Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O cyklickém vývoji ekonomické teorie

2. 4. 2014
 5 979
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"než přijde nějaká moudrá hlava s tím, že státní dluh je problém a že je zapotřebí šetřit."
Pokud nezměníme pohled na funkci finančního systému, tak je teba šetřit, protože "dluhy se přece mají splácet.", a když není na splacení dluhů přichází na řadu výprodej majetku dlužníka, což je důležitý aspekt.
Vtip je ale v tom, že peníze jsou myšlenková konstrukce a nic skutečného, tak se nabízí otázka proč je splácet?

Nahlásit

-
0
+

Je otázka jestli tomu říkat ekonomie. Když vláda říká utrácet, tak opozice musí říkat, že je třeba šetřit a vice versa. Nicméně výsledkem šetření i utrácení je vždy větší přerozdělování, větší dluh, další inflace, další regulace. Kterou ekonomickou teorií se to řídí? Není to spíš problém demokracie?

Nahlásit

-
0
+

tl,dr: autor zpochybňuje upřímnost všech, kteří nesdílejí jeho názory.

Zjevně máme i krizi stručnosti.

Nahlásit

-
0
+

Hezký článek.

Jen bych k tomu doplnil, že to není až tak beznadějné a to proto, že ekonomické zákony platí, i když politbyro, nebo třeba i ovčané v referendu, odhlasují jejich neplatnost.
A z ekonomického pohledu toto není cyklus (nevracíme se do stejného bodu), ale spirála směřující ke kritickému bodu, kde se vše zhroutí. Nikdo neví kdy, nikdo neví jak (jak to bude probíhat, jak moc okolo sebe establishment bude kopat, atd...), ale každý tuší, že to nepůjde donekonečna: http://www.investicniweb.cz/zpravy-z-trhu/2014/4/1/dluhova-krize-muze-skoncit-menovou-reformou-varuje-expert/

Jinak k těm "intelektuálům" vědomě i nevědomě podporujících establishment - myslím že naprosto skvěle je o nich pojednáno zde:
www.mises.cz/terralibera/2002_07_vol_3_no_7.pdf

Nahlásit

-
0
+

Kiyosaki to v jedné své knize charakterizoval asi takto: "politici nejsou hloupí lidé, spíše naopak, jenom to prostě s penězi neumí". k vlastnímu bohatství nepřispívají svým umem, ale tvorbou legislativy. na jedné straně si budují byrokratické impérium, ze kterého je nelze dle vytvořené legislativy vykouřit, na straně druhé poškozují společnost odsáváním zdrojů k utužení vlastního postavení.

Nahlásit

-
0
+