Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bankrot po evropsku (III): Poučíme se?

10. 12. 2010
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

lze to rici i obracene: demokracie neni slucitelna se svobodou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

kapitalismus není slučitelný s demokracií...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kriteriem pravdyje praxe. Protože zacházíte do podrobností tak si tedy probereme výdobytky 20 let kapitalismu v Česku.Po tom co Čecháčci v 89přišli na to, že jim chybí demokracie, lidská práva, pravda a láska a ve svobodných a demokratických volbách si zvolili kapitalismus , následovala jedna katastrofa za druhou a všechny napravovali předchozí křivdy. 1) Za babku rozdali státní majetek (kuponová privatizace) protože tvrdili že :“Nejhorší vlastník je stát a naopak nejlepší vlastník je soukromník“, tak rozdávali majetky plnými hrstmi a měli u toho zhasnuto. To co zbylo šlo pak do kuponovky. Jeden z otců kuponové privatizace snad ještě sedí za mřížemi na Bahamách.(Kožený?) 2) Pak se jim sesypala ekonomika, tak se chtěli zapojit do evropského ekonomického prostoru a zase rozdávali, tentokrát zahraničním vlastníkům a nazývali to „Strategické partnerství“ a pro tyto zahraniční partnery rozdávali nejen že za hubičku, ale ještě to z kapes poplatníků oddlužili a ti tady začali provozovat montovny pro levnou pracovní sílu v Česku. Dali nám práci něco zaplatili a spokojenost byla veliká. Stát utrácel plnými hrstmi a všechno z peněz poplatníků např. 1.etapu bankovní krize - NOMURA. (Jeden z pomníků té doby je prodej vody VEOLII, kdy si Čecháčci platěji za vlastní vodu do Francie). A proč by ne vždyť perspektivy byly skvělé. 3) Pak už skvělé nebyly, přišla krize apotíže. A zase tu byl stát a poplatníci platili různé konsolidační banky, daňové úlevy pro zbohatlíky. Jenže poplatníků ubývalo jak přicházeli o práci, museli si připlácet na zdraví, školy, penzi atd.. Vymysleli skvělé řešení -snížili podnikatelům daně, protože tvrdili, že když je příliv, tak stoupají všechny lodě v přístavu no a přes takto probuzenou konjunkturu v Česku dostanou zpátky peníze do rozpočtu. Nedostali – naopak mají díru v rozpočtu ze které se nakumuloval státní dluh 1,3 biliony Kč a pořád roste (prachy na penzeprošustrovali už minulý rok, mateřská dovolená, od 1.1.2011budou tržní činže atd., platíme si za zdraví, školství pořád víc, naopak výdělky buďto stagnují nebo klesají). No a teď v pokladně chybí 1,3 bilionu a obsluha tohoto dluhu se prodražuje (zvyšují se výnosy ((úroky)) i jejich pojištění, protože věřitelé nevěřív solventnost dlužníků. V rozvinutých ekonomikách se rozbíhá úvěrová krize takže nedůvěra věřitelů se bude dále zvyšovat. Teď máme dvě možnosti, zbankrotovat nebo zhubnout. Já to typuji tak, že nejdřív budeme hubnout, pak zbankrotujeme no a pak budemezase hubnout. Samozřejmě mimo zbohatlíků, ti kteří na tom srabu mají největší podíl tak ti budou pořád tlustší a tlustší.

Nahlásit

-
0
+

v USA funguje více bodů z komunistického manifestu než v číně...

Nahlásit

-
0
+

Pane ty emoce s Vámi cloumají zřejmě proto, že schvalovací proces u administrátora zpozdil mou odpověď na Radima, takže jste ji zřejmě nečetl. Ohledně toho, že se osvobozují státy, které mají nerostné bohatství tak ano, a nejsou to jenom země směřující k socialismu. Na příklad Střední Východ.Jde o to, že bohatství rozvinutých zemí je založeno právě na tom, že se jim podařilo ukrást zdroje rozvíjejícím se zemím. To skončilo a protože rozvinuté země si v převážné většině své zdroje spotřebovaly, tak nás už čeká jenom to utahování opasků a demokracie. Jinak jenom na okraj - nejbohatší země na Světě je Rusko, protože nerostné zdroje uložené v zemi jsou lepší než peníze v bance. Zdraví B007

Nahlásit

-
0
+

Cina s Vietnamem jsou opravdu socialisticke zeme, to jste me uprimne rozesmal :-))
Laos s Kubou v rozkvetu? Dalsi zachvat smichu:-))
Nikaragua - nejmene rozvinuta zeme ve stredni Americe kde 15% HDP prichazi od emigrantu a dalsich 25% od rozvojove pomoci, skvely priklad pro nas :-)
Bolivie, Venezuela a Rusko ziji jenom z nerostneho bohatsvi. Skoda, ze na Morave jsou ty ropne zasoby tak male, jinak by se nam ten socialismus taky skvele budoval:-))

Nahlásit

-
0
+

Takže nejdříve definice těchto, dvou formací 1)z wikipedie cituji:„SOCIALISMUS (z latinského socialis družný, společenský) je v užším slova smyslu demokratická ideologie, která klade hlavní důraz na solidaritu a která věří, že by ekonomika i další odvětví společnosti měly být do značné míry centrálně řízeny. V širším slova smyslu zahrnuje vedle demokratického socialismu též komunismus. KAPITALISMUS je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a provozovány za účelem dosažení zisku. Ekonomické parametry (např. ceny) jsou určovány prostřednictvím volného trhu (nabídkou a poptávkou), a to i ceny práce, nikoli řízeny pouze zásahy státu (jako v řízených či plánovaných ekonomikách). Samozřejmě, že stát, či jiné organizace, které do tohoto systému nejsou zahrnovány, si ponechávají stále určitá práva systém regulovat. Ekonomiky takových států, kde stát zasahuje do ekonomiky jsou smíšené; tržní principy fungují v určitých oblastech, v jiných však vládne monopol či monopson státu.“2) z Velká ekonomická encyklopedie(2002) cituji: „ Kapitalismus souhrnné označení pro SES charakterizovaný převážně soukromým vlastnictvím výrobních zdrojů. V marxistické terminologii kapitalismus determinuje mimo jiné i třídní struktura spojená s vykořisťováním“ SOCIALISMUS - v této encyklopedii heslo socialismus pro jistotu není vůbec uvedeno.---- Takže Čína vyhovuje definici WIKI, protože je do značné míry centrálně řízena. To můžeme dokumentovat i tím jak bojuje proti inflaci. Podle mě také proto, že jsou tam u moci bolševici a plánují------. Protože encyklopedie toto heslo nemá, tak bych použil inverzní ke kapitalismu a tedy charakterizovaný převážně společenským vlastnictvím výrobních zdrojů. Prameny uvádějí, že Čína společensky vlastní kolem 60% výrobních zdrojů. Takže považuji za prokázané, že Čína je socialistická země. No a dále kdyby USA v době kdy padl Leehman ..použili Vámi propagované neoliberální postupy, tak by jsme teď už mohli oslavovat zánik kapitalismu. Zdraví B007

Nahlásit

-
0
+

Tak zrovna Cina socialismus opravdu nema, tak jako Evropa nema kapitalismus. Zkuste si zjistit, jake socialni vyhody ti cinane maji oproti evropanum nebo americanum. Nejdrive si to zjistete a pak sem zacnete psat. Cina ma tak nejblize k feudalismu, ale bez slechty, tu nam supluje strana. Ale lide rozhodne neziji v socialismu.
Ano, kapitalismus selhava, ale ne proto, ze by nefungoval, ale proto, ze je nahrazovan socialismem. Nebo si myslite, ze by v kapitalismu stat naridil bankam davat subprime hypoteky a pak banky zachranoval? V kapitalismu by se banky svobodne rozhodly, komu hypoteku daji a kdyby doslo ke krachu, tak proste zbankrotuji a stat je nezachrani.

Nahlásit

-
0
+

Taky by mě zajimaly výsledky stress testů s tržním přeceněním .... :-). Řekl bych, že by to nezamávalo jen s Landesbankami. Ty by, zvlášť, pokud se v nich angažují spolkové země - což ale netuším - bylo možné relativně snadno sanovat. Horší je, že namočení jsou víceméně všichni.Byl bych ale opatrný s těmi termíny. Tipoval bych restrukturalizaci řeckého dluhu až po parlamentních volbách v Německu. Řekové jsou těžce v pohodě. Peníze už mají, Němcům to de facto ekonomicky vyhovuje, politicky to ale bude nepříjemné a je třeba to na někoho hodit. Řekl bych, že s návrhem nepřijdou ani Řekové sami, ale navrhne to někdo jako ECB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Katolicka cirkev je jedna vrah?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

se srovnává nesrovnatelné...a nebo církev v nějakém období stejně dlouhém jako byla vláda Maoce zabila podobný počet lidí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim re Recko, a trhy take souhlasi - v podstate kazdy pocita s tim ze tak do dvou let max. Recko restrukturalizuje (cena reckeho statniho dluh se ted pohybuje kolem 0.7EUR na 1 nominal, takze trhy v podstate predpokladaji umoreni tretiny reckeho dluhu). Jeste ze si to Francouzke banky nevedou pod mark-to-market ucetnictvim :)Co se tyce irska, tak tam si spise myslim ze nez umorit statni dluh je nutno vyresit banky. Irsky stat by byl celkem v pohode kdyby zrusil garanci na banky - dluh by byl nemaly (tusim kolem 80% GDP), ale ne zase strasne velky.Zamavalo by to ale s Landesbanken, a take s UK (i kdyz si myslim ze s UK o neco mene, neb takova RBS je o neco transparentnejsi nez ruzne LB, a snazila se Irsky dluh odepisovat o sto sest), a tomu se Nemci budou branit co to jde. Nicmene v lednu jsou v Irsku volby, a neprekvapilo by me kdyby nova vlada (coz uz nebude Fianna Fail) hezky zrusila dohodu s EU.

Nahlásit

-
0
+

A konečně zašesté: finance by měly sloužit lidem, a nikoli lidé financím. To jsou takové hraběcí rady, realita je jiná.Celý svět slouží a bude sloužit financím víc a víc. V současném finančním systému to ani jinak nejde.Tyto bubliny popisoval už Karel Marx ve svém Kapitálu.Změna je jen v tom, že zatímco dříve lidé přicházeli o své úspory v bankách, nyní o ně přicházejí "sofistikovanějiquot;:1.Poklesem hodnot aktiv na burze2. Konfiskací penzijních fondů (USA, Maďarsko)3. Vyšší daňovou zátěží = pokles kupní síly úspor4. Ředěním kupní síly peněz neustálými emisemi států či úvěrovými emisemi bank5. Krácení sociálních transferů = vyšší daňová zátěžKolonializace a budování impérií za účelem dosažení zisku se dnes mění v dobytí území pomocí kapitálu. Když to nejde jinak, použijí se staré dobré konvenční zbraně.

Nahlásit

-
0
+

Největším masovým vrahem historie nebyl Mao, ale katolická církev.

Nahlásit

-
0
+