Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dotazník budoucího europoslance: Petr Mach, Svobodní

7. 5. 2014
 61 322
23 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Asi jste přehlédl slovo "všelidovou", to žádná z vámi jmenovaných nebyla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Další z problémů způsobených státem.
Kdyby neexistovala žádná erární půda a veškerá byla soukromá, tak kam by asi takový nezvaný běženec šel a jak dlouho by ho tam ochranka či pojišťovna vlastníka nechala?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemá cenu se hádat, uvidíme za 20 let, zda na tom bude lépe ten, kdo spoléhal na státní pilíře, nebo ten, kdo si pořídil asijskou a americkou akcii, ve Švýcarsku deponoval nějaké zlato, zkusil třeba koupit pár BTC a pod jabloň zakopal nějaké stříbro.

O čem má cenu se hádat je to, zda někdo má právo někoho, kdo chce variantu B, nutit násilím do varianty A. Resp. ani nemá cenu se hádat - podle mne člověk má právo rozhodnout, co se svým životem a majetkem udělá (pokud tím neútočí na život a majetek někoho jiného) - jedinou otázko je, jestli člověk této svobody může dosáhnout po dobrém, nebo jestli si jí musí vybojovat i za použití násilí (tak to zkrátka v historii často bývá), nebo jestli je praktičtější "překážku podlézt" a tu svobodu si prostě "nějak zařídit" počesku, našedo, potichu (tak to řeší většina běžných lidí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neodpustím si ještě poslední poznámku.

„A druhá věc. Ono je něco jiného dobývat státy na koních a něco jiného prostor vyčistit nějakou tou chemií nebo biologickým sajratem.“

Jak odpůrcům postupně docházejí argumenty, využívají i ty nejjednodušší z nich a tedy zastrašování.

Jistě jak jsem se mohli mnohokrát přesvědčit, některé z těchto metod jsou stále účinné, ale ať už je autoritativní režim sebedestruktivnější, vládci absolutističtější a víra v něj neochvějná, jejich kouzlo postupně vyprchává a nelze takto lhát vlastním lidem opakovaně bez ztráty účinku. Ať už to nazvou jako „humanitární bombardování“ nebo neexistující zbraně hromadného ničení (Sadám) apod. Jak úspěšně může režim svrhávat vlády a podněcovat nepokoje (Ukrajina) tam, když většina obyvatel žije spokojeně? Jistě ideologické nebezpečí, které by takto fungující společnost představovala je pro diktaturu smrtící, ale lze tím ospravedlnit masovou vraždu kooperujících jedinců na cizím území (kteří žádný útok po vzoru křižáků, tentokrát však proti souvěrcům „zvláštní víry“ zcela jistě nechystají)? Něco takového si zatím v totálním měřítku nedovolí ani Čína vůči Tibetu a to má v tomto směru daleko méně svázané ruce než západ.

Zůstává pak jediná možnost, zakázat volný pohyb zboží a osob. Což poškozuje obě strany tzn. pravděpodobnost použití by byla nízká.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je dobrý nápad, zajišťovat se, pokud má přijít kolaps. Aspoň budete mít co novému autoritativnímu režimu odevzdat. Opravdu nežijete na středověkém Islandu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. A některým bolševikům se to plní dodnes.
Evropská komise je jich plná a z Marxova Komunistického manifestu je dnes většina bodů splněna.
Nakonec myslím, že i plno fašistů by dnes bylo se situací docela spokojeno, korporativismus je v rozpuku a Pevnost Evropa jen vzkvétá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. A některým bolševikům se to plní dodnes.
Evropská komise je jich plná a z Marxova Komunistického manifestu je dnes většina bodů splněna.
Nakonec myslím, že i plno fašistů by dnes bylo se situací docela spokojeno, korporativismus je v rozpuku a Pevnost Evropa jen vzkvétá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže vy nevidíte tu dynamiku.
Není tady žádný konstantní liberálně-demokratický kapitalismus.
Stát a byrokracie má vrozenou tendenci růst, posilovat svou moc, přerozdělování, atd...
Srovnejte si USA či Británii před 200, 100, 50ti lety s dneškem. Srovnejte si původní nedodatkovanou US Ústavu s její dnešní ododatkovanou verzí (a v mnohém uvidíte obrat o 180°).

Takže tady to vůbec není o tom, zda raději neriskovat, spokojit se s polosvobodnou demokracií, protože změna by mohla vést k ještě horšímu. Je to tak, že ta demokracie evolučně směřuje k horšímu. Ke státnímu intervencionismu a k socialismu. A ten zase nutně směřuje k hospodářskému kolapsu.

Evropské státy demokratického socialismu samozřejmě nezkolabují proto, že si to přeje libertariánská minorita. Ony zkolabují jaksi z důvodu zákonitého historického vývoje. Takže si tu můžeme libovolně diskutovat, ale i kdyby na příští setkání členů mises.cz přišlo 5x tolik lidí, zákonité směřování systému to urychlí tak max o hodiny. Podle mne ani aktivity chartistů neovlivnily příchod r.1989 nějak zásadně, prostě tam ten systém neodvratně směřoval a svou roli hrály i vnější události (v případě EU např. boom Asie a časem např. odchod evropských vědeckých a technických elit a největších poplatníků tamtéž).

Já jako libertarián jen říkám:
A) připravme se na to (nebuďme těmi, kteří si to vyžerou nejvíc, nenechme si černého Petra). Maximalizujme osobní zajištění a zajištění našich rodin, minimalizujme jakoukoli závislost na systému.
B) nemá žádnou velkou cenu tu agónii oddalovat (např. volbou o něco méně socialistických stran), protože docílíme jen toho, že ten kolaps nepřijde, až nám bude 50, ale až nám bude 60 a to ho budeme snášet ještě mnohem hůře. A už vůbec nemá cenu ve prospěch oddálení katarze cokoli osobně obětovávat, to by byla vyloženě pošetilost (nicméně pokud je někdo jiného názoru, tak nechť si za své samozřejmě oddaluje dle libosti).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V tomto s vámi souhlasím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kvalita kandidáta je především o jeho osobní integritě. Shoduje se jeho jednání se slovy a s ideály, které zastává? Díky tomu se dá odvodit, zda bude schopen skutečně naplňovat svou politiku.

U Macha mi vychází jednoznačné NE a proto je pro mne nepřijatelný.

P.S. Postoj Strany SVOBODNÝCH občanů k Putinovu Rusku je víc než výmluvný a varující.

Nahlásit

-
0
+

Je potřebný tenhle tón?
Už jsem tady dříve napsal, že nemám nic proti tomu libertariánský režim vyzkoušet. Kontrolovaně, na omezeném prostoru. Klidně v ČR.

Já jsem přece v tomhle vlákně psal o něčem jiném. Reagoval jsem na článek, který pan Altman linkoval ze stránek libinstitutu.

Totiž to, s čím spojuje své naděje Hoppe (a zjevně i pan Altman), je zhroucení stávajících režimů v Evropě, s představou, že místo toho vzniknou jimi vítané svobodné tržní mini ne-státy. Myslím, že to je zcela falešná a riskantní idea. Spíš po případném kolapsu umírněně liberálních demokracií bude poptávka po silné ruce, která vzniklý chaos bude schopná zvládnout. Čili, pravý opak toho, co si libertariáni přejí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážně vám musíme vysvětlovat, že všechno je jednou poprvé, nebo si z nás děláte jenom srandu? Opravdu nevidíte, že argument "dříve se nevědělo a dnes to funguje" se dá posunout kamkoliv do historie?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, nerad dělám chytrého, ale v 17. století, ba i v 18. století (na jehož konci demokracie začínají ve Francii a v USA), samozřejmě měli povědomí o fungování demokracie, protože znalosti antických dějin a antického myšlení byly tehdy mezi vzdělanými lidmi mnohem rozšířenější, než jsou dnes. A antika, řecká i římská - nemusím snad zdůrazňovat - s demokracií, stejně jako s dalšími formami vlády a státu, experimentovala dost a dost. Jen ten anarchistický, volnotržní ne-stát v dějinách hledám marně. Pokud pominu řídce osídlený Island ve středověku a snad i nějaká fáze z (opět populačně řídkého) osídlovány Ameriky puritány. .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Březina v 17. století také nikdo neviděl všelidovou demokracii a jak nám tady dneska kvete. Tehdejší Březinové o ní mluvili stejně, jako vy dnes o Hoppem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mno, a nebylo to náhodou tak, že ty malé státy byly obvykle součástí nějakého většího soustátí - např. Svaté říše římské národa německého (s mnoha králi, ale s jedním císařem) - anebo byly s těmi většími spojeny pouty dynastických sňatků a rodových pokrevenství?

Neboli, kolik malých, skutečně samostatných států, byste vlastně ve středověké Evropě napočítal?
A druhá věc. Ono je něco jiného dobývat státy na koních a něco jiného prostor vyčistit nějakou tou chemií nebo biologickým sajratem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že jsem tak smělý, on systém mnoha malých států, které žádný Brezina nedokázal ovládnout (a obvykle mnohem menších než dnešní "národní státy"), v Evropě neexistoval po dlouhá staletí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten vtip je v tom, že demokratický, umírněně kapitalistický systém opravdu existoval a fungoval, a tak pokud si z něj někdo utahoval z komunistických zemí, tak stačilo ukázat na to, jak se na Západě opravdu žije. A to tam ani nemuseli lidi jezdit, stačilo koukat se na německou nebo rakouskou televizi.

Problém toho vašeho anarchokapitalistického ráje je v tom, že ho nikdy nikdo neviděl. Hoppe a vy spoléháte na to, že když se lidem přestane líbit umírněný kapitalismus, tak skočí nadšeně na kapitalismus 100%tní. Opak bude pravdou. Pokud by se něco zásadního podělalo, tak lidi už kapitalismus nebudou chtít vůbec. Kdybyste měli zdravý rozum, tak budete chtít zachovat a vylepšit aspoň to, co je tady dnes.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A stejně nekriticky snili o budoucí utopii náckové a bolševici, než se jim jejich sen splnil. Ta paralela je očividná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nějak podobně povýšeně a blahosklonně obhajovali minulý režim uvědomělí svazáci a podobně "intelektuálně" si dělali legraci z víry, kapitalismu, demokracie, chaosu bez centrálního plánování, atd... Ta paralela je očividná.

Ostatně svého času i zastánci monarchie (nevolnictví, otroctví) měli tisíc "dobrých" argumentů, proč to ani jinak být nemůže a jak jsou jejich kritici naivní a hloupí. Také si mysleli, že demokraticko-kapitalistický stát bude impotentní, nikdy se na ničem neshodne a semele ho libovolný sousední monarcha či diktátor. Jenže jednak to nebyla pravda a hlavně: i kdyby byla, stále to neospravedlní monarchii, diktaturu, nevolnictví či otroctví. Tzn. klidně si na svém pozemku provozujte libovolné zřízení, v tom vám nikdo nebrání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý, až na ten volný pohyb pracovních sil. Totiž nekontrolovaný "pohyb pracovních sil" by také mohl znamenat, že se sem může nastěhovat např. z Afriky každý, kdo hladoví. Nejsme nijak přitažlivá země, ale např. UK už má v tomto smyslu problémy, a to stačilo otevřít hranice 485 milionům "Evropanů".

Nahlásit

-
0
+

To jsem se zasmál. Tomu fakt věříte, že to, co popisuje Hoppe na konci svého článku, se někdy stane? Pár měsíců poté, co by v Evropě vznikly jím navrhované svobodné mini(ne)státečky a okresy, by se staly obětí anexe libovolného velkého státu s dostatečnou chutí na majetek a ženy.
Přeju příjemné čekání na Godota. Možná přijde i kouzelník.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak, Hoppeho tesat do kamene a hned za ním pana Jana Altmana. Za sebe říkám srdcem i rozumem, přesně to co Hoppe tak brilantně popsal, jen škoda, že libertariáni nejsou konzistentní a dost důslední, to jim láme vaz. Takhle sám nemám koho volit, i když jsem Svobodné už dvakrát volil, tentokrát mi za ten čas nestojí..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle je tedy to nejmenší zlo, jediná jakž takž (s přimhouřením obou očí) akceptovatelná partaj.
Je to smutné.
Volba je však jasná: buď principiálně odmítat jakékoli zlo (a tudíž nevolit, nepodílet se na té režimně legitimizační frašce), nebo zvolit toto nejmenší zlo.
Já ještě rozhodnut nejsem. Ale v srdci stojím za slovy H.H.H. :
http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2438/hoppe_omyly.pdf

Nahlásit

-
0
+