Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Buď bude Moldavsko Evropa, nebo nebude vůbec

5. 5. 2014
 5 142
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A ano - volný pohyb zboží, kapitálu i osob (pokud by si našli práci aby měli na jídlo a bydlení a nečerpali by dávky, pokud by dodržovali místní zákony a zvyklosti a nechtěli nám tu zavádět šaríji a podobné věci) by mi nevadil ani s Bangladéší.

Myslím si, že majitel firmy si může zaměstnat koho chce, protože ta firma je JEHO. Neuznávám, že by měl mít někdo přednostní nárok na místo v nějaké soukromé firmě jen proto, že se narodil jen 200km od jejího sídla a ne 300 čí 3000km.

Na druhou stranu nikdo nemá nárok na cizí majetek (a tedy ani na dávky placené z cizího) - ovšem to se opět týká jak lidí narozených 3000km odsud, tak těch narozených jen 30km odsud. Nárok na cizí majetek neexistuje a už vůbec se neodvíjí od toho, kolik km jsou od sebe vzdálena rodiště obírajícího a obíraného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to vypadá, že svrhavači režimů a jejich pisálci už se nebrání nazývat věci pravými jmény. Buď bude Moldavsko Evropa nebo nebude vůbec. Jak si to mám vyložit? Připravuje nás pan Palata na to, že další v pořadí po Ukrajině je Podněsteří?
Největší tragédi jsou ti, co vidí zdroj svých problémů všude jinde, jen ne u sebe. SSSR má bezesporu podíl na stavu Rumunska, Moldávie, Ukrajiny, ale tyto země byly zaostalé ještě předtím a zůstaly i dnes. To je dané mentalitou, způsobem života atd. , velké říše to můžou ovlivnit, ale ne razantně změnit. Pokud nechtějí být chudí, měli by nejdřív začít sami u sebe. Jestli si někdo myslí, že jim pomůžou EU dotace, tak se může podívat třeba do Řecka ( a to Řekové jsou o pár století dál). Dotace stejně skončí u velkých korporací, které za pár šupů koupí, co má nějakou cenu a lidi tam budou makat pro ně a celý život splácet dluh, který jim západ zajistí pomocí "výhodných úvěrů". Takže Moldavsko buď bude zotročené, vytunelované a zadlužené, nebo nebude vůbec. Západu by se líbilo, kdyby došlo ke spojení s Rumunskem, které už je v EU a NATO. Každý kus země je dobrý, natiskneme eura a dolary a jedem nakupovat, vlastně investovat a vlastně ne my, ale těch pár procent nahoře.

Nahlásit

-
0
+

Dotace by se klidně mohly snížit, stejně jako daně.
Východní dohánění západních zemí by bylo ještě rychlejší díky teorii komparativních výhod.
Musely by se ale samozřejmě zrušit i kvóty, "společná zemědělská politika" a další regulace, které rozvoji (zejména zaostalejších zemí) brání.
Jenže k tomu se centrální bruselská byrokracie nikdy neodhodlá. Přerozdělování je zdrojem její moci - tedy výnosy přerozdělování jsou jejich, náklady jsou prostých občanů, daňových poplatníků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A přiberme taky ještě Bangladéš, Barmu, Benin, Bhútán, Burkinu Faso, Burundi, Čad, Etiopii a Gambii. Naše rozpočty jsou v takovém přebytku a daně tak nízké, že můžeme zadotovat naprosto kohokoliv! A jestli do unie snad nebudou chtít, zapálíme jim pár baráků i s lidmi, a uvidíte, jak nás začnou mít rádi. Hurá!!

Nahlásit

-
0
+

Moldávie a EU: pro Moldavany šance krátkodobě zbohatnout z dotací bez posunu vpřed ve výkonu reálné ekonomiky, pro Němce šance zchudnout.

Btw: jak pan Palata oslavil oděské grilování, to je skutečná chuťovka pro velmi otrlé povahy:

http://zpravy.idnes.cz/komentar-ukrajina-putin-odesa-palata-ds4-/zahranicni.aspx?c=A140503_110655_zahranicni_aha

Nahlásit

-
0
+