Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak zkrotit samodura

7. 3. 2014
 16 544
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já bych začal humanitárním bombardováním (termín zavedený V. Havlem) a 20% daní ze mzdy na charitu, zejména uprchlické tábory ukrajinských běženců.

Nahlásit

-
0
+

Ale ano, je to naprosto reálné. Představa, že se každá válka musí stát jadernou je dost mimo realitu, smyslem jaderných zbraní je jednak odstrašení a pak do jisté míry forma jakési "poslední zbraně", když se vše hroutí. Jinak ale minimálně od 80tých let je ve vojenských doktrínách obou stran jasně patrné velké posílení důrazu na "konvenční zbraně". Minimálně při boji o nějaké "území třetí strany" je nasazení jaderných zbraní nepravděpodobné, na to by mohlo dojít až v momentu, kdy by na Ukrajině NATO vyhrálo a chtělo postupovat dále do Ruska, nebo naopak, ale dokud by se vše dělo "na pomezí", tak by se do ZHN nikdo nehrnul.
Docela pěkně to literárně popsal ještě v době studené války Tom Clancy v knize Rudá bouře, kde se právě zaobíral tím, jak by asi probíhala konfrontace SSSR a NATO v Evropě. Vřele doporučuji, podle všeho situaci dost vystihl a jím nadhozený průběh by nebyl nijak nemožný - ovšem poněkud se liší od "obecných představ"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by energetická soběstačnost měla znamenat hnusné protitržní zásahy? Nebýt hnusných protitržních regulací které odčerpaly biliony na strašidelné chrámy enviromentalistického náboženství a nebýt hnusného protitržního nátlaku ekoguerill, které blokují jakýkoliv smysluplný pokrok, mohla být Evropa, nebo alespoň ty země, které by o to stály, klidně energeticky soběstačná.

Nahlásit

-
0
+

Článek je ukázkový argumentační faul. Nejprve Kašpárek navnadí čtenáře na nebezpečí samodurů, aby v závěru udělal elegantní oslí můstek k umělé dichotomii: buď nadvláda ruského samodura anebo jednotná Evropa, protitržní zásahy a bourání vesnic. Nic nového pod sluncem, to je oblíbená metoda všech diktátorů: nejprve vzbudí v lidech strach z vnějšího nepřítele a pak v rámci obrany proti nepříteli začne utahovat šrouby. Dělali to komunisté, dělal to Bush jr., dělá to i Putin.
Já osobně mám aktuálně větší strach z našich českých samodurů, kteří namyšleně hřímají o české soběstačnosti. Jeden takový se nám nedávno dostal do vlády.

Nahlásit

-
0
+

K té první části Kašpárkova řešení: opravdu věříte, že případná silová konfrontace EU/NATO a Ruska by se odehrávala za použití tanků nebo podobného konvenčního šrotu?

Nahlásit

-
0
+

Když ne samodur, tak korporátní psychopat. A co se týká navrhovaných řešení: Chvála selskému rozumu, který v minulých dnech shortoval rubl a vydělal pár drobáků. Nemáte pro mě nějakou "zkurvenou" práci?

Nahlásit

-
0
+