Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Děsivě lidská nelidskost

24. 10. 2013
 11 354
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A ten bezdomovec je vaším obchodním partnerem, takže je s ním váš obchod výhodný?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyvinuli jsme se z tvorů žijících v tlupách a máme z té minulosti v genech dědictví, které říká, že příslušníci cizích tlup nejsou naši bližní. Odpověď na to, jak vrozenou nedůvěru až nenávist překonat je v obchodu. Obchodního partnera můžu klidně nenávidět, nebo jím pohrdat, ale těžko mu ublížím, dokud bude obchod s ním výhodný. Na toto téma vřele doporučuju knížku Matta Ridleyho Raconální optimista

Nahlásit

-
0
+

Otázka je, jestli není čas se zamyslet nad pravdivostí doktríny, že četba a cestování musí automaticky vést k chápání a toleranci k jiným kulturám. Co když v případech některých kultur právě znalosti a osobní zkušenost tyto „stereotypy“ posiluje? A u lidí, u nichž je multi-kulti propaganda vymýtila, obnovuje? (Blízký východ zrovna?)

Nahlásit

-
0
+

Nezlobte se, ale "vtip" o polámané paní v kině nevnímám jako vtip o ní, nýbrž o zrůdném systému, kdy se snažíme za vlastní chyby trestat jiné, což všechny ty soudy o zlomených nohách na cizím pozemku taky jsou. I kdyby nakrásně byla někde ledová plocha , tak každý má svobodnou vůli tam nevstupovat. a že to někdy může přehlídnout - nepovažuji za viníka nikoho jiného než jeho samotného. když o sobě ví, že si ledu nevšimne, má se nechat pojistit sám. toto přenášení vlastní odpovědnosti na druhé je tak příšerně alibistické, že nás to postupně vede k životě ovcí nemusících myslet a ztrácejících přirozenou ostražitost, což jak víme vede k těm nejhorším totalitním režimům - jaksi si nevšimneme, že drobným utahovaním opasků se již nemůžeme svobodně ani pohnout.

Nahlásit

-
0
+