. Komu k dobru?

20. 6. 2014
 17 423
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Páni ekonomové jsou koukám nadšeni. Připadá mi to jak nemoc z povolání. 1/ Zmiňované ekonomické přínosy jsou vzhledem k objemu peněz, ktré se v Evropě točí, zcela zanedbatelné a možná spíš vysněné, než reálné.2/ Ten příklad se standardy bezpečnosti u automobilů mně hluboce dojal. Až budete jíst geneticky modifikované plodiny a nebudete o tom vědět, až budete jíst růstovými hormony nadopované maso a nebudete o tom vědět, tak vás alespoň potěší domnělý 0.5 procentní hospodářský růst. A až kdekdo zažaluje stát kvůli zmaření domnělého zisku a to si pište, že zažaluje, tak i těch 0.5% bude v riti. TTIP připravují lobysti a advokáti velkých korporací. Forsíruje to Amerika a zkorumpovaní evropští politici se škvaří mezi americkým nátlakem a strachem z nepokojů mezi obyvateli - to vskutku není silný partner pro vyjednávání. 3/ Proč se to peče v tajnosti, i když to bude mít zásadní vliv na naše životy i zdraví? Proč se to vleče léta? Proč má mít dokument přes tisíc stran? Proč se zřizuje nadnárodní arbitr dle představ korporací? Otázek je víc než dost, odpovědi žádné nebo prolhané. A s tou konkurenceschopností si páni ekonomové tak nechrochtejte, snadno bychom mohli zaplakat. Spíš vymyslete, kde sehnat prachy pro nezaměstnané, kterých po přijetí TTIP jistě mírně přibyde.

Nahlásit

-
0
+

Jak napsali někteří v článku, obchod mezi EU a USA je už více méně liberalizovaný. Zrušit zbývající cla, by snad šlo stejně, jako se rušila ta předchozí, tedy bez té smlouvy. Jestli na zrušení zbytku cel potřebujeme tisícistránkovou smlouvu, tak je něco špatně a nabízí se vysvětlení, že jejím hlavním účelem je něco zcela jiného. Co to je, to bohužel zjistíme až bude podepsaná a uplatňovaná v praxi.

Nahlásit

-
0
+

V těch tisících stran bude jistě něco o cenzuře internetu (pardon o ochraně před teroristy a pedofily), o dalším sběru informací o lidech a firmách na obou stranách Atlantiku a o dalších omezeních občanských svobod. A naši politici budou říkat, že za nic nemohou, to přece vyžaduje TTIP, stejně jako se teď vymlouvají na Brusel.

Mediálně to bude stejně jako s Lisabonskou smlouvou. Tu nikdo nečetl, ale všichni o ní zasvěceně psali a mluvili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Volný obchod by samozřejmě byl ku prospěchu všech.
Pokud se však bude jednat o dohodu plnou vylobovaných výjimek a omezení, lehce se změní v pojistku vlivu politiků a korporací.

Jíž jsem to několikrát psal:
Pokud ta dohoda bude na jednu A4 a bude říkat něco o tom, že je přirozené, že Američan si smí koupit německé auto, aniž by někomu musel platit výpalné/clo a stejně tak Francouz si smí koupit Kalifornské víno, aniž by se musel někoho dovolovat a řešit nějaké zemědělské kvóty... tak pak OK.

Pokud ta dohoda ale bude mít stovky či tisíce stran (jako má NAFTA), těžko uvěřit, že je o nějaké svobodě v obchodu, ale spíše o regulacích, vlivu, lobbingu, kontrole (Schengen taky není jen o volném pohybu, ale hlavně o velkém bratru, biometrických pasech a občankách, jednotné databázi evropských ovčanů, atd... - a nedošlo k propuštění jediného celníka - a větší symbol příživníka neznám).

Nahlásit

-
0
+