Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bitcoin stále žije

27. 2. 2014
 8 159
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bitcoin je iluze "nových lepších zítřků" stejná, jakou bylo levicové hnutí v polovině 20. století. Je to zdeformovaná touha jedinců najít "to něco", co vyřeší ty stávající problémy. A zoufale vrhají nejen svou víru, ale i prostředky tímto směrem, čímž běží naproti těm, kteří naopak systémové slabiny tohoto "zázraku" použijí jen pro svůj prospěch. Pak se ukloní a zmizí. I s prostředky a iluzemi těch, kteří "to" zase nenalezli.

Nahlásit

-
0
+

Současný svět financí je založen na důvěře. Pokud ji bitcoin nezíská, a poslední událost k tomu nepřispěla, zřejmě se neprosadí. Osobně pochybuji, že všeobecnou důvěru někdy mít bude, poněvadž žádná centrální banka nepřijme za svou měnu, kterou nemůže ovlivňovat, "tisknout", devalvovat, a která se vymyká kontrole.

Nahlásit

-
0
+

Výborný článek, děkuji. Připomíná mi nedávný rozhovor s přítelem a kolegou v práci. Začínal stejnou námitkou, že „Bitcoin je letadlo“. Já na to něco v tom smyslu, že pokud je Bitcoin letadlo, potom to čím budeš za chvíli platit oběd je raketoplán Challenger, velice rychle se blížící do doby 73 sekund po svém desátém startu. On na to, že to není pravda, že peníze jsou přece něčím kryty a že je to na nich napsáno, i když třeba velmi malým písmem :-).
Tím jsme diskuzi ukončili. Ani jsme nepotřebovali kontrolovat co je vlastně na bankovkách napsáno. Ale o to nejde, mnohokrát už byly peníze kryty zlatem, nemovitostmi apod. a mnohokrát jsme se přesvědčili, že to platí jen chvíli (opojení mocí, bylo příliš lákavé než aby se dalo odolat), jediná podstatná věc která je bude vždy držet nad vodou je důvěra v současnosti podpořená z principu monopolem síly. Pokud se jejich množství v ekonomice zvyšuje rychleji než odpovídající množství krytí, nebo lépe řečeno než by odpovídalo jejich definici stanovené v době vzniku (platí u Bitcoinu), je zaděláno na velké problémy a sprostý podvod. Zatím to tak vždy bylo, je a bude, ať už žijeme v 18. stol ve Francii nebo v současnosti a nic na tom nezmění ani všichni centrální bankéři světa, ekonomové s tituly či Nobelovkami a dokonce ani „plnokrevník na steroidech“ touto dobou v úřadu ministra financí svými šílenými nápady. Stejné zákony, platí pro všechny měny i pro tu naši, co se stane v ekonomice, do které napumpujete dalších 73 miliard korun (samozřejmě do této částky nejsou zahrnuty koruny vytvořené samotnou intervencí) na školy, nemocnice či silnice. Krátkodobý boom a potom nejen ty původně zachráněné a posílené, ale všichny ty co používají koruny čeká osud Řecka (ceteris paribus). Tato politika mi připomíná „boj proti šmejdům“ hraničící už skoro s oblbováním osmdesátileté babičky, však je tam sleva, no nekup to.

Nahlásit

-
0
+

Řekl bych, že krach Mt.Gox je podobná záležitost jako krach FX brokera nebo že reputace BTC "utrpěla" asi jako burzy v době fin. krize. Jinými slovy, čas to zahladí. Otázka spíš je, kdy BTC začne vládám (a systému fiat money) vadit natolik, že ho začnou houfně zakazovat... http://www.theverge.com/2014/2/26/5450640/senator-calls-upon-the-us-government-to-ban-bitcoin

Nahlásit

-
0
+

Bude to globalny monetarny krach(2014-2016), ktory otvori kryptomenach dvere dokoran a zlozi psychologicku nedoveru . (oktober 2014 prve systemove otrasy, 2015 = systemove praskliny a 2016 komletny krach)
island uz prechadza na kryptomenu...dalsi stat bude slobodne Skotsko :)) a postupne daleko lepsie verzie kryptomien, ako bitcoin zmenia nasu ekonomiku.

Kryptomena je digitalne zlato. Ludia sa pytaju, ze aku hodnotu moze mat nieco digitalne, no ma hodnotu matemariky-hlavy (kapital latinsky znamena hlava)

Nahlásit

-
0
+