Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nesmyslné regulace: Šestnáct ran z unijní pětačtyřicítky

19. 12. 2013
 10 511
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ta nesmyslná eu-regulace má za následek, kromě jiného, i stále vyšší cenu úsporek i ledek. Kam strčí pracky socialističtí inženýři, tak je draho.

V případě mé koupelny se také jednalo o přirozené nažloutlé světlo, před chladným bílým. Proto i ta vyšší cena. Paradoxní je, že jsem je, ve větším počtu, v jednom obchodě nekoupil. Většinou prý mají jen po dvou kusech. Větší nabídku tam stále tvoří běžné žárovky. Kde je berou, když jsou zakázané, to nevím. Ale asi stále funguje finta s tepelnými koulemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No já nakupuju v Číně (nízké ceny, doprava zdarma, nepřekarčuji bezcelní limit) LED žárovky - ovšem jen na exponovaná místa, kde se svítí často a dlouho, takže je jistá šance na návratnost.
LEDky svítěj okamžitě a zatím to vypadá i na slušnou životnost. Dobré je brát ty s přirozeným nažloutlým teplým světlem.
Jen mi samozřejmě vadí, že se mi toto dobro úředníci snaží vnutit silou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen drobná poznámka k těm úsporným žárovkám.

Nevím jaké kdo máte zkušenosti, ale v mém případě jsem byl nucen některé úsporky opět nahradit klasickými žárovkami. Kupodivu se dají stále koupit. Manželka prohlásila, že v koupelně a v kuchyni je, po rozsvícení, tma a než se to dostane do stádia největšího svitu, tak že odchází do garáže pro auto .....

A to jsem původně nahradil jednu klasickou žárovku 75W (cca 15 Kč) panelem se třemi úsporkami o výkonu 3 x 8W, kde výrobce deklaruje postaru 3 x 40W, což je 120W. Cena 3 x 180 Kč, celkem 540 Kč.
Když jsem to měřil, ta nejvyšší svítivosti dosáhly úsporky až po 15 minutách.

Manželka odmítla ráno vstávat o čtvrt hodiny dříve, tak že jsem vše vrátil do původního stavu a panel s úsporkami schoval do sklepa. Jinak mám v objektu přibližně 20 úsporek. Ročně přibližně dvě musím reklamovat, neboť nesvítí a v průměru mi vydrží 3 až 4 roky. Jednu z těch úplně prvních, značky Philips, mám již 15 let a stále svítí. Pamatuji se, že tehdy stála kolem 800 Kč. Dnes, dle mého názoru, je kvalita upravena tak, aby úsporka vydržela po dobu záruky.

Nahlásit

-
0
+

Ve Vašem výčtu nepřesností máte na můj vkus dost závažných nepřesností.
Unisex pojištění bylo původně iniciativou soudružky komisařky EK Vivian Redingové. Bez této aktivní blbky by se tahle záležitost k Soudnímu dvoru EU vůbec nedostala. A i kdyby to tak nebylo, Soudní dvůr EU není orgánem EU?
V oblasti regulace fotbalových přestupů si tragicky pletete státní regulaci a vnitřní pravidla dobrovolné asociace. UEFA například má svoje vlastní pravidla upravující finanční poměry ve fotbale (tzv.Financial Fair Play). Nikdo nezpochybňuje právo sdružení typu NHL nebo UEFA nastavit si svoje vnitřní pravidla pro soutěže, které pořádají. Pokud se jim do toho začne montovat stát či EU, je to už diametrálně odlišný problém.
Zbytek nejsou nepřesnosti, ale problém odlišného světonázoru. Vy si na rozdíl od Filipa Vačka prostě myslíte, že moudrá vláda nás musí zachránit před naší nepředložeností. Vačko argumentuje svobodou podnikatelů a spotřebitelů. To je celé. O nějaké přesnosti či nepřesnosti se nedá hovořit. Navíc neadresujete Vačkovy konkrétní námitky, týkající se kontraproduktivnosti uvedených opatření.
Jedinné s čím se dá souhlasit, je zrušení povinného pojištění vkladů a umožnění bankrotů bank. Troufám si tipnout, že takové řešení by si Vačko také vybral.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezky se to čte, ale několik nepřesností nebo i špatných úvah článek znehodnocuje.
Rovnost mužů a žen v pojištění nestanovila EU či Komise EU, ale jeden z evropských soudů. Dobrý šíp, ale špatný cíl. .
Zákaz žárovek je podivný, s tím lze souhlasit. Obzvlášť, když neznáme a nejsou k dispozici odhady dopady výroby spořivých světelných zdrojů. Až z analýzy komplexních dopadů bychom mohli tvrdit, zda je zákaz žárovek hloupostí nebo užitečných krokem.
Ale vysloveně špatné je tvrzení autora „ … Nucený nákup úsporných žárovek také zvyšuje náklady zejména pro nízkopříjmové domácnosti, ale i pro evropské podnikatele, což znamená snížení jejich konkurenceschopnosti. ….. „ Kvalitní úsporné zdroje jsou ekonomicky výhodné, obvykle již po 20 až 30% doby jejich životnosti. Poté chudí i podnikatelé jen vydělávají. Takže jejich používání určitě nezničí konkurenceschopnost a chudí nezchudnou.
Regulace fotbalových přestupů vypadá podivně, ale regulace platů a přestupů v americké NHL a dalších sportech je mnohem přísnější než navrhované regule. Brání tedy dobrovolná dohoda US sportovních klubů soutěživosti?
Regulovat cigarety, včetně elektronických, je do jisté míry v Evropě, se svými solidárními systémy zdravotní péče, oprávněné. Pokud bychom si platili každý své náklady na zdraví, byly by regulace kouření zásahem do svobody. Dosavadní analýzy dopadů kouření na solidární systémy nejsou příliš přesvědčivé, takže nelze říci, za kouření působí ztráty i ostatním, nebo je pro nekuřáky finanční výhodou.
Regulace igelitek je, jako všechny zásahy v prospěch ochrany životního prostředí, ochranou budoucích pokolení před naší vlastní nezodpovědností. Autor by si měl projít břehy evropských řek po menší povodni – na jednom km říčního toku sesbírá několik desítek kilogramů odpadu a velkou část tvoří plasty, igelitky, obaly. Pokud si autor myslím, že je to hloupost, nechť požádá dobrovolníky čistící řeku, aby mu jednou jedinkrát odpadky navozili před dům.
V potravinách se musíme dohodnout, buď necháme výrobce, aby dávali jakékoliv přísady (cukr, Éčka) do potravin, nebo se rozhodneme pro jistou míru regulace a alespoň část potravin bude vyrobena dle přírodních nebo dle „nechemických“ předpisů. Tak lze pohlížet i na popisované přidávání cukru do přírodního džusu.
Bankrotová konfiskace části vkladů nad 100 000 E – nejlepší by bylo zrušit pojištění vkladů, banky i vkladatelé by se začali chovat jinak. Dnešní systém vede jen k nezodpovědnosti vkladatelů a managementů bank. Pokud je banka špatná, není jediný důvod, aby ji vkladatelé neopustili.

Zajímavé úvahy, ale dle mého osobního pohledu jej výše jmenované chybičky znehodnocují.

Nahlásit

-
0
+

Mám obavy, že toto mediálně vděčné upozorňování na bruselské top absurdity, je kontraproduktivní.

Jaksi to zamlžuje fakt, že KAŽDÉ vládní nařízení/opatření/regulace má z principu negativní dopady (nezamýšlené důsledky), které nejsou vidět, ale které předčí ty plánované pozitivní dopady. A toto tvrzení je ještě k vládě vlídné, protože předpokládá, že hodní a neúplatní představitelé státní moci opravdu s těmi opatřeními přicházejí s úmyslem něco pro lidi zlepšit a negativa jsou pouze nezamýšlená a ne prvoplánová (byť se to nahlas neřekne).

Podle mne se nemá cenu pozastavovat nad absurdními opatřeními, kam bych ale já zařadil i nutnost platit za služby, které mi nepřipadají užitečné, nutnost platit někomu za to, že nepracuje, povinností jít umřít někam do války když si erár vzpomene, povinnost odevzdat pozemek po předcích, když se někomu zachce uhlí či dálnice, atd...
Cenu má pouze ptát se: "Jakým právem?". Jakým právem mne někdo nutí platit na něco, co nechcí? Jakým právem mne někdo nutí účastnit se průběžné penzijní pyramidy? Jakým právem mi někdo brání koupit si např. marihuanu, zbraň, atd...? Souhlasil jsem snad někdy, že se budu podřizovat jakémusi většinovému rozhodnutí? Kde je můj podpis k nahlédnutí? Kde je podpis mého praděda, že na svůj pozemek vpouští jakýsi stát a že se mu podřizuje?
Kde je napsáno, jaká práva jsem se rozhodl delegovat na svého voleného zástupce a která si naopak nechat? Předpokládám, že když jsem nic nedelegoval, všechna mi zůstala...
Jak mohl soused delegovat na svého zástupce pravomoc, kterou sám nemá? Např. mi sebrat polovinu mzdy. To nějak "matematicky nevychází".
Nebo má většina pravdu (a právo na cokoli) vždy a z principu? I když tvrdí, že Země je placatá? A mají tedy bezdomovci v parku právo okrádat, protože tam nad chodci mají početní převahu?

Podle mne toto jsou ty podstatné otázky a kabaretní pošklebování se bruselským demencím jen odvádí pozornost. Co kdy kdo od megabyrokratů čekal, že je teď tak překvapen?

Nahlásit

-
0
+