Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hyperinflační apokalypsa (I): Uprostřed deflace!

3. 11. 2010
 5 157
52 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Kateřina AmiourováJá tedy nevidím ty příčiny hyperinflace správně popsané - jak to vidím já - dalším zubožování chudých padnou výrobci držící cenové prahy dole. Ovšem zároveň dojde k naprostému předátorství moci, kdy si určitá skupina přivlastní všechny pení...ze ve státě.- a ta ovšem peníze má a na tu jsou záměrně cíleny nové podnikatelské projekty. Tedy dochází stále rychleji a rychleji ke zvyšování cenových prahů, protože chudá část obyvatelstva už nic nekupuje, a nakonec i pro střední vrstvu se nevyplácí cíleně vyrábět, protože existuje poptávka jen po rychlých penězích. Nakonec se stávají docela obyčejné věci naprosto nedostupnými, protože všechny peníze jsou jen nahoře, ačkolv jediný správný postup, jak tomuto neblahému vývoji zabránit, by byl poslat co nejvíce peněz úplně dolů - tak, aby chudé třídy mohly konzumovat alespoň jako slabší střední. Resp.: nejde jen o nové projekty, oni i výrobci astávající, když se chtějí udržet, tak sice nějakou dobu snižují své marže ale nakonec dojdou díky finanční anémii do stavu, kdy si spočítají, že se jim vyplatí více vyrábět méně a prodávat za vyšší ceny, efekt bude stejný nebo lepší. A pak také leté ceny nahoru. A samozřejmě přibyde lidí bez práce, což opět roztočí proces trhání přediva hos.V zásadě tedy vidím příčiny hyperinflace spíše ve všeobecné finanční anémii a totálně nerovnoměrném rozdělení openěz ve společnosti - kdy čert sere jen na jednu hromadu.Následně existují výrobky jen v provedení luxusní nebo ubohé ale drahé

Nahlásit

-
0
+

ale taky království je mnohem lepší než demokracie...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se, máte pravdu - na konfederační "bavlněné" continentaly jsem nepomyslel. Ale ani z níže uvedeného linku nevyplývá, že by v případě USD někdy došlo k "hyperinflaci&q uot;a jejímu dopadu - tedy nekontrolovatelnému růstu cenové hladiny spolu se zhroucením hospodářství (definic je víc). I z grafu vyplývá, že se můžeme bavit maximálně o pádivé inflaci, která tak ničivé následky nemá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. o zadnem dokumentu netvrdim, ze je pravdivy, jen jsem je uvedl vzhledem k tomu, ze popisuji historii nekterych men a jsou to veci dohledatelne. Konspiracni teorie uz je neco jineho. Z prispevku nekterych lidi to vypada, ze si pletou Continetal a Greenback penize, coz je napriklad v techto dokumentech vysvetleno dobre.2. pokud jde o metaforu, vim ze jste to nepsal vy, "kdo se bude lépe starat o dům ..." tak to bychom mohli prejit k diktatorum na cely zivot, popripade zpatky ke kralum. Proste tohle je princip demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Achjo. Ano, Fed je nominalne soukromy, vlastneny clenskymi bankami, ale guvernera jmenuje PREZIDENT.Ano, jedna z alternativ současnému k systému je free banking, konkurující si soukromé měny (teoreticky by plně kryté peníze měly vytlačit ty papírové, ale o tom se ekonomové jako ostatně o všem hádají).Money as debt a podobné filmy jsou opravdu mimořádně špatné. Nějaké základní historické věci jsou tam popsané jakž takž smysluplně, ale pak se to zvrhne v šílené konspirační teorie a pseudoekonomické výmysly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale já tady celou dobu kritizuji cílovanou inflaci, a vy chcete vyměnit jednoho "centrálního plánovače" za jiného já chci svobodné bankovnictví. viz. cokoliv od murrayho rothbarda, nebo http://www.libinst.cz/etexts/hayek_penize.pdf .a vy snad věříte demokraticky zvoleným vůdcům? to pak zase doporučuju hans hermann hoppeho.a jeho skvělou metaforu: kdo se bude lépe starat o dům ten co ho bude mít v nájmu na 4 roky bez jakékoliv odpovědnosti po těch 4 letech, nebo člověk co v tom domě bude žít celý život?prostě trochu vzdělávejte a uvažujte kriticky, protože všechny ty tři dokumenty jsou neuvěřitelně hloupé a zkreslující.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A kdo ma vydavat penize? Soukroma banka? Tedy statni menu vydava sokroma firma - obcany nevolitelna. To se vam libi vice?Jinak nepisu o tom, ze Secret of Oz je pravdivy, jen o tom, ze je tam historie libry/dolaru a spousta dohledatelnych faktu.Greenback zpusobil inflaci a co prosim delaji dnesni penize? Ty inflaci nezpusobuji? Napriklad britska libra.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

fakt mě uráží ten secret of oz...něco tak hloupého a plno lží...můžete mě říct fakt souhlasíte s ideou, že stát (volitelná vláda má vydávát peníze)fascinuje mě, že příklad se dává greenbeck který způsobil inflaci.a jsem zvědvý jestli se dozvím něco o výmaru...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

hmmm... money as debt je hodně špatnýsecret of oz mě hodně rozesmál.hlavne ty dva dokumenty si strasne protireci...a odpoledne se chystám na money masters ale taky ocekávám velkou srnadu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom jsem psal, v USA meli menu, ktera proste padala o stovky procent. Jenom se ta mena nejmenovala dolar. Ale jde o hyperinflaci v historii USA.Jinak historie libry a vubec historie penez je pekne popsana v dokumentech:Money as debtMoney MastersThe Secret of Oz

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teď koukám, že už to někdo zmínil níže v diskuzi :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflace není růst cen, inflace je extrémní růst peněžní nabídky (nebo extrémní pokles poptávky) který se projeví růstem cen.Hyperinflaci německého stylu USA pokud vím nezažily, ale například během občanské války kongres vydával silně inflační měnu zvanou continental. Od té doby se v angličtině používá fráze "it''s not worth a continental"... :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.sds.cz/gifs/s&s03.gif ještě jeden trošku lepší link:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.sds.cz/gifs/s&s01.gifno ok je to celkem blízko k hyperinflaci no...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promiňte, ale v USA měli někdy hyperinflaci? Pokud si dobře pamatuju, tak hyperinflace je růst cenové hladiny o min. 30% měsíčně, a v historii USD si něco podobného opravdu neuvědomuju.Něco jiného je využití "běžné" inflace pod 10% p.a.. Tuším, že ceny v USA rychle rostly po obou válkách a inflace asi trochu pomáhala řešit vládní řádné i mimořádné (válečné) bondy. Jednoduše tím, že nenavyšovala nároky na dluhovou službu.Pokud by Vás to ale zajímalo, fascinující je v tomhle ohledu GB. Tady skutečně oslabila měna v posledních stoletích o stovky procent a stát přitom nikdy nezbankrotoval. Historie Libry je opravdu zábavná - od Napoleonských válek, přes další válečná zadlužení, socialistické experimenty, konzervatice po Sorose....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechce se mi rozepisovat, tak jenom copy+paste z Wikipedie. Byly k tomu dva duvody:1. tiskli si vlastni penize2. Britove jim je falsovali a dostali jich tak do obehu jeste viceDuring the Revolutionary War, the Continental Congress authorized the printing of paper currency called continental currency. These easily counterfeited notes depreciated rapidly, giving rise to the expression "not worth a continental."Between January 1861 and April 1865, the Lerner Commodity Price Index of leading cities in the eastern Confederacy states increased from 100 to over 9000.[27] As the U.S. Civil War dragged on the Confederate States of America dollar had less and less value, until it was almost worthless by the last few months of the war.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

fakt nevím co myslíte...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Klinec trafený po hlavičke! Teším sa na druhú časť.Keď sa obhliadneme do nie tak úplne ďalekej histórie, do rokov 1918-1923, zistíme, že tú bájnu Weimarskú hyperinfláciu predchádzala deflácia spôsobená recesiou po vojne. A potom začal Reichsbank tlačiť marky ako o život a už to išlo...

Nahlásit

-
0
+

No vzhledem k tomu, že už jsme hyperinflaci v historii USA měli, tak je namístě ji zvážit. Rozhodně to není něco, co by se nikdy nestalo a proto je nepravděbodobné, že se to stane teď.Každopádně zachraňovat dluh ještě větším zadlužením asi moc dlouho fungovat nebude.

Nahlásit

-
0
+

to, že bráním deflaci a kritizuji inflaci neznamená, že jsem pro jakoukoli hospodářskou politiku v tomto ohledu :)jen jedna věc: laissez faire

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám velký neodborný dotaz a k tomuto článku.Možná už někdo zaregistroval, že se před 4 dny na netu objevila výzva z Francie na celosvětový Run na banky 7.12.tohoto roku. Dnes už se dají vygooglit stovky různých odkazů ve všech světových jazycích.Nemůže to být podmět z USA k zlikvidování Eura a vyřešení US ekonomiky? A mohlo by to nastartovat Hyperinflaci?

Nahlásit

-
0
+

Měl jsem zmíněný článek v archivu - tady je:http://www.nytimes.com/2009 /04/19/business/economy/19view .html?_r=1

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Abych předešel případnému nedorozumění - to, že vidím deflaci jako problém neznamená, že bych hájil inflaci..Mimochodem, zhruba před rokem jsem četl článek popisující systém, který by donutil lidi akceptovat záporné úroky z vkladů u bank. Zkusím ho vyhledat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Martine, váš další komentář nebudu autorizovat, protože používáte falešný email a protože váš příspěvek je na hranici kodexu diskutujících. Díky za pochopení

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Četl jsem, pokud bude úspěch nechám přeložit druhý díl. A pak i třetí. Zatím jsem přeložil první a rozdělil ho na tři části.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to se prece da snadno vyresit tim ze urok z dluhu bude zaporny (nebot jeho hodnota prevedena na realnou bude i tak vyssi/zvysujici se). Samozrejme ze zrudny bankovni vyderacsky system na neco takoveho dobrovolne nepristoupi a bude se mu to muset naridit direktivne. Deflace je dobra vec, nestraste tu lidi! Nebo vas bude v noci chodit strasit Rasin :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak jsem si autora proklepl na guglu a musim rict ze to bude stoupenec Ayn rand )dejte si vyhledat jeho jmeno ve spojeni s ni). Proc me to tak hned napadlo? Protoze tyhle poplasny zpravy o hyperinflaci jsou aktualne motorem jejich nabozenstvi, vsude s tim otravuji. Pro ne je totiz platne helo komancu - cim hure, tim lepe, aby mohli prosadit svoji zrudnou filosofii postavenou na kultu osobnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, souhlasím - ten scénář patří mezi reálné. Ale jen pro ujasnění pojmů, nešlo by tedy o hyperinflaci, ale spíš o pádivou inflaci, která je sice pro ekonomiku negativní, nicméně ne úplně zničující. My s naším šíleným důchodovým systémem bychom z toho vyšli ještě relativně dobře, ten sociální otřes by nebyl tak velký. Takže bychom si "užili" možná až několik desetiletí určité katarze (už by nebylo možné žít z dluhu), ale systém by to mohlo trochu ozdravit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to je samozrejme hrozba pro dluzniky, predevsim pro staty. Inflace je zase hrozbou pro veritele..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ja bych to nevidel tak jednoznacne. Za jidlo, osaceni budou lide utracet stale, deflace nedeflace. U zbytnych statku jako je auto nebo televize se naopak budou vyrobci muset vice snazit (vyssi kvalita, vice funkci), aby vubec prodali, coz se da povazovat za stejne prospesne, jako konkurence.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2