Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rockefeller by bitcoin nebral

18. 12. 2013
 5 474
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No uvidíme....
Ale někdo se a tu změnu již patrně chystá: http://upner.com/mainstrem-si-vsimol-odliv-zlata-do-azie/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bitcoin je prva lastovicka....Sme v obdobi rozpadu stareho financneho systemu, ktory je ako dinosaurus, ktory nepatri do tejto doby. Najblizsie 4 roky 2014-2017 budeme svedkami drastickych politicko-ekonomickych zmien, socialnych nepokojov a pod. bankrotov.
Stary monetarny system nebude schopny reagovat na problemy, ktore nastanu a ludia nebudu mat inu moznost, len skusat nove systemy a velmi rychlo zistia, ze to funguje, tak sa zlomia posledne psychologicke barieri.Bude to prave prebiehajuci financny kolaps, ktory urychli vzostup kryptomien.
Bitcoin je len zaciatok a pridu dalsie omnoho lepsie kryptomeny....tento proces kompletnej zmeny bude trvat 10 rokov, kym pluto opusti kozorozca. pluto znaci moc - smrt a znovuzrodenie ...kozorozec je vsetko pevne, system a pod.
O 15 rokov sa budu ludia pozerat na dnesok s usmevom a bude im sa to javit neuveritelne, ze tak nedavno sme zili v tak zaostalom ekonomickom modeli.

Nahlásit

-
0
+

Kdyby nebylo tak složité BTC koupit, možná bych to za současných cen zkusil. Jako spekulaci kříženou s hazardem. A za málo.
Ale někam posílat ofocenou občanku (to je ta anonymita) se mi nechce, jiné formy nákupu mi zase přijdou poněkud riskantní (https://localbitcoins.com/).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak události ze včerejšího dne nasvědčují tomu, že bez možnosti přeměny do fiat měny je BTC bezcenný (minimálně pro teď).
Po uzavření možnosti směny BTC->yuan spadl BTC již o 60% z maxima. Viz http://www.garynorth.com/public/11900.cfm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach jo.

1) Anonymita je výhodou bitcoinu (a ne nevýhodou), právě proto ho lidí (dobrovolně!) používají (ale z části jde o nepochopení a anonymní vlastně není).

2) Kdyby někdo stál o "smysluplnou evidenci a regulaci", někdo by přišel se "smysluplně regulovanou" měnou. To, že místo toho vznikají bitcoiny, litecoiny (a desítky dalších neregulovaných xxxCoinů) a ne žádné ErárCoiny, VyvlastňoCoiny, ReguloCoiny, InflatoCoiny, jednoznačně svědčí o tom, co si lidé žádají (a co ne).

3) Pokud i slidé myslí (a přejí), že by peníze měly být uchovatelem hodnot (vždy jsem myslel, že to je vedle "prostředku směny" definiční znak peněz!), tak by jim je svoboný trh měl nabádnout a ne aby jim nějaký centrální plánovač nutil měnu inflační, o kterou evidentně nestojí. Měny jsou snad pro lidi a měly by odpovídat jejich přáním a potřebám a ne potřebám centrálních plánovačů a sociálních inženýrů (tedy ve svobodném světě, v tom našem je to samozřejmě naopak).

4) Zkuste si nastudovat něco o teorii peněz. Je přeci jedno, jestli je bitcoinů 100 miliard a obchoduje se po jednotlivých bitcoinech, nebo je bitcoinů 10 milionů a obchoduje se v tisícinkách, nebo je bitcoinů 100 trilionů a bochník chleba stojí trakař peněz. Od objemu peněz se odvíjí pouze ceny, ale ne stabilita kurzu a ne schopnost obsloužit neomezené množství transakcí. Stejný blud hlásají odpůrci zlata - že prý je ho málo na to, aby obsloužilo celosvětový obchod. Opět: to může napsat jen ekonomický laik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já myslím, že se ještě nějakou dobu budou vychytávat chybky těchto elektronických měn. Pak se vezmou výhody více elektronických měn, zavede se smysluplná evidence a regulace a konečně budeme mít super měnu. Vada Bitcoinu je zatím právě anonymita a velká kolísavost a to, že lidé si myslí, že by peníze měly být dlohodobějším uchovatelem hodnot. Měna která lítá o více než dvě procenta (můj výmysl) denně nahoru či dolů není měnou je hazardní hračkou. Dle mne pokud by bylo BitCoinů v oběhu 100miliard, tak by počet zobchodovaných BitCoinů v pár miliardách denně neměl takový velký vliv působit takovéto výkyvy kurzu.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím, že pravděpodobný vývoj bude jedna z těchto extrémních variant, obzvláště pokud vlády začnou proti BTC ve větším zasahovat, např. formou vysokého zdanění velikých zisků tzv. early adopters (divím se, že se toho zatím nějaký minfin nechopil, na to budou lidé hodně slyšet - "Podívejte, oni během pár měsíců vydělali z ničeho miliardy!") A u BTC to půjde poměrně jednoduše přes exchanges, přičemž permanentní záznam všech transakcí v blockchainu usnadní daňovým úřadům spoustu práce s dohledáváním těch, koho mají zdanit (protože BTC je vše, jen ne anonymní, pokud v nějakém bodě člověk přešel bankovním převodem fiat měny do BTC či naopak).

Jedinou nadějí na záchranu BTC je tak zcela separátní platební ekosystém, kdy lidé nebudou koukat na dolarovou cenu, protože většinu transakcí budou provádět v BTC a z/do fiat měny vůbec přecházet nebudou. To by se podle mého mohlo stát pouze po kolapsu dolaru - ovšem poté bude BTC čelit silné konkurenci tradičních měn, jako zlato a stříbro (a teoreticky i virtuálním penězům založeným na těchto měnách).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebudu zde spekulovat, zda je BTC dílem podzemí, nebo vládní konspirace. K tomu nemáme žádné informace.

Ale vyjádřím se ke kurzu BTC k fiat měnám: současná "cena" BTC není stabilní a definitivní. Jsou podle mne jen 2 možnosti dalšího vývoje:

1) BTC je investiční a mediální bublina, pomíjivá móda, vládami dočasně tolerovaná forma protestu. Pak jednoho dne musí dojít k jeho pádu, prasknutí bubliny, odchodu ze scény.

2) BTC bude podporovat stále více obchodníků, i běžní lidé si pořídí bitcoinovou peněženku a adresu, BTC se zkrátka etabluje jako běžný prostředek směny a (na rozdíl od fiat peněz s neomezenou emisí) i jako uchovatel hodnoty. Pak jeho kurz k USD bude muset vystřelit O NĚKOLIK ŘÁDŮ.

Podle mne nastane jeden z těchto extrémů daleko pravděpodobněji, než že se jen mírně vyvine současná situace. Tzn. za 5 let buď bude BTC mít hodnotu limitně se blížící nule, nebo bude řádově výše (a tím myslím opravdu posun např. na tisícinásobek či více).

Co z těch dvou alternativ nastane, to netuším. Nejsem z BTC nijak odvázaný, nejsem jeho skalní fanda. Ale možná by mělo smysl si za nějakou relativně zanedbatelnou částku (např. 10.000CZK) bitcoiny koupit. Za částku, která při tisícinásobném posílení již bude zajímavá, ale kterou zároveň lze oželet (řekl. bych, každý z nás již podobnou částku párkrát v životě utratil za úplnou zbytečnost).

Ještě možná pár poznámek, proč by mohlo dojít k prvnímu scénáři (opadnutí módy BTC a jeho pád k nule):
- Znelíbí se vládám. Ty jeho použití kriminalizují. A přestože asi nepůjde každého uživatele stíhat (stejně jako v případě bittorrentu), kritickou masu "Nováků" to odradí
- BTC se naopak ukáže jako životaschopný koncept, ale vlivné finanční organizace (od soukromých jako GS, JPM, City, Visa, EC/MC až po nadnárodní typu MMF) zjistí, že to pochopily a adoptovaly pozdě. A pokusí se protlačit nějakou vlastní alternativy - silou svého marketingu i politického lobingu.
- Ukáže se, že BTC je příliš závislý na infrastruktuře (elektřina,internet), že si ho nejde ohmatat (na to dost lidí slyší) a strčit do sejfu. Ukáže se, že Čína nebuduje masivní zlaté rezervy pro srandu králíkům. Čína představí zlatem krytý juan či jinou zlatem krytou novou světovou rezervní měnu. Světový obchod (počínaje ropou) se začne obchodovat v této nové měně. BTC najednou nebude nikoho zajímat.

Přes to bych do BTC asi pár kaček strčil... Ale podstatný peníz asi ne.

Nahlásit

-
0
+