Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Makat? Politiku si musíte užít!

13. 5. 2014
 5 712
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Přesně tak. Chystal jsem se k delší odpovědi, ale v podstatě už jste to hezky sepsal.

Tak pro pana Brezinu (na otázku: Jak to chcete konkrétně udělat) jen v krátkosti:

1) Dále vzdělávat sebe a ostatní v oblasti, kterou pan Altman nastínil.
2) Bránit se aktivně a adekvátně všem (ačkoliv, zákonným, přesto nelegitimním) praktikám státu a dalším šířitelům dobra.
3) Co nejlépe zabezpečit sebe, rodinu a další blízké pro případ, že nastane revoluční změna (v jakékoliv oblasti) coby logický důsledek historického vývoje.

A ještě jedna důležitá věc, proč jsem zmiňoval myšlenkové zacyklení některých zde diskutujících:

Nejdříve je totiž nutné shodnou se na to, kam se chceme dostat a teprve potom, hledat cesty, jak tohoto cíle dosáhnout.
Tj. diskuse s p. Brezinou na téma: Jak dosáhnout cílů, o kterých libertariáni mluví, nemá smysl. Aspoň do té doby, dokud se spolu neshodneme, že je to opravdu TEN cíl, ke kterému se chceme dobrat...
(ostatně, když si do navigace zadáte: cíl cesty: nevím!, tak jakou cestu vám ukáže... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ono to tak zbytečné není.
I díky internetu dnes více lidí než dříve chápe, co je politika a stát zač.
Řekl bych, že k libertariánství se dnes hlásí významně více lidí, než před 10ti lety. A plno dalších má v mnoha ohledech podobné názory, jen to své přesvědčení nijak nepojmenovávají.

Podle mne není potřeba, aby podobné názory mělo 51% populace. Systémové změny většinou vzcházejí od minority. A ona ta systémová změna podle mne přijde, i kdyby se o ni nikdo nesnažil, protože současný systém je sebedestruktivní a neudržitelný - ale ta rozšířenost určitých názorů může mít vliv na to, co přijde potom.

Takže podle mne je dobré lidem říkat např.:
- Jste vlastníky svého těla. A tedy i toho, co vyprodukujete.
- Jestli někdo chce váš majetek, či peníze, musí slušně požádat a pokud možno na výměnu nabídnout něco, čeho si ceníte více, než těch peněz.
- Násilné donucení je nelegitimní, naopak obrana proti němu je nejen legitimní, ale i vysoce morální.
- Nikdo nemá právo na váš majetek, nikdo nemá právo vás nutit platit za nevyžádané služby a účastnit se nevýhodných programů či "pojištěni"
- Na svého zástupce můžete delegovat jen ta práva, která sám máte (tedy ne např. okrást souseda)
- Když ta práva nepřevedete, tak vám zůstávají a nikdo nemá právo mluvit za vás a rozhodovat za vás jen proto, že ho volili sousedovic Tonda a Jarda
- atd...

Ne každý samozřejmě podle toho hned začne žít - znamenalo by to riskovat postih od státního represivního aparátu. Ale ono podle toho již dnes plno lidí žije - když dnes instalatér dá slevu když klient nechce doklad, tak před 10ti lety možná měl některý z nich pocit, že někoho obral či podvedl. Dnes již chápe, že to jsou JEHO peníze a naopak se jen ubránil před krádeží, před násilně odvedeným příspěvkem na Opencard, Blanku, Babišovu řepku, solárníky, výsluhy policajtů a prebendy politiků a jejich úplatky pro proletariát.
Takže šíření těchto názorů má vliv i na průběžný vývoj společnosti, ale největší vliv se bude moci projevit až dojde ke změně.

Podle mne (a již jsem to zde psal) se bude čím dál více rýsovat antagonismus mezi "plátci" (nevolníky) a příjemci. Stále více "podnikatelů" provozuje rentseeking (a ZDALEKA nejde jen o solárníky), stále poroste počet penzistů, státních zaměstnanců, atd... A naopak klesá a klesat bude počet těch, kteří to mají všechno platit. Poroste jejich motivace se vzepřít. Demografie a další trendy (socializace, centralizace, ...) nás ženou ke katarzi. A pro tu "minoritu vykořisťovaných" a pro úspěch pro ně výhodné změny bude klíčové, zda budou vybaveni filosofií a ideologií, která jejich postup ospravedlní. To je klíčové při každé "revoluci" - musí existovat jednotící ideologie ospravedlňující konání těch, kteří touží po změně. Takže ji předem šířit vůbec není zbytečné - až dojde na lámání chleba, bude v hlavách desetitisíců lidí toužících po změně, bude připravena k použití (či případně ke zneužití, jak už to bývá).

Každopádně i ten příjemce cizích peněz by měl v tento vývoj doufat, protože druhá alternativa je horší: čím dál menší a čím dál zdaňovanější "třída" mladých, schopných a produktivních to zabalí a odstěhuje se někam, kde jsou nižší daně i regulace. Z upadající Evropy např. do perspektivní Asie.
Tak jako dnes mladí a schopní Italové, Řekové a Španělé odcházejí do Německa, akorát že to bude ve větším.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK, ale to jsou opět jenom platonické řečičky.
Jak konkrétně to, co tady navrhujete, chcete provést?
Ke zrušení politiky nestačí napsat na netu: "podle mne by to tak mělo být".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jednoduché:
Kdo chce politiky mít a delegovat na ně některá svá práva (ke svému tělu a majetku), nechť tak samozřejmě činí. Nejsme všichni stejní a někteří třeba politiky mají rádi a naopak neradi rozhodují sami o sobě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Senát je ale k tomu určený, odkladiště pol. mrtvol. Takový průměrný senátor zvládne dělat senátora, starostu obce a ještě řídit fabriku levou zadní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zatímco vy navrhujete?
Obejít se bez politiků, jestli vám dobře rozumím.
A jak to konkrétně provedete?
A pokud žádný proveditelný způsob, jak politiku zrušit, nemáte, tak to se obávám, že jste ještě naivnější, než ti vámi zmínění diskutující.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proboha, buďme rádi, že politici a úředníci pšouk dělají. Představte si tu hrůzu, že by opravdu makali, chrlili zákony a novely, vyhlášky a regulace. To bychom se z toho p******, nebylo by to k žití.

Vždy, když slyším hesla o dobře fungujícím a efektivním státu, na mysli mi vytane například do puntíku promyšlené a efektivně řízené "konečné řešení židovské otázky".
U zločinecké mafie je vždy lepší, když moc nefunguje, zabývá se svými vnitřními problémy, vnitrostranickým bojem o koryta, hledáním zrádců ve vlastních řadách, atd...

Nahlásit

-
0
+

Nó mě by zajímalo - vzhledem k výše uvedeným faktům - co řádu zde diskutujících neustále vede k trvalému myšlenkovému zacyklení:

Krok1: politici jsou šmejdi.
Krok2: je potřeba je vyměnit.
Krok3: uděláme volby.
Krok4: zvolíme lepší.
Krok5: = Krok1

Nahlásit

-
0
+

Vzpomeňme si, jak to bylo, když vznikla minulá vláda. Ještě než k tomu vůbec došlo, už do ní šila všechna media, denně jsme věděli co se děje, chystá nebo naopak nechystá, i když to bylo slibováno. A tak by to mělo být. Dneska absolutní 0. Prakticky žádná kritika, o tom co se děje, nevíme prakticky nic. Jen občas se objeví zpráva o tom, jak nás Babiš zachránil. Pokud už zmizel i tlak od medii, tak proč by měli něco dělat. Inu, byl to dobrý tah, před vstupem do politiky koupit media. Je vidět, že to měl koblihář opravdu dobře promyšlené. Ostatní zasloužilí politruci se v jeho koblihovém vláčku rádi svezou, v duchu hesla: každý rok dobrý

Nahlásit

-
0
+

Pěkné, ale myslím, že proti senátorům jsou poslanci ještě pořád dříči.

Nahlásit

-
0
+