Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Temelín je potřeba dostavět právě kvůli ukrajinské krizi. Bez Rusů

15. 4. 2014
 11 674
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To těžko vysvětlíte propagátorům válečného komunismu. Obávám se, že studená válka, po které tak touží, jim ospravedlní ještě mnohem horší věci než poškozování minorities.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajišťování energetické bezpečnosti státu na úkor menšinových akcionářů ČEZu, takové činnosti se říká tunelování. Stát je možná 70% vlastníkem, ale není 100% vlastníkem, aby si tohle mohl dovolit.

Nahlásit

-
0
+

Palata v poslední době soutěží s Fištejnem v soutěži o nejlepšího sběrače Putinova brouka. Na kvalitu jeho textů to ale má katastrofální dopad.
Před měsícem nás přesvědčoval, že koupit si ukrajinskou plechovku s červy se nám vyplatí. Dnes je stav takový, že východoukrajinští vzbouřenci vedou odboj proti kyjevským povstalcům, ústavu nikdo nedodržuje, legální vláda je na útěku, parlamentní volby v nedohlednu, ztrácí se přehled, kde ještě vládnou řádně zvolené orgány a kde ten, kdo šel okolo s kalašnikovem, orientaci ztrácejí už i oligarchové, země je v platební neschopnosti, ze strategických zásob někdo ukradl 13 z 20 miliard kubíků plynu. Tahle země je vyloženě zralá na investice z peněz evropských daňových poplatníků.
Před týdnem autor surfoval na bublině břidlicového plynu, aniž by se pokusil o jakoukoliv kvantifikaci, jaká je kapacita našich potenciálních amerických dodavatelů zvýšit produkci a s jakými výdaji, jaké by měly být investice do potřebné infrastruktury LNG terminálů a flotily tankerů, a jak se celá ta sranda s technicky a ekologicky náročnou těžbou, zkapalňováním a zplynováním nakonec promítne do koncové ceny.
No a dnes hurá článek o jaderných elektrárnách.
Mimochodem, o konci Rosatomu v Jaslovských Bohunicích se mluvilo už před Krymem, což není žádný insider, ale Palata patrně ví, že Rusák byl vytlačen kvůli Krymu. ČEZ předtím v projektu skončil možná kvůli tomu, že jsme Slováky porazili v hokeji.

Nahlásit

-
0
+

Zásadně s autorem nesouhlasím. Kde má nějaká čísla k podložení svých argumentů? V ČR budeme mít podle většiny scénářů produkci elektřiny pro vlastní spotřebu do roku 2028 - 2030. Rozhodnutí o Temelínu může padnout v klidu později, až bude jasnější, že je to nejlepší možná volba. V současnosti se ukazuje, že je mnohem výhodnější postavit jiné zdroje. Navíc jsme součástí jednotného energetického trhu (který je koncipován jako soběstačný), takže i kdbybychom měli nějakou elektřinu dovážet, je to problém, v případě, kdy by to oni produkovali levněji než my? Jestliže zde bude zřejmý nedostatek elektrické energie v budoucnu, tak se jistě vyrojí podnikatelské projekty a nechme si různé typy elektráren konkurovat, ať převáží optimální mix na základě efektivity, nikoli politického klientelismu.

Pokud přijmeme argumentaci Ruskem. Jakou míru jistoty nám poskytuje v případě eskalace konfliktu nová jaderná elektrárna? Vždyť to je přeci extrémně zranitelný cíl v případě války s katastrofálními dopady při útoku. Takže s novým jádrem by se zvýšilo riziko zamoření v případě vojenského konfliktu. Takový konflikt je málo pravděpodobný, ale rizika jsou obrovská. Je beztak mnohem silnější argument jako říkat, že je problém odebírat energii od spřátelených států.

Nahlásit

-
0
+

Ať už přímo nebo nepřímo jsme my ze západu způsobili rozvrat Ukrajiny. Byli to západní ne ruští politici, kteří jezdili řečnit na Majdan a slibovat. Pak to bouchlo a co teď? Na Ukrajině probíhá občanská válka, astronomické dluhy narůstají a ukazuje se, jaký je na Ukrajině bordel, když se dokáže ztratit i plyn ze zásobníku. Chaos, nikdo neví, co bude dál, jediná oblast, kde je klid je Krym. Ten Krym, který dle pana Palaty byl násilně anektován a okupován proti vůli místních občanů. Proč teda tito lidé neobsazují vládní budovy, tak jako to dělal Majdan a teď to samé dělá východ Ukrajiny? Něco tady nedává smysl. Nicméně je to skvělá příležitost, jak Rusko očernit a prohlásit, že Rusko pro nás představuje bezpečnostní riziko. Všechny Česko - Slovenské reaktory využívají ruskou technologiii a palivo. Kolikrát za těch pár desítek let co tomu tak je, jsme s tím měli skutečný problém? Kde je to riziko? Naopak v této rusofobní atmosféře už byly snahy nahradit ruské palivo tím americkým a dopadlo to špatně. I v této atmosféře přes všemožné snahy dokázali rusové v tendru své konkurenty ze západu porazit, takže jediným způsobem, jak dostavbu přihrát Westinghousu, je prohlásit Rusko za rizikové a tendr prohlásit za zkorumpovaný.
Je to pořád stená pohádka jako s ropou a plynem. Rusko potřebuje obchodovat, prodávat a ne obsazovat vytunelované země, které se nedokázaly od rozpadu Svazu pohnout ani o krok. Je až směšné, jak všichni vyhlíží, kdy už konečně Rusové obsadí východ Ukrajiny a ono pořád nic. Rusko zabránilo válce v Syrii a teď se všemožně brání zatažení do ukrajinského bordelu. Pokud ukrajinská "vláda", kterou nikdo nevolil, jejíž součástí jsou neonacisté a kterou všechny západní zamě překotně uznaly, nezačne střílet do lidí, tak Rusové nemají důvod překročit hranice.

http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svet/politika/komentare/952-kyjevska-vlada-hodla-odebirat-jaderne-palivo-od-americkeho-westinghousu-hrozi-evrope-dalsi-cernobyl-co-na-to-nasi-a-rakousti-majdaniste-ekologicti-aktiviste.htm

Nahlásit

-
0
+