Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Skotové počítají, kolik stojí nezávislost. Nalijou si čistou skotskou?

28. 4. 2014
 8 612
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co jsem měl možnost registrovat některá dění ve Skotsku (ono je dost samosprávné už dnes a mnohé předpisy či dokonce zákony má na UK nezávislé), tak především tato země není ani náhodou nějakou "ukázkou svobody". Například celkem aktuální dění kolem zvažované regulace vzduchovek (opravdu vzduchovek, ne palných zbraní) je svým průběhem poměrně neskutečné a ač je UK v tomto směru velmi přísné jako celek, tak proti Skotsku je to ještě idylka.
Z toho důvodu se obávám, že mluvit o nějaké vyšší míře svobody a demokracie v souvislosti s možným osamostatněním Skotska je dost optimistické i v případě, že možný nárůst vlivu EU úplně zanedbáme.

Srovnávat to s děním při osamostatnění USA je naprosto nesmyslné, tam to skutečně vedlo k nezávislosti a na dlouhou dobu k získání jinde nemyslitelných občanských svobod (dění poslední doby na tom nic nemění, teď se díváme do historie). U Skotska ale podobný vývoj skutečně nevidím, získají možná formální samostatnost, ale na reálné svobodě se nezmění prakticky nic (a možná spíš změní k horšímu)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ze strachu, z pohodlnosti, pro " větší bezpečí" Všechny národy EU jsou neustále strašeny, že kdyby nebyly v EU, tak by to pro ně znamenalo konec. Stačí se podívat na první přispěvek do této diskuze. Lidi se dnes obecně bojí změny jako čert kříže. Kdyby někdo Skotům nabízel, ať se trhnou od UK i od EU, tak 100% neuspěje. Za ty roky už to mají lidi v hlavách tak natlučené, že jim strach nedovolí jít si vlastní cestou. Stačí si to představit u nás. Většina lidí o EU neví skoro nic, ale skoro všichni "vědí" že je nutné tam být, jinak by se nám vedlo hůř. A tak budeme s EU na věčné časy stejně jako před nedávnem se Sovětským svazem. Národ, který není schopný jít svou cestou a volí pohodlnější cestu, kdy předá zodpovědnost za sebe sama někomu dalšímu a cítí se potom bezpečnější, si nezaslouží ani to bezpečí ani tu svobodu, tak ten citát chápu já. Platí to pro Skoty stejně jako pro nás. Kolik národů v Evropě by před tím citátem obstálo? Skotové to určitě nejsou, my rozhodně také ne.Všichni naši předci, kteří padli proto, aby jsme mohli žít svobodně, se musí už pěkně dlouho obracet v hrobě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A kterých důležitých svobod se Skotové vzdali?
Jestli myslíte samostatnosti, tak proč chtějí být mermomocí gubernií Evropského SuperStátu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Astrologia mi ukazuje, ze Skotsko sa osamostatni a zanedlho po nich bude nasledovat wales, sev.irsko, ci katalansko atd. pandorinu skrinku v Europe roztvori Skotsko a 1914 rovna sa 2014.

Co sa tyka meny, tak Skotsko bude mat SCOTcoin :))... po vzore ISlandu...financnictvo v najblizsich rokoch prejde revoluciou a kryptomeny kompletne nahradia bankovnictvo.

Nahlásit

-
0
+

Jeden z těch, díky kterým si tady můžeme psát a nemusíme otročit pro šlechtu a pro církev, řekl:

Ti, kdož se vzdají důležitých svobod, aby získali trochu bezpečí, si nezaslouží ani svobodu ani bezpečí. ( a napsali si to i na Sochu svobody)

Bohužel dnes je takových lidí jako šafránu, proto už se z nás zase stávají tupé ovce. Kdyby tak, jak tu píšete, uvažovali ti, co vypráskali Angličany z Ameriky, tak ze velkou louží vznikla jen další zotročená kolonie a ne země, ke které celý svět dlouhé roky s otevřenou pusou vzhlížel.

Nahlásit

-
0
+

Při rozluce Česka a Slovenska měla také Mečiarova vláda představu, že budeme mít dvě centrální banky (ČNB a SNB) a jednu měnu. Myslím, že po slavnostním vyhlášení Slovenské Ústavy (poslanci SNR, ještě v rámci Československa) s vatrami na horách, už pro Klause nebylo třeba dodávat další argumenty pro rozdělení.

Nahlásit

-
0
+

"Srdcem jsou pro nezávislost." - Jenze ani toto neni uplne jednoznacne. Mnoho skotu je se soucasnou situaci proste spokojeno. Vidi to podobne jako mnoho jinych lidi treba v CR. Co bychom si pocali bez EU? Dyt by nas nekdo zaslapal. Navic protievropske nalady v UK jsou skutecne markantni a kdyz se skotu ptate EU nebo UK, tak vam vetsina odpovi radsi UK.

I to jsou duvody, proc bych si taky nevsadil ani penny.

Nahlásit

-
0
+