Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: České hospodářství poškozuje pokračující mocenský chaos

31. 10. 2013
 9 068
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já osobně mám politickou nestabilitu naopak rád. V době vládních krizí se nezvyšují daně, nezavádí další legislativa, neimplementují grandiózní vládní programy a koncepce, nezavádějí státní politiky na podporu všeho možného. Nebýt období politické nestability, byl by Západ o velký kus dále na cestě k defintivnímu rozkladu demokratického socialismu (A co přijde po něm, je velmi nejisté. Já si, na rozdíl od optimistů, nemyslím, že to bude restaurace svobodného tržního systému, ale spíše něco co se nám líbit nebude). Díky za každý den, kdy se nezavádí nová daň nebo právní předpis. Proto se domnívám, že nejdůležitějším účelem politického systému je zablokovat státní aparát, aby mohl co nejméně vykonávat svoji moc a co nejvíce, v rámci možného, ponechal společnost spontánnímu vývoji (neboli, přeloženo pro státomilce: chaosu).
Představa, že k tomu, abychom prosperovali potřebujeme silnou vládu, která pevnou rukou řídí ekonomiku, přerozděluje polovinu HDP, reguluje každé uprdnutí, říká nám co máme jíst a pít, čte si naše e-maily a poslouchá naše telefony (to vše samozřejmě v našem vlastním zájmu), je dle mého názoru hluboce pomýlená.
Neodpovídá ani historické zkušenosti. Evropa prodělala největší rozmach v 16.-19.století, kdy se stala světovým hegemonem. Bylo to snad proto, že v té době měla silnou centralizovanou akceschopnou vládu? Nebo například taková Itálie – potřebovala pro svůj poválečný ekonomický progres nějakou politickou stabilitu?
Největší riziko dlouhodobé politické krize ve skutečnosti hrozí samotné politické třídě: občané by si mohli všimnout, že se bez nich obejdou a mohli by se začít ptát, proč si tak velký stát vlastně platí.

Nahlásit

-
0
+

Tak se pokouším vymyslet, co to vyhrožování může znamenat konkrétně. Že by korporace přestaly brát od české vlády peníze za dočasné umisťování montoven? Nebo bychom přišli o krátkodobý spekulativní kapitál? Nebo by nějaký papaláš nedostal místečko v Bruselu? Jsem úplně strachy bez sebe!

A že ČSSD přestala být vypočitatelnou stranou? Obávám se, že jakýkoliv chaos je lepší, než kdyby Sobotka s Kalouskem začali systematicky naplňovat svoje plány.

Nahlásit

-
0
+