Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vladimír Staňura: Nejlepší zajištění na stáří nabízejí stavební spořitelny, ne penzijní fondy

31. 5. 2014
 24 989
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Stát mě nutí platit daně na veřejné výdaje, to dejme tomu beru, ale když mi seberou peníze a potom je někomu dají jen tak, tak jsem nas.... Ještě navíc, když to nacpou do něčeho, co je především zajímavé pro SS. SS to je ta instituce, která vám zhodnotí vaše vklady 1,5% na 6ti letém invest. horizontu, za vedení smlouvy si vezme cca 400 Kč/rok, překlenovák je cca o 1,5% dražší než v bance a řádný úvěr bude srovnatelný s bankou. Když banky dokážou nabídnout tu samou službu a většinou levněji a bez nějaké podpory, proč to celé živit z daní?
K těm demagogickým prohlášením pana Staňury, který si prostě hájí svoje korýtko a z něho plynoucí dobré bydlo:
SS samozřejmě nechtějí žádnou další konkurenci, se kterou by se museli dělit o státní podporu. Banky by jistě státní podporu zneužívaly, aby lidem při jejich návštěvě nacpaly ještě něco jiného. Ale co dělají Staňurovi lišáci? To samé, vydávají se za finanční poradce, prodávají Eru, investiční životní pojištění (nejlepší business), penzijní produkty, dokonce stavební spoření jako super dlouhodobou investici na stáří a další prasárny a u všeho se ohání státní podporou nebo odečtem daně. Pokud by zapojení bank přimělo stát k tomu, aby podporu zrušil, bylo by jen dobře.

Pokud je 16% aktiv domácností v SS, je to díky státní podpoře, která je zbytečná. K dispozici jsou levnější způsoby financování bydlení a výnosnější způsoby uložení peněz, aniž by to stát stálo nějaké peníze.

Vysoké procento úvěrů SS jsou překlenovací úvěry, které si berou lidi, kteří nemají naspořeno nic nebo skoro nic. Takže povídačky o plánování a následném braní úvěrů se budou týkat jen pár procent celkového počtu úvěrů, navíc to budou menší úvěry na rekonstrukce. Takže jakýpak jiný produkt než hypotéka. Navíc se při překlenováku platí úroky pořád stejně velké, maximální, protože výše dluhu neklesá a je tudíž dražší.

Jedním ze základů na zabezpečení stáří je vlastní bydlení, ale k tomu nepotřebujeme dotované SS

Pokud se něco jmenuje stavební spoření, člověk by myslel, že je to spoření na stavební účely a tím také stát zdůvodňuje svoji podporu, proto je skandální, že naspořené peníze může člověk použít na cokoliv. Pokud chce spořit na auto tak může mimo SS, bez státní podpory a dost možná výnosněji.

SS samozřejmě úvěrů ubývá, protože proč by jste platili lišákům 6%, když můžete jinde platit 3%. Když ale chcete překlenovák doplatit, napíšou vám, že s tím nesouhlasí a vy prostě musíte platit těch nekřesťanských 6% dál Jediná šance je v době refixace úrokové míry. Ano i stav. spoření zpravidla po 6 letech mění úrokovou míru, respektive SS vám může ale nemusí nabídnout novou úrokovou míru. Takže když úrokové míry rostou, tak vám ji navýší, když klesají, tak vám je nechají vysoko.V době refixu můžete i překlenovák doplatit, ale potom potřebujete od lišáků potvrzení, že po doplacení zruší zástavní právo na vaši nemovitost. Bez toho vám nikdo hypotéku nedá a SS vám nemusí ono potvrzení dát a také ho dát nebude chtít. A tomu pan Staňura už 11 let hrdě šéfuje.

Když jsou smlouvy příliš výhodné pro klienta, tak mu je zrušíme. Sice jsme léta žili z toho, že jsme jeho peníze půjčovali za 6% a víc, to bylo fajn, ale když by jsme mu teď měli něco z toho dát, tak to ne!

A ta výhodnost. Nejlepší varianta 20 000 ročně na 6 let. Dáte 120 000 dostanete cca 135 000, tj. 15000 výnos za 6 let, tj. cca 12,5% za 6 let, tj. cca 2% ročně skutečně. Ale Staňura vám na billboardu slibuje 5,1%. Jenom si hrají s čísly a oblbují lidi, kteří tomu věří, protože stát by přece nepodporoval lháře.
Při vkladu 500 měsíčně na 6 let je roční výnos cca 1,4%

Pokud vám hodná paní prodá stavební spoření jako spoření pro děti do jejich 18 let, tak při vkladu 500 měsíčně bude roční úrok cca 1%, při vkladu 20000 ročně bude úrok 1,1%.
To je ovšem bez započtení inflace. Při krátkodobém spoření si vyděláte na inflaci, při dlouhodobém ani náhodou.

Nahlásit

-
0
+