Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Bitcoin. Skvělá investice, nebo nafouknutá bublina?

6. 12. 2013
 27 334
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pánové bitcoin není anonymní, ale pseudonymní. A při reálných transakcích dochází k propojení s reálným světem (např. při odběru zboží, placení služby jako holič,...), ztotožnit člověka s bitcoin adresou není prakticky velký problém. A pak, pro výběr daní je bitcoin státní vlahý sen. Všechny transakce jsou veřejné... žádný opruzy s bankovním tajemstvím, viz německem kradený cdčka z lucemburských bank.
Oni ty bitcoináři jestě rádi vycinkaj, kdo byl protistrana (tj. máme tu další příležitost ke ztotožnení adresy s osobou) a za co to bylo, aby z toho nedostali daň z příjmu plus penále.

Nahlásit

-
0
+

Hm, ale za ten rozmach zcela jistě může POUZE ta evidence majetku, o kterou lidé dobrovolně stojí (např. evidence majitelů cenných papírů na burze či evidence pozemků na katastru) a rozhodně ne ta, o kterou nestojí (rušení bankovního tajemství, atd...).

To byste rovnou mohl tvrdit, že evidence majetku v Německu třicátých let přispěla k blahobytu židů. Nebo že evidence majetku způsobila boom československé ekonomiky po roce 1948, protože umožnila jeho efektivní vyvlastnění.

Nebo jednodušejí: vyvlastňování a násilné (nedobrovolné) přerozdělování majetku jednoznačně blahobyt a prosperitu nezvyšuje, ale snižuje. A je jedno, je-li tato činnost provozována socialisty reálnými, nacionálnímí, nebo demokratickými.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Michl rozhodně nepřestřelil. BitCoin a podobné digitální měny nebude mít podporu institucí z důvodu anonymity těchto měn. Evidence majetku je to, co způsobilo hospodářský úspěch za posledních 300let.

Nahlásit

-
0
+

p.Michl trochu ustřelil - asi se již příliš zapletl s novým establishmentem, áno?

Můj pohled na bitcoin je smíšený a nejednoznačný. Ale uvádět jako jeho nevýhodu, že v něm státy nebudou vybírat daně, to je opravdu trochu mimo.
Podle mne je jedna z výhod bitcoinu právě to, že v něm můžete dělat anonymní transakce, tím pádem i realizovat anonymní zisk a ten si pak nenechat vyvlastnit.

Pokud by se bitcoin v budoucnu více rozšířil a umožnil do bitcoinové ekonomiky přesunout výraznější část ekonomických aktivit, má potenciál ochránit lidi před přímým i nepřímým (inflačním) vyvlastněním plodů vlastní práce. Ale podle p.Michla to je jeho nevýhoda. Ale proč? Přeci mu nikdo nebude bránit masochisticky BTC převést na CZK a klidně vše odevzdat do společné kádě na náměstí v Táboře.

Nahlásit

-
0
+

Kovanda to v podstatě popsal beze zbytku, takže +1000.

Nahlásit

-
0
+

bitcoin má jen sběratelskou hodnotu - asi tak jako poštovní známky

Nahlásit

-
0
+