Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zeštíhlí Sobotka s Babišem státní správu?

13. 11. 2013
 12 416
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane Březina, chováte se jako potrefená husa. Že by úředník ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zeštíhlí Sobotka s Babišem státní správu?

Ne. Už z principu to není možné. Pokud bude u moci ČSSD a bude plnit alespoň část ze svého programu, který je založen na dalších kontrolách, nařízeních, regulacích, zákazech, registračních pokladnách, majetkových přiznáních ...... apod., tak půjde nikoliv o zeštíhlení, ale naopak o nabobtnání státní správy. Nárůst úředníků odhaduji na 7 až 10%.

Nahlásit

-
0
+

Začal bych u stavebních úřadů, nevím proč u výměny oken ze dřeva na plast potřebuji vyjádření odboru životního prostředí, že tím neohrozím nějakou vzácnou ještěrku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když chcete stavební povolení v akceptovatelné době, musíte mazat. Když chcete pokácet strom ohrožující váš dům, musíte mazat. Když podáte na úřad jakoukoliv žádost, vždy ji vyřídí až v posledním možném termínu, i kdyby ji mohli vyřídit okamžitě na počkání. S tím nemají politici jako korupčníci nic společného, to je jen projev moci úřadů, které si svou moc upevňují pořád si ukrajují další pravomoci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Brezino, nedělejte hloupého. Rušení úřadů znamená mimo eliminace jejich provozních nákladů i obecnou redukci agendy, kterou vyřizuje stát a její opětovné přenechání soukromému sektoru (to je ostatně primární cíl tohoto kroku). Tím se omezí vliv jak úředníků tak politiků, což je evidentní cesta k omezení korupce. Ke stejnému cíli míří koncepty Svobodných.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můžu taky doporučit jen nějaký kurs čtenářské gramotnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Reagoval jsem na výchozí příspěvek M. Nečasové, který se věnoval korupci a jako lék na ni ordinoval zrušení úřadů. Konstatoval jsem, že zrušení úřadů nemusí zdejší korupcí pohnout ani o milimetr, především proto, že u nás nejde korupce ani tak přes úředníky, jako přes politiky, ústřední i regionální. Lepším lékem na korupci by tak bylo spíš zrušení politiky. Což samozřejmě nenavrhuju, jen konstatuju.
Vy jste na to zcela mimo mísu reagoval odkazem na web Svobodných. Doporučuju výuku čtenářské gramotnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pocit, že někdo tvrdil, že zrušením těchto úřadů zmizí s nimi vesměs nesouvisející problém?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moc nechápu, co nám chcete říci. Že když někdo jiný chce zrušit jiné úřady, znamená to, že nezrušíme žádný, protože nemáme jednomyslnou shodu? Že když nebude možno zrušit armádu, znamená to, že nelze zrušit ani žádné jiné přerozdělování, aby to bylo spravedlivé?
Patent na rozum nemá nikdo, to víme všichni i bez vás. Ale někteří lidé mají alespoň promyšlené návrhy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jak zrušení těchto úřadů vyřeší korupci, spojenou s armádními nebo infrastrukturními zakázkami?

Mimochodem, tento seznam je čistě názorová záležitost. Někdo jiný by mohl požadovat zrušení jiných úřadů nebo institucí. Myslím, že Svobodní nemají patent na rozum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

UTFG?
http://volby.svobodni.cz/program/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Jediné, co opravdu zmenší rozsah korupce, je zrušení zdrojů korupce, tj. zmenšení počtu státních úřadů a institucí a snížení počtu státních úředníků."

OK, a které úřady chcete zrušit?

Častým předmětem korupce jsou armádní zakázky, vzhledem k obtížné definici tržní ceny u speciální techniky. Navrhujete zrušit armádu?

Jinou velkou oblastí korupce jsou veřejné zakázky v oblasti infrastruktur. Opět, nevím, co byste zrušením úřadů v tomhle moc změnila. Veřejné zakázky většího rozsahu neřeší ani tak úředníci, jako spíš politici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Korupce je natolik sofistikovaná činnost, že ji žádný zákon nemůže zastavit.

Jediné, co opravdu zmenší rozsah korupce, je zrušení zdrojů korupce, tj. zmenšení počtu státních úřadů a institucí a snížení počtu státních úředníků.

Místo rozjímání, které daně zvýšit nebo jak ještě více odrbat prosté občany, kteří se nemohou bránit, by se nová vláda měla pustit do inventur smysluplnosti a efektivity výstupů všech těch stovek exotických úřadů a institucí na všechno možné, z nichž mnohé byly založeny za totality a ze setrvačnosti fungují dál za peníze daňových poplatníků. Zrušení nepotřebných úřadů a institucí by přineslo miliardové úspory bez potřeby dalšího navyšování daní a jednou ranou by snížilo i rozsah korupce.

Nahlásit

-
0
+

Tak pan Kovanda si vážně myslí, že zákonem lze udělat ze zkorumpovaných úředníků, úředníky poctivé ? Vážně nám chce pan autor nabulíkovat, že posílením těchto lidí ve funkcích lze dosáhnout omezení korupce ?

Ne, nejsem přesvědčen o tom, že nějaký zákon nás posune směrem k Dánsku. Podle mne to bude mít opačný efekt.

Ale ano, bude na co se vymlouvat. Vždycky se dá říct, že ten zákon je špatný a že to vyřeší jeho další novelizace.

Ach jo. Hurá směr byrokratizace společnosti na plný plyn !

Nahlásit

-
0
+

Úředník odvolatelný pouze komisí úředníků! Jak krásně to funguje u policie! Máme GIBS a ten potrestá všechny hříchy policistů.
Mzdy o třetinu vyšší než v soukromém sektoru! Jak krásně to funguje v Řecku, kde je tento rozdíl ještě vyšší a státní správa o to štíhlejší.
500 miliard sebrat poctivým lidem v EU a nasypat příživníkům v ČR! Když už mám být otrokem grázlů, ať jsou ti grázli aspoň bohatí, třeba jim občas něco upadne ze stolu.

Nahlásit

-
0
+