Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Šéf české a slovenské Visy: Jsme jako Němci. Orientovaní na hotovost

5. 4. 2014
 17 555
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nikoliv, při nákupu na internetu platba hotovostí totiž opravdu nekonkuruju. Navíc je mnoho jiných způsobů jak na internetu platit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To vás ale vylučuje z nákupů na internetu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já to s tou gramotností vidím jinak, platit hotově má oproti placení kartou jen samé výhody:

1) Obchodník nemusí platit poplatek 3% z platby, při pravidelném používání to jsou dost nezanedbatelné peníze, ti moudřejší obchodníci přenášejí toto břemeno na zákazníka, čímž ho motivují k používání hotovosti.
2) Neexistuje centralizovaná databáze toho, za co a jak utrácím svoje peníze.
3) Menší šance zneužití karty.
4) Hotovost můžu komukoliv dát a není o tom žádný záznam, nemám zájem aby banka a stát věděli kam proudí moje peníze.

Nahlásit

-
0
+

Ono je to u nás už docela komplikované, platit hotovostí. Banky a stát to lidem velmi ztěžují. Výplatu dnes už těžko dostanete v hotovosti, takže jediná možnost jak získat hotovost je bankomat nebo pokladna v bance. Bankomaty jsou poměrně řídká služba mimo velká sídla, takže to jsou náklady na cestu pro hotovost a risk s převozem hotovosti. Upřímně, v některých lokalitách, včetně nádraží hrozí daleko větší riziko, že o hotovost přijdete. Zneužití bankomatů ke snímání karet je také dostatečné známé.

Osobně používám prostředníka pro placení na internetu (e-peněženku typu PayPal), kartou přímo platím jen ve vybraných a ověřených obchodech. První nákup u neznámého obchodu raději vždy provádím dobírkou. Sice to není o moc větší jistota co se týče samotného nákupu, ale když vás podvedou, alespoň vám nevybílí účet.

Horší je to u zahraničních obchodů, většinou možnost dobírky nenabízejí a když nemají ani e-peněženku, nezbývá než riskovat nebo nakoupit jinde.

Dalším opatřením je, nemít na účtě větší hotovost, než je nutné. Zbytek peněz třeba při spoření na větší nákup mít na nějakém účtě hůře dostupném on-line.

A ideální je, nakupovat pouze v ověřených obchodech a ještě k tomu být opatrný a ověřovat si alespoň např. el. podpis, zda jste skutečně na serverech onoho obchodu.

Samozřejmě, že pro paranoiky není žádný způsob dost bezpečný a to že jsem paranoidní ještě neznamená že po mně nikdo nejde. Ale s takovým přístupem nelze el. platby užívat vůbec.

Osobně používám el. platby jak pro nákupy v ČR tak i ze zahraničí již asi 7 let, v podstatě v kamenném obchodě jsem za tu dobu krom potravin a restaurací nic nenakoupil. Ani jednou jsem zaplať bůh nezažil, že by byla v platbách nějaká nesrovnalost.

Asi je to tím, že se snažím být opatrný včetně chování u bankomatu. Stoprocentně zabránit zneužití karetních údajů nelze. Ale výše popsané návyky mohou pomoci minimalizovat škody, když už k něčemu takovému dojde.

V ČR bylo v posledních letech a možná ještě stále je asi nejcitlivější místo na nutnost pozornosti ten bankomat a pak domácí PC.

Pokud někdo zaplatí svou kartou na PC v internetové kavárně, přes veřejnou wifi nebo z domácího PC o které se dělí s pubertálním potomkem, pak jen zvyšuje míru rizika. Jako se procházet s balíčkem peněz skrz sociálně vyloučenou lokalitu po setmění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Sám si prý obchody a restaurace, do kterých půjde, vybírá i podle toho, jestli v nich jde platit kartou. Když ne, jdu radši jinam. A pokud to jinak nejde, musí platit manželka" Tak to má, chudák, složitý život.

Nahlásit

-
0
+

"Rádi bychom zapracovali na vzdělávání bankovních klientů a na zlepšování jejich finanční gramotnosti, i to totiž pomůže většímu rozšíření platebních karet."
Zajímavé, já bych si myslel, že to naopak povede k menšímu rozšíření. Asi si pod tou gramotností představujeme něco jiného...

Nahlásit

-
0
+

Diky za rozhovor, skoda jen, ze otazky nesly vic na telo. Urcite by bylo pro ctenare zajimavejsi, kdyby pan Gajdos musel odpovidat podrobneji na to, co se tyka bezpecnosti a poplatku. A jeste par poznamek: 1)V.me - neja mi unika ta zvysena bezpecnost. Dnes dojde ke zneuziti karty na internetu tak, ze bud zadam svoje udaje u falesneho obchodnika nebo ze je nekdo ukradne obchodnikovi. V pripade V.me mohu zase zadat prihlasovaci udaje u falesneho obchodnika, pripadne mu je nekdo ukradne (pokud si je ulozi, coz by nemel, ale to by nemel ani dnes s karetnimi udaji) anebo dojde k hacknuti primo V.me. Takze? 2)Duvod proc nerad pozivam v CR kartu: Zneuziti! Behem 2 let 2krat doslo ke zneuziti karty, kterou jsem platil pouze fyzicky u obchodniku. Jedenkkrat pak moji karty kterou pouzivam na internetu. Ve dvou ze 3 pripadu jsem dostal od VISA penize zpatky (po 90ti dnech), zbyvajici pripad zamitnut. Take ziji delsi dobu v USA a hotovost tu nepouzivam, jen kartu. NIkdy zneuzita nebyla, a stalo-li se to nekomu znamemu, okamzite mu vratili penize po jedinem telefonatu do banky. To jen pro pripad, ze by pana Gajdose zajimalo, proc se karty zde rozsiruji tak pomalu. Za poplatky, ktere musi obchodnik(tedy zakaznik) platit za kazdou transakci je to nekvalitni sluzba. I presto, ze jsem na luxus 100% placeni kartou zvykly z USA, tady budu dale preferovat hotovost. Bezpecnost u karet proste problem je, i kdyz to ve VISA svaluji hlavne na uzivatelovo riskatni chovani a rizika mimo placeni na internetu bagatelizuji. Jejich vec, ja ale budu platit jinak, dokud mi banka ci karetni spolecnost negarantuji okamzite vraceni zneuzitych penez.

Nahlásit

-
0
+