Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zakopaný pes české ekonomiky

5. 11. 2013
 11 271
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nejsem si jistý, že tyto příklady jsou zvoleny šťastně.
Růst sociálního státu v Itálii od 70.let byl součástí celoevropského trendu a přisoudit ho politické nestabilitě je neprokazatelné. A dnešní Itálie, to je země ochromená nevhodnou monetární politikou, která se dělá jinde. Vliv politické nestability na její ekonomiku za těchto okolností nelze měřit.
Izrael je kapitola sama o sobě. Tato země je prakticky trvale ve válečném stavu, oklopena nepřáteli v regionu, permanentně zrazována těmi, kteří by měli být jejími přirozenými spojenci, o šaškárně zvané OSN ani nemluvě. Jak bylo již řečeno, pud sebezáchovy bude vždy silnější než politikaření a rozkrádání.
Představa, že stabilní politické prostředí a silná vláda by mohla dlouhodobě vést ke štíhlému státu je veliká iluze. Při dnešním stavu české (evropské) společnosti se dá očekávat spíše opačný trend - silnější stát, větší vláda, rozsáhlejší přerozdělování. A proto jsem pro politickou nestabilitu. Dává nám alespoň odklad.

Nahlásit

-
0
+

......Troufne si někdo odhadnout co bude tím bodem zlomu?.....

Myslím si, že to budou peníze. Konkrétně jejich nedostatek na plnění mandatorních výdajů a štědrých sociálních dávek. Zatím není státní dluh vysoký a stále je kde si půjčovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak nevím, přečetl jsem to dvakrát, ale není mi jasné, co ta výzva znamená. Nebo-li, co autoři požadují. Je to plné nicneříkajících a nekonkrétních frází, bez jasných a konkrétních požadavků. Jak se má ta konkurenceschopnost dostavit? Snížením daní a administrativy, nebo zvýšením státních pobídek a investičních prostředků?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rád čtu tyto svižně a s rozumem psané články. Nemám potřebu s tímto článkem polemizovat. Dovolím si malé doplnění. Izrael je země relativně malá, uprostřed velmi nepřátelského prostředí. Myslím, že pokud by v Izraeli nefungovaly základní pudy sebezáchovy, tak by možná již nebyl na mapě. Toto může být jeden z důvodů proč politici i přes neoptimální volební systém fungují. Jsou si pravděpodobně vědomi toho co je zdrojem bohatství a tedy i bezpečnosti jejich země. ČR není v přímém ohrožení jako Izrael, proto se tady může v plné síle rozvíjet nezájem politických elit na tom co je vlastně zdrojem bohatství ve společnosti. Politické elity mají zájem žít ze "státních" a "evropských" peněz. Riziko problémů zdola od občanů je vzhledem k vnější situaci zanedbatelné. Není potřeba řešit riziko vymazání z mapy a jiné existenční problémy. Pravděpodobně bude relativní klid alespoň do té doby než napětí ve společnosti "dole" doroste do kritického rozměru. Je s podivem, že k tomu zatím nestačí ani 26% lidí bez práce jako ve Španělsku. Troufne si někdo odhadnout co bude tím bodem zlomu?

Nahlásit

-
0
+

Prosím zvažte Vaši podporu dokumentu Liberecké výzvy. Svaz průmyslu a dopravy ČR v ní apeluje na politickou garnituru, aby přistupovala koncepčně ke konkurenceschopnosti ČR a zastavila a obrátila aktuální propad ve většině měřitelných parametrů.

Odkaz na Libereckou výzvu najdete i zde:
http://www.spcr.cz/tiskove-zpravy/text-liberecke-vyzvy-vuci-politicke-reprezentaci#challenge

Nahlásit

-
0
+

Jak může Pavel Kohout uvést USA jako příklad "štíhlého státu s dobře fungujícími institucemi a politickým systémem" poté, co jsme všichni viděli tu telenovelu ohledně shutdownu a navýšení dluhového stropu?

Nahlásit

-
0
+