Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Sankce proti Rusku jsou jen prázdné gesto

25. 3. 2014
 5 938
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Podle Ottova slovníku je anexe legitimní, pokud je založena na výsledku předchozího referenda, kdežto pokud se děje jednostranným prohlášením anektujícího státu, je hrubým porušením suverenity státu. Na krymu šlo jednoznačně o ten první případ, i když západním sociálním inženýrům se to nelíbí. Nejde přece o to, kdo by chtěl anektovat Krym, ale ke komu se chtějí připojit lidé žijící na Krymu. Jen oni mají právo o tom rozhodnou a je úplně jedno, co si o tom myslí ostatní.
Náklady můžou vzniknout ze strany Tatarů jen tehdy, pokud je bude někdo finančně a vojensky podporovat, kdo by to asi mohl být? Že by nějaká nevládní nezisková organizace?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Třeba budou chtít Krym anektovat Marťani.
Možné je všechno milý kolego, je to pouze otázka pravděpodobnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Škoda že nestihly vykvést šeříky, pak by to bylo dokonalé.. Náklady můžou Rusům vzniknout snadno, a to značné. Třeba se krymským Tatarům nebudou líbit nápady nových vládců na jejich další stěhování. Třeba Rusko prohraje pár mezinárodních sporů za uradený majetek. Třeba bude krymské obyvatelstvo zklamané z nedodržených ruských slibů a někoho napadne vyhlásit referndum. Nebo se Turecko rozhodne hájit zájmy svých soukmenovců a anektuje Krym? To, že teď nejsou žádné náklady vidět, vůbec nic neznamená.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"A co se Putina týče, můžeme jen doufat, že si ukousl příliš velké sousto. Invaze do Afghánistánu také zpočátku voněla úspěchem, zplodila však zuřivý odboj, který stál Sověty tisíce životů, přiměl je k potupnému ústupu a přispěl k rozkladu Sovětského svazu. Čím silněji Putin zatlačí a čím déle na Ukrajině zůstane, tím pravděpodobněji skončí jeho okupace špatně."
Tuto myšlenku musel vyplodit pouze naprostý ignorant, který o reáliích Krymu neví vůbec nic. Náklady afghánské kampaně způsobil právě odpor domácího obyvatelstva proti okupaci. A kde se vezmou teda ty náklady Krymu? Putin tam má a bude mít tolik vojáků, jako měl před "invazí" a odpor obyvatelstva je nulový. Kdyby kladli alespoň pasívní odpor, ale oni nadšeně spolupracují! Místo, aby tam umírali jeho vojáci a ničila se jeho vojenská technika jako v Afghánistánu, tak další vojáky a techniku získal. Dodatečné náklady vzniknou leda na infrastrukturu, zejména most přes Kerčský průliv.

Nahlásit

-
0
+

Pokud autor přirovnává Afghanistán ke Krymu, tak se obávám, že mu unikla velká řada faktů. Jednak Rusko není Sovětský svaz, v Afghanistanu Rusy nikdo nechtěl ( stejně jako USA o pár desítek let později),naproti tomu lidi na Krymu si ve svobodném referendu přistoupení k Rusku odhlasovali ( a dohlíželi na to mezinárodní pozorovatelé a nikde se nepíše o tom, že by lidi byli nuceni hlasovat pro Rusko) a tudíž se Putin opravdu nemusí bát zuřivého odboje. Krym měl autonomii a má právo rozhodovat o svém osudu, vše proběhlo prakticky bez jediného výstřelu, to se přece při invazi nestává. Za co vlastně by ty sankce měly být ? V ostrém kontrastu s tím je vše, co se stalo v Kyjevě, bez voleb, násilně, s mnoha mrtvými a velkým množstvím nezodpovězených otázek.
"Nemáme ani trochu chuť užít vojenskou sílu" ano v USA už se poučili, už neútočí přímo, raději zaplatí náckům, aby špinavou práci udělali za ně. A ti se neštítí ničeho, ani střílení do lidí, aby dosáhli svého.
Jinak souhlasím s autorem, že sankce nefungují. Ekonomika je příliš složitá i na mocipány v Bílém domě, v rudém domě nebo domě s 12 hvězdičkami.

Nahlásit

-
0
+