Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna

20. 6. 2014
 35 676
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenom bych poznamenal, že "uplatnění se na trhu" vám potom poskytne možnost postavit nemocnici v záplavách postižených oblastech nebo školu v jižním Sudánu, například. Bez toho můžete jenom soucitně naříkat, jak se tam mají špatně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě bych možná zdůraznil něco, co z článku možná implicitně výplývá, ale možná jenom mě. Komfortní zónu překračujeme všichni do určité míry každý den, pokud nesedíme celej den před televizí a nepoleháváme. A i tehdy si musíme dojít na ten záchod, což se fakt nechce. Ani najít se nechce. Blah. Nedejbože pokud chodíme do práce, kde nedejbože se snažíme něco vytvořit, vymyslet a zlepšit. To je překonávání komfortu, který bolí, ale na konci je odměna. Ale od samoúčelnýho překonávání KZ typu "zařvi nahlas hovno" má dlouhodobý potenciál. Překonávejte takhle KZ a třeba dostanete lepší místo/projekt/zakázku => víc peněz/větší vliv. To je to překonávání KZ, který má smysl, akorát někdo to vzal, udělal kolem toho selfimprovement omáčku a překroutil to do bussiness myšlenky. A protože říct lidem "makejte na tom, co má pro vás smys" moc peněz nevydělává, dělaj se speciální kurzy, kde se tahle lidem přirozená věc ukazuje jako něco exotickýho. I když ... možná, když někdo dělá soulless a meaningless práci v kanclu, tak mu tohle opravdu přijde jako vzrušující... a možná mu i trochu otevře oči a někam ho posune.

Nahlásit

-
0
+

A proč by osobní integrita, vnitřní bohatství, mravnost nebo soucit nebyly hodnotné? Už fakt, že o nich zde píšete jako o hodnotách, dokladuje, že jsou vnímány jako hodnoty. A každá hodnota je hodnotou proto, že po ní někdo touží nebo si ji cení. Každé zboží má svého kupce.
Některé se obtížně kvantifikují penězi nebo lajky, ale to z nich nedělá větší nebo menší hodnoty, pouze hůře popsatelné.

Pokud máte na mysli, že lidé např. nečtou Hamleta ale Blesk, protože za Shakespearovy citáty je méně lajků než za vtípky na alkoholismus Bartošové, tak máte pravdu, ale je to jejich věc a jejich životy. Vy s nimi nemusíte mít nic společného.

Ohledně vystupování z komfortní zóny - podle mě jde o klasickou touhu po vzácném zboží. Zajímavé je, že válka - nejčastější historická forma vystoupení z komfortní zóny - nikoho až tak neláká.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono je občas dobré se zamyslet, proč se vlastně něco takového, jako je třeba tohle "opouštění komfortní zóny" ve veřejném diskursu objeví. Proč to je náhle důležité. A proč by třeba před 100 lety nikdo nevěděl, o čem je řeč.

Každá doba prostřednictvím podobných "zásadních" otázek podává obraz o sobě samé. Ano, nejsou pro nás důležité osobní integrita, vnitřní bohatství, náboženství, mravnost, soucit, ... a co já vím, co všechno by bylo možno řešit ve jménu lepšího života. Místo toho řešíme, jak se uplatnit na trhu a výhodně prodat.

Všimněme si, že ono už ani moc nejde o to, co vyprodukovat, aby se to uplatnilo na trhu. My sami se totiž stáváme svým nejdůležitějším produktem pro trh. To neznamená, že je to špatně, jen je dobré o tom vědět. Abychom se třeba mohli rozhodnout i jinak. Abychom nejeli na "autopilota", tentokrát v makrosmyslu.

Nahlásit

-
0
+

Já mám dost práce i se snahou udržet si čisté svědomí. Řešit zde popsané vystupování z komfortní zóny mi připadá dekadentní.

Nahlásit

-
0
+

Asi jsem zameškal i tu původní vlnu, takže pro mě je tohle naprostá neudálost.

Stará a osvědčená zóna ignorance.

Nahlásit

-
0
+