Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Spojené státy dluhové

11. 11. 2013
 7 618
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Obamu se omlouvat nesnažím, jsem jeho velkým kritikem (především co se týče zahraniční politiky - dornes, + pokračování politiky "war on drugs"). Ale rozpočtový deficit Obama výrazně snížil a proto mi právě hlava nebere, proč Obamu označovat za "dluhového prezidenta". Resp. proč Obamu označovat jako "dluhového prezidenta" jenom na základě nominací chairmana FEDu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obama je prezidentem již pět let, což je poměrně dlouhá doba na to, aby kurz obrátil, pokud by skutečně chtěl. Omlouvat Obamovu politiku jeho předchůdcem je po pěti letech velkým alibismem - pokud to nedokázal po pěti letech, kolik let k tomu potřebuje?

Samozřejmě, že Bush jr., a před ním Clinton, Bush sr., Reagan atd. zavedli opatření zvyšující vládní výdaje, a tím i zadlužení. Následující administrativy však tato opatření zachovaly, případně dále prohloubily (např. politika bailoutů, nákladná a krvavá válka proti drogám, velké sociální programy či výdaje na zbrojení).

Obama nominoval jako guvernéra Fedu Bernanka, čímž vyjádřil souhlas s pokračováním uvolněné měnové politiky, která pomohla nafouknutí nemovitostní bubliny před r.2008. Nedávnou nominací J.Yellen, kterou je možné označit za Bernankeho na steroidech, musí bořit jakékoli zbývající představy o tom, že Obama usiluje o fiskální odpovědnost. Naopak nominace je dalším indikátorem toho, že dluh hodlá dále navyšovat s předpokladem monetizace ze strany centrální banky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co takhle zmínit prezidenta Bushe a neházet jenom špínu na Obamu? Vźdyť byl to právě George Bush, kdo převzal USA s přebytkovým rozpočtem a za osm let s tím udělal víme co.

Nahlásit

-
0
+

Náctiletá dcera je pěkná, ale ne úplně přesná metafora. Tady totiž nejde o žadonění marnivé, nezralé a závislé instituce na zodpovědnou, uvážlivou a hodnoty tvořící instituci, z jejíhož účtu se rozfrcané kapesné hradí. Pokud máme zůstat v rodině, tak jde o vydírání ozbrojeného dvacetiletého synovce ze šestého kolene, který nutí náctiletou dceru vybílit otci konto a zastavit mu barák. Navíc synovce vyzbrojil a poslal exekutor, který barák poté výhodně prodá svému kamarádovi, a který náctileté dceři mezitím kupuje hadříky a zve ji na koktejly.

Nahlásit

-
0
+