Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Připravme se na 3D robotickou revoluci

3. 10. 2013
 6 773
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, klikáním laika v nějakém nástroji byl vytvořen známý Software aus Pakistan, alias Schrecken, Angst und Panik, v angličtině Shut-up And Pay :-)
Laik si nakliká, tak možná barevnoučký webovky s Comic sansem. Naopak, komplexita softwaru stoupá, a nevyzná se v tom už prakticky nikdo a stále přibývají nové specializace. Ajťak je čím dál tím širší pojem a ti vaši analytici (nebo koho máte na mysli) jsou druhem ajťáka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O 3D tisku nejvíce hovoří lajci, pro které je libovolná součástka "tvar". Jenže taková součástka je kus funkčního celku, záleží na její povrchové drsnosti, musí se nadimenzovat výpočtem na namáhání, často cyklické, či vysokoúnavové, každý její rozměr má své toleranční pásmo, aby fungoval s protisoučástkou, nebo se mohl mazat, nebo pumpoval a těsnil, to vše musí někdo vymyslet.
Jistě se můžete posmívat dnešní technické perspektivě a vzývat technickou revoluci budoucnosti, pravděpodobně ale skončíte stejně jako A.C. Clark s jeho 2001 vesmírnou odyseou, kdy jsme před dvanácti lety měli dávno cestovat cizí galaxií, namísto toho byl vesmírný program utlumen pod tíhou ekonomické reality.
Mnohem pravděpodobnější "budoucnost&quo t;tedy je, že se z 3D tisku stane jedna z běžně používaných výrobních technologií v určitých segmentech, nebude to ale zřejmě až taková revoluce a nebude to mít zřejmě až tak zásadní vliv na požadované vzdělání pracovníků oboru, a o to v tomto článku šlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázkou je, jestli bude třeba tisknout z oceli nebo hliníku. Budoucnost dá možná těmto materiálům sbohem.

Nejhorší je přemýšlet o budoucnosti dnešní perspektivou populárně pseudovědeckých článků ve 100+1 nebo ABC.

Doma zhotovená 3D tiskárna, tisknoucí z plastu není vrcholem technologie 3D tisku ale opačným koncem. Podle toho nemůžete posuzovat průmyslovou revoluci budoucnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

3D tisk se běžně používá, to je současná realita, stačí být v tom správném oboru

http://www.youtub e.com/watch?v=l0SXlkrmzyw

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To poslední bych trochu zpochybnil. Profese "ajťáka" už je nejspíš za zenitem. Už dneska jsou lépe placení lidé, kteří jsou schopní vymyslet, co má program dělat, než lidé, kteří ty programy píšou. A přibývá nástrojů, ve kterých je i naprostý laik schopný naklikat to, k čemu byli ještě před pár lety zapotřebí IT experti.

Vůbec bych se nedivil, kdyby v roce 2020 byla větší poptávka po strojních inženýrech než po IT.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Než bude možné při 3D tisku používat materiály plně nahrazující například tepelné zpracování oceli (které vládne světu již tisíce let), budou naše děti demonstrovat za vyšší důchody a bezplatné kloubní náhrady... "
Suhlas. Zatial vsetky clanky o 3D tlaci vyznievaju velmi optimisticky, asi tak ze za par rokov si budeme "tlacit" suciastky do auta, ktore prestali fungovat, staci len si stiahnut dizajn zo stranky vyrobcu auta za smiesny poplatok a 3D tlaciaren sa postara o zvysok, zatial co my budeme popijat kavu na verande.
Nech mi teda niekto vysvetli, ako sa toto da dosiahnut. Ako sa da "vytlacit" nieco z vysokokvalitnej oceli, hlinika, zliatiny...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím si že autor s netechnickým vzděláním nemá ani ponětí, co dnes strojní inženýry na školách učí....
Programátor IT sice bude programovat robota, ale strojní inženýr mu bude ve 3D připravovat výrobu každé součástky. Součástka se totiž při 3D tisku nesnese z nebe, někdo musí vytvořit její dokonalý 3D model s dokonalou materiálovou specifikací, a to bude vždy dělat strojní a materiálový inženýr, a to je přesně to, co se dnes na technikách vyučuje - bez zvládnutí 3D kreslení dnes techniku neopustíte.
Technologie 3D tisku je asi tak daleko, jako jaderná fůze, o které jsem četl před dvaceti lety v ABC, že bude během pár let dávat lidem neomezenou energii. Než bude možné při 3D tisku používat materiály plně nahrazující například tepelné zpracování oceli (které vládne světu již tisíce let), budou naše děti demonstrovat za vyšší důchody a bezplatné kloubní náhrady...

Nahlásit

-
0
+

Jeste, ze mam vzdelani v tomhle oboru :)

Ale jinak, www.organovo.com tisk lidskych organu pro farmaceuticky prumysl. 3d tisk bude velka revoluce.

Nahlásit

-
0
+

10 miliard dolarů v r. 2021 - to v celosvětovém měřítku není mnoho. To je obrat Škody Mladá Boleslav. Takže bych to nehodnotil jako revoluci, ale jako nástup zajímavé technologie.

Nahlásit

-
0
+

Bože, a kdo ty roboty navrhne a postaví? Já si nějak nedolážu představit, že to bude dělat ajťák... Mimoto je třeba takového robota taky naučit chodit, na což se specializuje mechatronika, opět obor, který se učí na strojních fakultách!!! Ale jinak ano, po programátorech, a především těch s nadhledem bude čím dál větší poptávka...

Nahlásit

-
0
+