Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak zastavit vůdce země, kde zítra znamená včera

5. 3. 2014
 8 045
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Vůdci západního světa zůstali jak solné sloupy" to je tak asi všechno, s čím se dá souhlasit. Jak Osetie tak Krym měli autonomii, jak Gruzie tak Ukrajina jim ji jednostranně oklešťovali pod vlivem našeptávačů ze západu a chtěli je k sobě připojit silou. Gruzie to zkusila, Ukrajina to nestihla. Pořád dokola, pokud referendum dopadne prozápadně, je vše v pořádku, pokud opačně, je neplatné. Konec konců to známe sami. O Lisabonské smlouvě bylo také třeba hlasovat tolikrát, dokud nezaznělo ano. A pak už se lidí raději neptali, protože co ti jim do toho mají co kecat.Dneska už je jasné, že vše, co se na Ukrajině stalo, bylo dobře připravené a zorganizované západem. Vůdci západního světa zůstali jak solné sloupy, když uviděli, že Putin dokáže řídit olympiádu a současně zabránit vpádu na Krym. Inu jinej gang.
A kdo tady tlačí svět do další studené války? Kdo má vojenské základny po celém světě? Kdo vede nejvíce válek po celém světě aníž by někdo pípnul? Kdo dodává zbraně všem těm pitomcům všude po světě, kteří se očividně neumí ani podepsat, ale drží moderní drahou pušku? Kdo je živí? Rusko? Putin?

Nahlásit

-
0
+

Co to melete? Z mého příspěvku jasně vyplývá, že se pouze vysmívám černobílé pohádce o hodných a zlých hoších. O nekritizovatelnosti jakýchkoliv režimů tam není ani slovo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha, takze rezim v Rusku neni mozne kritizovat, protoze jine rezimy take nestoji za mnoho ("? ? ??? ?????? ???????"). Jenze to je nihilismus, takoveto nerozlisovani nahrava akorat tem nejvetsim darebakum.
Navic zapominate na jednu velice podstatnou okolnost - zijeme v zemi, ktera uz jednou byla ruskou gubernii , tedy pardon, svazovovou republikou, a to, ze si momentalne uzivame slusne miry svobody, neznamena, ze tu kontrolu nebude chtit Rusko drive ci pozdeji obnovit. Bezskrupulozni obsazeni Krymu by melo byt varovani, ze Rusko se ve skutecnosti od casu Stalina a Brezneva nezmenilo ani za mak, ac by nam to nekteri uzitecni idioti (nebo mozna spis vlastizradci !?) radi nakukali ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmoci hrají cynickou geostrategickou hru, presstituti jí dávají ideologický nátěr a prostý lid, který to všechno bude platit se ujišťuje v tom, že jde o pravdu, lásku, spravedlnost a demokracii.
U vás dvou pánové ale musím říci, že jste alespoň sečtělí a vymykáte se tak z prvoplánové zkratkovité rusofobie, kterou chrlí sjednocená fronta mainstreamu.
Děkuji za citáty. Zajímavé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za pěkné čtení. Je to další doklad toho, ža některé věci se příliš nemění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky, další doklad toho, že některé věci se jen tak nemění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Panu Danieli: Všechno je samozřejmě otázkou míry. Jenom utopisté se pohybují v mezích absolutních (ideálních, tedy nereálných) soudů.

Panu Kratochvílovi: Nemohu nedoporučit Listy z Ruska markýze de Custina. V češtině bohužel nejsou, ale je to jedno z nejlepších čtení o Rusku. Poprvé vydáno v roce 1843, mohlo být úplně stejně napsáno i v roce 1913, 1933, 1953 nebo 2013. Nemám ji u sebe, ale nabízím ochutnávku z výpisků, kterou jsou k nalezení v knize Rodná Evropa od C. Milosze:

"Kdybyste byli bývali na té cestě se mnou, objevili byste v hlubinách duše ruského lidu nevyhnutelnou spoušť, způsobenou arbitrární mocí s jejími dalekosáhlými důsledky. Je to především divoká lhostejnost k svatým slibům, k opravdovým citům, k spravedlivým skutkům. Je to rovněž lež triumfující ve všech činnostech a okolnostech života."

"Společenský život v této zemi je stálou konspirací proti pravdě." "...Jednotné jednání této vlády mě děsilo. Rozechvělý jsem obdivoval němé porozumění mezi nadřízenými a podřízenými, kteří společně vedli válku proti ideám a dokonce i faktům." "Bída překrytá drapériemi: takové je bohatství Rusů. Zdánlivost je u nich vším, zdánlivost u nich lže víc než u jiných národů."

"Rusko vidí v Evropě lup, který dříve nebo později vydají do jeho rukou naše vnitřní sváry. Živí u nás anarchii v naději, že bude mít prospěch ze zkaženosti, kterou samo podporuje, protože přeje jejím záměrům: jsou to dějiny Polska opakované ve velkém měřítku. Už léta čte Paříž revoluční deníky, revoluční v nejrůznějším smyslu, které Rusko platí. - Evropa, říká se v Petěrburgu, volí cestu, kterou se kdysi dalo Polsko. Vybíjí se v jalovém liberalismu, zatímco my zůstáváme mocní právě proto, že nejsme svobodní, Snášejme trpělivě toto jho a poručme jiným, aby zaplatili za naši hanbu."

"Rusové se sami před sebou omlouvají, neboť myslí, že vláda, jakou trpělivě snášejí, přeje jejich ambicióznímu očekávání. Ale jakýkoli cíl, jehož nelze dosáhnout jinak než za pomoci takovýchto prostředků, je špatný...Dokáže mě někdo přesvědčit, že je třeba ukládat ve vrstvách mrtvoly tohoto lidského stáda, aby půda byla po staletí žírná, než vydá generace slávy, kterou Slovanům slibuje Prozřetelnost?"

"Je třeba ustavičně opakovat: jejich revoluce bude tím strašnější, že bude provedena ve jménu náboženství. Ruská politika rozpustila církev ve státě, smísila nebe se zemí. Člověk, který vidí Boha ve svém vladaři, očekává ráj jedině z milosti cara."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zatímco politikou ostatních státníků jest po celém světě dobro, spravedlnost a lásku šířiti... Zvláště pak dobrotiví otcové z Washingtonu a Brusele nejsou vedeni velmocenskými hrami, alebrž na mysli mají pouze blaho občanstva veškerého.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

NIc nového:
„Kdo chce o politice ruského cára dobré ponětí míti, musí si přede vším jiným pomyslit, že ještě jakživ nikdo z ní nic dobrého nezakusil, že tato politika u sebe začíná a u sebe končí a při všem jen sebe na zřeteli má, a že komu pomáhá, o toho také již smýšlí.“ K.H.Borovský, říjen 1850

Nahlásit

-
0
+