Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Měnové války: Tichá vojna konta mele

17. 3. 2014
 16 305
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Války se primárně vedou proto, aby jedna strana získala část bohatství druhé strany. Většinou to dopadá tak, že nějaký majetek po válce změní majitele a mnohem víc ho při válčení přijde nazmar."

ANO, ALE PROČ se tedy války vedou, když je pak v minusu každý? Zkrátka proto, že není žádné MY.
Nikoho nezajímá, s jakým znaménkem dopadne NÁROD. Válčí se proto, že náklady nese "prostý lid" a zisky jdou do kapes vládnoucí elitě. Státní zřízení způsobuje, že ten, kdo o válce rozhoduje, nenese její náklady, ale on a jeho kamarádi slízávají zisky (kontrolu nad dobytým územím, zvýšení kontroly a moci i nad "vlastním" národem, zisky zbrojovek, zápis do dějin, ...).

A stejně tak to je i u měnových válek. Je hloupost porovnávat, zda jimi získávají "Číňani", "Američani" či "Češi". Získává mocenská elita v každém daném státě (snížení státního dluhu devalvací, přinesení výhody spráteleným megaexportérům, zužitkování výhody toho, že elita, co rozhoduje, o devalvací ví dopředu). Platí jednoduché MáDáti/Dal. Na jedné straně je zisk exportérů, rozmělnění státního dluhu a zvýšený zisk ČNB, na straně druhé je pokles reálných úspor a pokles fixních příjmů (např. penzí). Co jedni získali, o to druzí byli okradeni.

Na druhou stranu je směšné mluvit o manipulaci a umělosti kurzů až nyní. Kurz nemůže nebýt manipulovaný a umělý, když je manipulovaná a umělá měna - a to fiat měny z principu jsou.
Stejně tak nemá cenu nyní hořekovat nad intervencí ČNB. Pokud dlouhodobě tolerujeme existenci instituce, která má monopol na centrální plánování ekonomiky (úrokových měr, měnové zásoby, pravidel bankovnictví a vstupu do tohoto odvětví), nedivme se, že to centrální plánování uplatňuje.

Nahlásit

-
0
+

No a já bych řekl, že se v článku jednalo spíše o devalvaci a než inflaci. To je rozdíl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obhajování inflace bych na tomto serveru opravdu nečekal.
Inflace je krádež nic víc nic míň. Okradení jsou držitelé měny, zloději jsou ti kdo tisknou.

I ten samotný argument, že se pak víc exportuje mi nedává vůbec žádný smysl. Pokud v modelové situaci snížím cenu mojí měny na jednu polovinu, tak při zachování cen za svoje zboží dostanu tedy i jednu polovinu hodnoty. Pokud zdvojnásobím ceny exportovaného zboží, vydělám pořád stejně, a nic se nezmění (až na ty okradené držitele měny), pokud nezdvojnásobím, tak se mi exportovat vyplatí minimálně dvakrát míň (při nenulových nákladech ještě míň)

Nevěřím na to, že deflace či neinflace je špatná, je to mýtus vtloukaný do hlavy už pěkně dlouhou dobu jen proto, aby se to okrádání skrz inflaci dalo lépe obhájit před lidmi kteřé si nedají 2 + 2 dohromady.

Nahlásit

-
0
+