Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Deset let s buržoazními bohémy

28. 10. 2010
 6 989
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ahoj,
Hezky napsaný, to se musí nechat..
S termínem "bobo" jsem se setkal paradoxně při učení na "spotřební chování" na VŠE (předmnět o tom, jak lidem co nejlíp vnutit co nejvíc píčovin)

narazil jsem na následující výpisky:

• Bobos – bohémská buržoazie
o = výraz životního stylu
o Homeopatie je zajímá, cítíme tam dvojí pohled, na jedné straně majetek, na druhé straně antimaterialismus jako postoj hodnotový
o Ekologie, okázalá neokázalost, zároveň kvalitní konzum, etnické věci, materiálnost v životním stylu, ale zároveň svými výroky to popírají
o Definováno Davidem Brooksem

v testu byla takováhle otázka:

1) Bobos jsou:
a. Jiným výrazem pro Generaci X
b. Zároveň idealisti a materialisti
c. Nakupují biopotraviny
d. Spotřebitel ,pro kterého značky jsou méně významné

takže si dejte bacha.. už vás zkoumaj z hlediska marketingovýho..:-D

nic méněmusím přiznat, že jsem se v textu až přespříliš našel..
vždycky jsem si říkal, že mám o proti ostatním naprosto odlišný soubor hodnot a cílů, takže mě zarazilo, že na mě "sedí" nějaká globálnější definice..

ale nakonec jsem rád, že existuje více lidí, kteří se snaží nad věcmi přemýšlet.. a dospívají k alespoň částečně podobným názorům..

samozřejmě něco je přehnaný a nesedí, ale přece jenom je to jakési schéma..

máme se dobře, máme co žrát a vyhlídky taky nejsou nejhorší..(alespoň z hlediska materialistického).. lidé s širším obzorem se tedy přestávají chovat čistě pragmaticky a začínají se zabývat věcmi, které jim přijdou opravdu důležité..

závěrem bych se vás ještě poprosil o komparici termínů "bobo" a "hipster" mě totiž připadá že do velké míry splývají..

Nahlásit

-
0
+

moc pěkně popsané rozdíly, na sto procent souhlasím. Přidal bych ještě jeden - mnohem vyšší zájem o své okolí a ochotu se angažovat. To maloměšťák z pohodlnosti nedělá, starat se mají "voni".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

moc pěkně popsané rozdíly, na sto procent souhlasím. Přidal bych ještě jeden - mnohem vyšší zájem o své okolí a ochotu se angažovat. To maloměšťák z pohodlnosti nedělá, starat se mají "voni".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inu, bylo to knížka, z níž jsem byl po přečtení naprosto uchvácen (bylo to někdy okolo roku 2002) měl jsem za to, že u nás na to ti správní lidé obvykle nemají peníze. Sedával jsem v Café 99, které bylo takovou "bobos-vlaštovkouquot;...a dnes? Dnes jsem ten s penězi kupodivu já sám :) sice asi nejsem 100% bobík, ale spousta těch věcí sedí a některé jiné prvky mohu zase krásně pozorovat ve svém okolí. celkově si ale myslím, že to vlastně není nic tak zlého: a i Brooks je schopný dělat si sám ze sebe legraci. to je imho jeden z podstatných rozdílů proti maloměšťákovi. Michale, jako obvykle moc pěkný text - a k tomu na mé "srdeční" téma, díky!

Nahlásit

-
0
+

Mezi bobos a maloměšťáky je významný rozdíl - ochota vzít na sebe odpovědnost, vést. To je právě vlastnost elit, kterých se u nás nedostává.S tím souvisí také klíčová úloha vzdělání, díky kterému získali bobos nejen status, ale i peníze. Maloměšťáci bývají někdy bohatí, ale většinou nepříliš vzdělaní.Dalším rozdílem může být to, že bobos obvykle charakterizuje více životních rolí, ve kterých jsou aktivní - např. finanční analytik, muzikant, vášnivý cyklista a fanoušek sci-fi. To je u maloměšťáka řídkým jevem.

Nahlásit

-
0
+

Omlouvám se za pozdní odpověď, byl jsem přes víkend pryč.Máte dobré argumenty, jsem ochotný připustit, že skupiny maloměšťáků a bobos se částečně prolínají - některé vlastnosti mají obě "třídy" stejné (důraz na "statusové" ;tovary a požitky), jindy někdo prostě patří do obou skupin zároveň.Přesto bych ale rozlišoval. Pojem "maloměšťák&quo t;pro mě označuje naprosto konkrétní kastu lidí z menších českých měst (řekněme okresních), závistivých, hloupých, falešných. Hrozně rádi by se prezentovali jako vyšší společenská třída, často na to i mají majetek, chybí jim ale vychování, rozhled, inteligence i jakési "soft skills", které prostě neměli kde získat. O těchto maloměšťácích byla napsána spousta knih a natočeno hodně filmů (skoro celá česká nová vlna) a proto si zaslouží ponechat si svůj původní název sami pro sebe.Bobo je naopak zatím bytostně velkoměstský člověk - žije tam, kde jsou kavárny, mezinárodní letiště a spousta práce, která před 20 lety neexistovala (user experience designer atd.).Na první pohled se to skutečně prolíná. Bobo i maloměšťák letí do Thajska - jenže první pro to, aby "nalezl sám sebe" nebo "poznal lokální kuchyni", druhý kvůli tomu, že byl soused v Dubaji a musí ho trumfnout. To samé s SUV: jsou velká a drahá (maloměšťák), odvezou kolo hlouběji do Šumavy (bobo). Vnějšek se lišit nemusí, niterné motivace jsou ale rozdílné - byť bývají stejně směšné a hloupé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pravdou je, že prvorepubliková elita je jediná, ke které se dá vzhlížet s jistým obdivem. To, co vychoval komunismus, tomu se nedá říkat elita, ale spíše výtečníci. Mimochodem zřejmě jsem mezi v článku popisovanou skupinu patřil (na studiích bydlení ve vlastním domě bez vody a ústředního topení a kromě ekonomky vystudovaná ještě filozofická fakulta) aniž bych si to uvědomoval.

Nahlásit

-
0
+

Kašpárku, kašpárku,Takhle to u vás chodí? To jste psal za trest? A fakt je to recenze Bobos? vy jste tu knížku určitě celou nečetl, (280 stran). A je to škoda, ta knížka si recenze zaslouží. Tuším, že dvě někdy dávno vyšly. Pokud vám ale jde o porovnání elit, máte pravdu byl by to ztracený čas. Znáte, aspoň od vidění místní „establishment?“ Tu knížku si fakt přečtěte, je skvělá

Nahlásit

-
0
+

Osobně si myslím, že zde popisovaná "nově" importovaná sociální skupina Bobos je zatím spíše hudbou budoucnosti. I v současnosti jsou u nás stále plně etablované zcela jiné post-socialistické entity, velice dobře popsané v mnoha článcích zde:http://www.dfens-cz.com/vi ew.php?cisloclanku=2001011201h ttp://www.dfens-cz.com/view.ph p?cisloclanku=2001011201;-)

Nahlásit

-
0
+

...jenže česky to není bobos, ale "bubos" resp. buboš :D

Nahlásit

-
0
+

skoro by to vydalo na clanek o dnesnich malomestacich :) onlouvam se, posledni prispevek na tema malomestaci dneska. dnesni malomestak cestuje (idnie, taiwan, cina), sleduje filmy )pan prstenu), cte knihy (pana prstenu by nezvladl, moc pismenek, takze Bukowski-aby se citil jako rebel, Viewegh-aby docerpal malomestacke mysleni a morlaku apod.). Jezdi jen tam, diva se na to, cte jen to, co ostatni malomestaci, to co jim predklada dnesni globalni malomestacka kultura (predchozi generace malomestaku se taky snazila pripodobnit velkemu svetu, ale nemeli ty moznosti jako ted). clovek omezeny svym mistem bydliste, lokalnim myslenim ma take svoje pojmenovani - vidlak, buran :) nebo jak si Vy predstavujete dnesniho malomestaka?

Nahlásit

-
0
+

BABICA i POLHRAICH jsou malomestaci, nepredstavujte si je jako monolitickou skupinu uplne stejnych. Malomestak samozrejme ma audi(ochcafku) ale rad vypravi o tom ze ma kolo (samozrejme to nejdrazsi s nejlepsi vybavou) k tomu kompletni vybavu na kolo od trenyrek az po kapsniky (vse znackove). Opovrzlive komentuje ty co se opdmitaji trendu globalniho malomestactvi podridit.

Nahlásit

-
0
+

ale je to MALOMESTAK, jenom dnes je mu malomestackou morlakou to co zminujete, tedy jezdit do ciny, idnie apod. a hrat si na svetaka (pricemz je jenom parodii na svetaznaleho cloveka :) ) BOBOS=dnesni MALOMESTACI. OStatne i dnesni vlada CR je vysledkem malomestacke moralky hlouposti, omezenosti a sobectvi :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli je to exkluzivni pivo z maleho pivovaru, tedy brnenskeho Pegasu, tak to potes.Pred par lety jsem delal vedouciho v jedne americke firme v Brne, dnes uz delam jinde, a opravdu spousta mych kolegu byli oni Bobo, ale stejne jsou to snobi a uklizecku jsem zdravil jako jediny z celeho patra a tp se radim mezi kravataky.

Nahlásit

-
0
+

Bobos ale nejsou maloměšťáci. Pár rozdílů:- Maloměšťák má myšlenkový horizont omezený hranicemi svého města či kraje, v lepším případě státu; bobo je pyšný na to, že nechává svou mysl rozvíjet podněty z celého světa (cestování, filmy, knihy).- Maloměšťák opravdu jezdí, nebo by aspoň chtěl jezdit, nějakou audinou. Bobo se přepravuje vlakem, na kole, malým úsporným autem nebo paradoxně naopak teréňákem (skutečným, nikoliv SUV).- Maloměšťák: Babica. Bobo: Pohlreich.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Určitě ne. Jen bych k tomu možná ještě dodal, že provorepubliková elita je vlastně jediná elita, ke které se můžeme obracet. Porevoluční pistáciová saka a fialkové košile na jedné straně a v kouři zabalení intelektuálové z Katovny zkrátka "netáhnou" .O soudruzích Klementech, Antonínech a všech ostatních ani nemluvě...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Parádní text. A konkrétně vyšší forma sobectví × uklízečka, se kterou si ve svým myšlenkovým světě neumíme poradit, toho říká dost.Jediná poznámka - bobos se často vymezují vůči předchozí generaci elity (80s a 90s) a obrací se o generaci (nebo několik) dál. Takže s opravdu klasickými snoby, whisky&doutníček style, můžou mít dost společnýho. Viz návrat ke kavárnám a životu za první repuliky.Nebo to tak mám jenom já?

Nahlásit

-
0
+

proc hledat nove nazvy, amerikanismy, jako BOBOS. Mame pro to krasne ceske slovo - MALOMESTACI. Jen se meni zamereni skupiny ktera jimi je. DNeska je to clovek co si mysli ze vsechnosemsivydelalsamanikdomi nic nedal, venuje se ruznym "outdoorovym&qu ot;aktivitam protoze mu to prikazuje malomestacka moralka okoli a on tak splyva se svoji socialni skupinou. poznavaci znameni audi(chudsi ochcavka),hypoteka,single nebo na hromadce.

Nahlásit

-
0
+

Mně připadá, že autor plácá páté přes deváté. S firemními filozofiemi a snobstvím maskovaným za koloběžky má pravdu, na druhé straně tvrdit, že touha po smysluplné, kreativní, rozmanité práci je sobectví, dokonce nějaký "vyšší druh" sobectví, to je prostě neuvěřitelný blábol.Tady je třeba si možná uvědomit, že v Americe jsou dnes vlastnostmi jako sobectví nebo chamtivost doslova posedlí. Stejně jako u nás nemůže vyjít článek o politice, aniž by autor se spravedlivým hněvem pranýřoval korupci a klientelismus, v Americe nemůže vyjít knížka o současné společnosti, aniž by se v ní společensky uvědomělý autor nerozohňoval nad "selfishness and greed".Ať Brooks zkusí zajít na nějakou tou ukrajinskou uklízečkou a říct jí, že je sobecká a "greedy", protože utekla z vlastní země za lepším živobytím a vyšším platem.Brooks je prostě ultimátním typem sobeckého, snobského a arogantního bobíka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak tomu říkám slova do pranice :-)Přetvářka, falešná slova, sobectví, privatizace zisků, přenesení nákladů na někoho jiného - i tak se dá popsat dnešní auroatlantická civilizace a její ekonomická kulturní realita.Autor je chytrý chlapík.

Nahlásit

-
0
+