Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Babiš by rád peníze ČNB. Je to „ujetý“?

24. 2. 2014
 8 201
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bohužel ČNB není nezávislá organizace, politici nad ní mají velkou moc, i když se ze všech sil snaží, aby to nebylo všem moc na očích.
Vynikající text brilantního člověka, doporučuji přečíst každému. Jen namátkou co mi z něj utkvělo v paměti:
Cituji:
„Proslovy, jako tento, povzbuzovaly hejna nových teoretiků a je obzvláště pozoruhodné, jak muži, kteří nikdy nevykazovali schopnost vydělat nebo zvýšit jmění pro sebe, překypovali plány na to, jak vytvořit a zvýšit bohatství celé země.“
O obou aktérech z názvu článku to platí dokonale.
Je jen s podivem jak velcí myslitelé a intelektuálové té doby, smýšleli o papírových penzích, jeden z nich konkrétně na jejich účet napsal, cituji:
„semeništi tyranie, korupce a klamu, skutečné mravní zkáze autority v deliriu“
Později se však v Národním shromáždění zásadním způsobem přičinili k jejich zákonnému prosazení.
Tomu se říká manipulace veřejným míněním, cituji:
„Komické a současně tristní byly důkazy o rozšířenosti představ, že pokud bude oběšeno dostatečné množství lidí zabývajících se obchodem, bude obnovena paritní hodnota asignátů ke zlatu.“
Vynikající myšlenka v tomto duchu by asi Ti stejní lidé dnes raději navrhovali začít s popravami na ministerstvu financí a v centrální bance a čím dřív, tím víc se toho možná podaří zachránit. Tito političtí demagogové nám přinesli jen „morální zkázu“ což bylo paradoxně to proti čemu původně chtěli bojovat. Ironie osudu. Analogie k loňským intervencím je asi jako víra, že vytištěním většího množství papíru se z chudých stanou bohatí. Vzdejme hold posvátné inflaci, dokud je ještě čas.
Cituji:
„V proslovech, novinových článcích a pamfletech této doby se začínají objevovat tvrzení, že znehodnocená měna konec konců není tak špatnou věcí, že zlato a stříbro jsou neuspokojivým standardem pro měření hodnot, že je dobré mít měnu, která bude platit pouze v království, nebude opouštět zemi a oddělí tak Francii od ostatních národů, že manufaktury tak budou podpořeny, že obchod s jinými národy může být prokletím a izolace tudíž může být požehnáním, že zákony politické ekonomie platí pro jiné doby a nejsou aplikovatelné na toto období, že obvyklá pravidla politické ekonomie jsou možná vhodná pro poskoky despotů, ale nikoliv pro svobodné a osvícené obyvatele Francie na konci osmnáctého století, že současný stav věcí je ve skutečnosti požehnáním.“
Naprosto úchvatný a „pokrokový“ postoj již v té době (kolem roku 1792, srovnej s dnešním) a jak se historie s neochvějnou tendencí stále opakuje..
Citát Daniela Webstera: „ze všech nástrojů vymyšlených k podvedení pracujících tříd žádný nebyl účinnější, než jejich ošálení papírovými penězi“
Výborný postřeh. Jen dodám, že tomu může směle konkurovat pouze jediný vynález a tím je utopie pánů Marxe s Engelsem (fungující v podstatě na stejném principu :-)). A tak se nám zrodily v duchu doby další termíny jako korupce, denunciace, povinné půjčky státu a hromada dalších zrůdností byly povýšeny na standart.
Smutná pravda na závěr: „To, co pak zachránilo tisíce pracujících ve Francii před hladověním, bylo, že byli odvedeni do armády a posláni umírat na desítky bojišť v cizích zemích.“
Schválně kdo uhodne, jaké události předcházeli druhé světové.. To všechno jen jako důsledek neustále opakovaného ignorování toho nejzákladnějšího a nejtriviálnějšího zákona ekonomiky.
Abych skončil optimisticky tak ani sebevětší diktatura, despotismus a manipulace nedokáží popřít poslední citát:
„Peníze zde vždy budou“

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dát politikům moc nad národní bankou, to je pro ně příliš velké pokušení, dopadlo by to takhle.

http://www.bastiat.kvalitne.cz/Inflace%20ve%20francii.htm

vše ve jménu všeholidu.
Problém evropských ekonomik není v nedostatku peněz, ale v přeregulovanosti. REACH, obnovitelné zdroje, zákoníky práce, tisíce povinných formulářů ročně apod. Já osobně jsem taky nechal podnikání, už mě nebavilo být poskokem úředníků a prakticky pracovat jen pro ně. Teď sedím na rentě a užívám si peněz, které se mohly točit v ekonomice.

Nahlásit

-
0
+

Podnikání v Rusku:
1) Ukradnete libovolné množství alkoholu.
2) Prodáte ho na černém trhu za poloviční cenu.
3) Utržené peníze propijete.

Nahlásit

-
0
+

ČNB není nezávislá organizace. Je to odnož státu. Je to organizace závislá na libovůli politiků, řídící se zákony, které schvalují politici. Vedení ČNB jmenuje politický prezident a posílá tam spřátelené politiky (např. expremiéra Rusnoka - zřejmě budoucího guvernéra).

Myslet si, že ČNB je skutečně nezávislá, to je jako si myslet, že skutečně nezávislé jsou např. soudy.
Jenže i na těch soudech sedí státní zaměstnanci, vzdělaní a placení státem, dosazení státem, závislí na státu, soudící podle státem monopolně generované legislativy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, jak píše autor článku, podmínkou tohoto padělání peněz je vynucený monopol jedné měny a vynucený monopol centrální banky na její emisi.
Tedy možnost páchat jeden zločin (padělání - eufemisticky "monetizace") je podmíněn existencí jiného zločinu: násilného donucování, mocenského vynucování monopolu jedné měny.

Nepochybuji, že k monetizaci jednou dojde. Řecko bude třeba zachraňovat donekonečna. Teď EU zřejmě bude půjčovat (opět donekonečna) Ukrajině. Pokud by ECB přestala intervenovat (nakupovat dluhopisy za "natištěné" peníze), úroky Španělska, Řecka a Portugalska vyletí do stratosféry a v závěsu je bude následovat Itálie a pravděpodobně i Francie.
I dluhy Česka jen porostou - jak kvůli populistickému rozhazování, tak kvůli korupčnímu vysávání rozpočtu, kvůli podpoře obnovitelných zdrojů a v neposlední řadě kvůli demografickému vývoji (průběžný pilíř bude deficitně konzumovat stále více rozpočtovích miliard).

Dříve či později se tedy bude monetizovat zcela otevřeně a ve velkém (přestože akce centrálních bank za to lze považovat již dnes).
Stále opakované strašení deflací je propagandistickou ofenzivou, která to má ospravedlnit. Občan sice nemá pocit, že je vše stále levnější, ale to státní statistiky nemůže odradit. Nepamatuji, kdy jsem naposledy zažil v supermrketu situaci, že by někdo nakoupil jídlo na týden, vytasil padesátikorunu a pokladní se začala křižovat, že na tak vysoký nominál nemá drobné nazpět.

Jakmile začne být (hrozba) monetizace akutnější, establishment bude muset zvýšit represi, protože obyvatelstvo bude mít tendenci obcházet režimní monopol na jedinou legální měnu. Lidé budou mít tendenci nakupovat vše, co má šanci zachovat jim hodnotu úspor a zároveň to bude něco, co režim nemůže tak jednoduše zdanit=vyvlastnit (jako může zdanit nemovitosti, akcie, dluhopisy, bankovní vklady, ...). Zvýší se poptávka po alternativách (od CHF po Ag, od BTC po Au) a tomu erár bude muset stůj co stůj zabránit.

Nicméně nesouhlasím s posledním odstavcem, že by využitím "zisku" ČNB došlo ke snížení dluhu. A to z těchto důvodů:
1) Politici nemají žádný zájem dluh snižovat, oni jej ze svého splácet nebudou
2) Politici chtějí utrácet (uplácet voličské skupiny a korupčně část útraty privatizovat)
3) Politici jsou schopní promrhat libovolně velké příjmy a při tom se (nás) ještě zadlužit
4) Snížení dluhu by pomohlo příštím vládám a ne členům té vlády současné
5) Babiš dokonce ani neříká, že by se "zisk" ČNB použil na snížení dluhů. Má se použít na investice do infrastruktury (předražené dálnice, Blanka, ...) a na "nakopnutí ekonomiky" (zřejmě do rozkroku)

Nahlásit

-
0
+

Uf, ještě že nemáme korunu krytou zlatem! To by ČNB prodělala za poslední rok třetinu své bilanční sumy.
Tolik k logice počítat přecenění aktiv jako zisk. Notabene pokud nejde o tržní vývoj ceny.

Nahlásit

-
0
+

Je tu jeden morální problém a zásadní riziko.
Nezávislá instituce by neměla hradit dluhy vlády, je to činnost která není v její kompetenci, a zároveň se tím legalizuje chybná politika vládních úředníků. Tím se také snižuje tlak na správnou rozpočtovou politiku. Vpodstatě si může vláda říci "proč nedělat dluhy, zdroje tu jsou".

Nahlásit

-
0
+