Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Krátkodobé půjčky s ďábelskou RPSN

13. 6. 2014
 26 743
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vy podcenujete dve skutecnosti. Za prve, riziko nesplaceni nebo opozdeneho splaceni vyse probiranych nezajistenych pujcek. To je velke a proste musi byt v cene zahrnuto. A za druhe, vetsina transakci spojenych s temito pujckami, probiha hotovostne, z ruky do ruky. Pujcite si na tyden 2000, a nejaky pan vam je osobne prinese domu, uz jen proto, aby vedel, kam si ma za tyden prijit pro svych 2500 ... A pokud je dohodnuto vice splatek, dojde si osobne pro kazdou z nich. A protoze pujcovani penez neni charita, nemuze byt takovato sluzba levna.
Vase zminka o kontokorentu ci kreditce je uplne mimo misu. Mnoho lidi, kteri si berou takove pujcky, nema ani bezny ucet nebo ho ma treba obstaveny. A pokud neplati ani jedno ani druhe, ma takove prijmy nebo kreditni historii, ze na nejaky kontokorent mohou zapomenout ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby stát negarantoval vymahatelnost nezaručených soukromých dluhů, neměli bychom exekutory, šmejdy, kampeličky, problémy se splatností faktur a podvody s DPH, polovinu nesmyslných bankovních produktů, polovinu obtěžujícícho telemarketingu, polovinu "advokátů" atd. atp.

Nahlásit

-
0
+

Nesouhlasím s názorem, že RPSN není dobrým ukazatelem v tomto případě. RPSN je v % a převádí všechny úvěry na srovnatelnou roční bázi, čímž je zajištěna maximální transparentnost. Jestli si potom lidé půjčují velká částky, nebo stovku, to je přeci věc jiná, ale podstatné je kolik přeplatí.

Úrok 230 % p. a. už dle mě lichvou je. I ty nejdražší rizikové rychlé půjčky u bank, či splátkových společností se pohybují o řád níže. Toto je úrok vyloženě pro půjčku již zpravidla předluženému člověku v nouzi. Jinak by přeci každý šel radši do minusu kontokorentu, či úvěr na kreditce, toto jsou typické produkty pro překlenutí krátkodobé nelikvidity.

Nahlásit

-
0
+