Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: EU ruší roaming. Zdraží domácí hovory?

11. 4. 2014
 15 544
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je mi smutno, jak velká neznalost ekonomie v této oblasti existuje. Jak často se oběvuje názor, který v podstatě vystihl pan Malý:

Roaming je umělá konstrukce – náklady na tuto službu nejsou pro operátory zásadně vyšší než na volání doma a rozhodně ne tak, aby měli být zákazníci nuceni platit mnohonásobně vyšší ceny (především je to dobře vidět u dat). Trh si zjevně sám neporadil...

Je silně pravděpodobné, že cestující, který sedí vedle vás v letadle, platil diametrálně jinou cenu než vy. Co z toho vyplývá? Zákaz cenové diskriminace? Zákaz slev? Dal si vůbec někdo práci, aby se jenom zamyslel, jak fungují firmy s vysokým podílem fixních nákladů a různými poskytovaným službami? Jak odpovědět na otázku "jaké je mýtné na neucpaném mostě"?

Je dalším krokem zákaz prodávání různě drahých jízdenek či letenek, protože "neexistuje technický důvod, aby to stálo jinak"?

Nahlásit

-
0
+

soucasna telekomunikacni technologie umoznuje, aby celosvetove nebyly uctovany roamingove poplatky, jelikoz oeratori jsou datove propojeni. Napriklad se skype lze volat za nepatrne poplatky a stejne tak nic nebrani, aby to tak bylo i v pripade mobilniho volani, jelikoz mobilni operatori vyuzivaji stenou branu jako skype pri volani do pevnych linek.

Nahlásit

-
0
+

Právo telefonovat odkudkoli kamkoli patří k základním lidským právům, jako právo na bydlení a právo na sociální podporu. Měli rovnou nařídit, aby poplatky byly sníženy na nulu, a to nejen přeshraniční. Takhle to vypadá, že si hrajou malou domů, protože europoslanci nejvíc využívají právě roaming, tak si ho zlevnili.

Nahlásit

-
0
+