Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bankrot po evropsku (II): Kouzlo napravených hříšníků

9. 12. 2010
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zajímavý zdroj, díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mish si dal praci s tim to prepocitat (http://globaleconomicanalysis .blogspot.com/2010/12/what-doe s-take-this-job-and-shove-it.h tml?utm_source=feedburneramp;utm_medium=feed& utm_campaign=Feed%3A+MishsGlob alEconomicTrendAnalysis+%28Mis h%27s+Global+Economic+Trend+An alysis%29).Bez poklesu v participaci by U3 bylo 10.8%, ne 9.8

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja bych s tim QE a nezamestnanosti tak zhavej nebyl. Cislo ktere nejspise pouzivate je U3. U3 je pomer nezamestnanych (definovano jako uplne bez prace a hledali praci v poslednich 4 tydnech)k celkove pracovni sile - t.j. ne k populaci. (v pracovni sile take nejsou zapocitani "chteli by pracovat ale nehledali praci").Takzvana "participace&qu ot;,t.j. populace-ti kteri pracovat nechteji, nemuzou, nebo hledani prace proste vzdali klesa (pred rokem byla 64.9%, ted je 64.5%).Takze napr. populace stoupla o 2mil (srovnano s listopadem 2009), ale zamestnanost vestoupla ve stejne dobe jen o 300k.Podivate-li se na sirsi meritka nezamestnanosti, napr. U6, tak to je ted cca 17% - pravda, o neco malo nizsi nez 17.2% pred rokem, ale pro srovnani za poslednich 15 let v podstate nebyla nad 10%, a U3 byla v te dobe kolem 6% - takze rozdil 4, ne 7%.Banky jsou kapitola sama o sobe :).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koruna je velice sepjata s Nemeckem (nekteri lide ji prezdivaji "vychodoevropska DM"). Pokud si dobre pamatuji tak je Nemecko nejvetsim vyvoznim trhem, nasledovano Slovenskem (coz je jen tranzitivita/proxy pro Nemecko).Bohuzel, z dlouhodobeho hlediska reseni soucasne evropske krize nebude mit nejspise dobry dopad na Nemecko. Paradoxne, nejlepsi situace pro Nemcko je ta soucasna - slabe EUR ale jinak se v podstate nic nedeje krome reci.Scenare:Irsko/Spanelsko defaultuje => Nemecko bude muset nasypat desitky/stovky miliard do Landesbanken. Vzhledem k pozadavkum na vyrovnany rozpocet to skoro urcite znamena zvyseni dani.Nemecko vystoupi z EUR => cena vystupu netrivialni, DM okamzite posili radove o desitky procent, pravdepodobne vice proti nekterym soucasnym velkym exportnim trhum. Nemecky export utre.PIGS vystoupi z EUR - kombinace vyse uvedeneho, akorat kazde v trochu mensi mire nez extremy nahore (vystup z EUR bude skoro urcite znamena minimalne re-denominaci dluhu do narodni meny, tudiz v podstate castecny bankrot).Zadny z techto scenaru neni pro Nemecko moc dobry. Jak rikam - soucasna situace je pro ne uplne idealni - nemusi delat nic, EURo pada, urokove sazby jsou relativne nizke, a reci se vedou. Nekdy si myslim ze kdyby Nemci PIGS nemeli, tak si je musej vymyslet :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zajimavý pohled...já bych určitě neřekl, že je úspěšný, ale tak asi se to ukáže spíše časem.hlavne to co předvedl teď v 60 minutes je vrchol všeho. teď člověk nejen, že je neuvěřitelný diletant tak největší lhář ze všech CB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázka je, jaké následky bude mít cílená dlouhodobá devalvace eura a dolaru ve třetích zemích.A právě z tohoto směru bych se obával zničujícího úderu. Euro a dolar stane obtízně použitelný v dlouhodobých kontraktech mezinárodního obchodu. Odklon od jeho používání zastaví současný přesun bohatství z třetích zemí do USA a částečně i Evropy. Třetí země nebudou chtít eura, dolary ani dluhopisy bohatých západních zemí, protože vzhledem k místní kupní síle bude jejich držení výrazně prodělečné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ben je podle všeho specialista na hospodářské krize (minimálně o nich poměrně dlouho přednášel) a navíc, i když se to na první pohled vymyká zdravému rozumu, má zatím úspěch. QE spoluzastavilo růst nezaměstnanosti, banky drží - dokonce na jejich záchraně daňoví poplatníci v některých případech i vydělali. Uvidíme, co bude za tři roky, ale zatím to jde.... S těma školama je to, dle mého názoru, složitější. Greenspana chvíli docela hájil i Hoppe, což je "rakušan" jak vyšitý :-). Koruna je zajímavá, taky jsem čekal spíš posílení, ale zatím je patrné jen velmi úzké sepětí s Eurem - vidět je to hlavně na klouzavých průměrech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

já si fakt myslím, že ben je tak hloupý, protože věří monetaristům a jsem si celkem jistý, že kdyby milton byl na živu tak by bena obhajoval.tak jako chválil alana, že je nejlepší chairman v historii.jinak nechápu proč koruna oslabuje v této situaci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zjednoduseneD(t)=(1+r)D(t-1)+P D(t)kdeD(t) - dluh v case t, r je realny urok (urok-inflace) a PD(t) je primarni deficit (statni deficit - uroky) v case t.Pokud to vsechno vyjadrite v pomeru k HDP, rekneme d(t)=D(t)/HDP(t) atd.. tak zjistite ze pokud je realny urok alespon stejny jako rust HDP, pomer HDP a dluhy (za zacovani pomeru P) se nemeni - coz je bezne povazovano za "trvale udrzitelne"..Samozre jmeje to cele zalozene na budoucich cislech (realny urok v budoucnu, rust HDP v budoucnu, budouci primarni deficit), takze z praktickeho hlediska to je jen takove lepsi odhadni pravidlo (rule of thumb)..Z toho nahore je taky napr. hezky videt jak kdyz mate negativni realny urok (inflace > uroky), tak stat muze zvysovat primarni deficit a dluh je porad "udrzitelny&quo t;- minimalne do doby nez ho musi recyklovat s pozitivnim realnym urokem ;).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozhodujici je pohled investoru kupujicich dluhopisy. Zatim stale veri, ze jsme v nejakem urcitem vyhledu solventni. Nakolik je ta vira realna a nakolik fantasmagoricka necht si kazdy posoudi sam. A jak rychle se muze zmenit tento nazor, tak rychle se muzeme dostat do velkych problemu z hlediska dluhu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono je to v podstatě strašně jednoduché.Protože 97% veškeré měnové báze může být použito ke tvorbě úvěrů s multiplikátorem 33,1 tak z jedné koruny vkladů lze vytvořit 33,3 koruny úvěrů.Z těchto 33,3 koruny úvěrů je potřeba platit úrok opět penězi.Takže pokud se objem peněz přestane každoročně zvyšovat tak, aby bylo možno tyto dluhy splácet je problém a celý finanční systém se hroutí.Tomu úspěšně čelí centrální banky (Fed, BOJ, BOA) emisí ničím nekrytých peněz nebo přímo odkupem pohledávek z finančního systému.Naše ČNB zatím jen sekunduje v podobě meziročního růstu měnové báze, který je ale dost vysoký. Podívejte se na www.cnb.cz a zkuste si spočítat meziroční nárůsty od roku 2000. Budete zírat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obecně souhlas, přičíst můžeme ještě investiční zadluženost a starou ekologickou zátěž. Což už jsou jen drobné. Ale na druhou stranu, kvůli neexistujícímu vícepilířovému systému jsou Češi o něco méně ohrožení případným pádem bondů. V makrosrování jsme stále někde v průměru. Přímého bankrotu bych se příliš nebál. Koruna až překvapivě ochotně depreciuje, plán na zastavení růstu schodku (obávám se, že ke rychlému snižování hned tak nedojde) je vcelku reálný.Evropa i USA jsou už hranicí, nicméně scénářů je stále několik. Viz QE - možná je to oddalování průšvihu, možná jen cesta k pozvolné devalvaci a umazání dluhu pomocí zývšené inflace. Zase takoví hlupáci to nejsou - strýček Ben se těmto scénářům věnuje pěkných pár let. Vše je založeno na důvěře a předpokladu, že na bankrotu by nikdo (s výjimkami) moc nevydělal.Můj odhad: problémy se objeví u další země mimo PIIGS, Sarko přesvědčí JTC, aby spustil evropskou obdobu QE. E začne oslabovat vůči koši, který se silně rozhoupe, země mimo EMU si začnou hrát se sazbami.... Očištěná inflace kolem 7 - 8%. Cenou za toto řešení potom bude stagnace životní úrovně, možná (snad) přehodnocení sociálních modelů v zemích, které na to kulturně ani finančně nemají. U nás - koruna bude velmi volatilní, mírně oslabí role bank, na výsluní by se mohla vrátit energetika a výroba... Žádná katastrofa, spíš cyklická změna.Podobně i inflace je samozřejmě cyklická a zdá se, že už testuje spodní úroveň, pomalu by se mohla odrážet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Náš dluh není „jen“ 1,3 bilionu korun. Ještě máme jeden obrovský nekrytý závazek – implicitní dluh státního důchodového systému. Odhadem 4–5 bilionů korun.Nejsme na tom lépe než ostatní. Jen je na náš dluh vidět méně než v zemích, kde důchodové fondy nakoupily státní dluhopisy. Celkové závazky státu zde dosahují zhruba 160% HDP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zkusím aplikovat na ČRJsme solventní, když máme dluh 1,3 bil.Kč a neustále se zvyšuje? Když rozpočet je trvale deficitní? Až tedy nebudeme schopni splátky na tento dluh ufinancovat, tak pak už chybí jenom bankovní a měnová krize abychom zbankrotovali? V situaci kdy náš dovoz roste a vývoz klesá viz dnešní článek na patria cituji – „ČSÚ: Meziroční růst HDP ve 3. čtvrtletí: 2,8 % „ 9.12.2010 9:14 - http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/ - Autor: Redakce, Patria Online (Zdroj: ČSÚ) ((Aktivní saldo zahraničního obchodu zbožím a službami (27,2 mld. Kč v běžných cenách) bylo o 22,9 mld. Kč nižší než ve stejném čtvrtletí roku 2009, a to zčásti vlivem výrazného zhoršení směnných relací o 2,3 p.b. V reálném vyjádření vzrostl vývoz o 14,1 %, zatímco dovoz o 16,6 %.))“ a jiné zdroje než vlastní výrobky nemáme? Při tom bankovní krize je na spadnutí a je to takřka unijní problém. Stačí aby se položil jeden ze států PIIGS a rozjede se celounijní (včetně Německa) bankovní krize, protože banky mají ve svých sejfech jako aktiva dluhopisy bankrotujících států, které se bankrotem znehodnotí ? Měnová krize bude pak důsledkem té bankovní? Mám to správně nebo je to jinak? Zdraví B007.

Nahlásit

-
0
+