Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Stát „bojuje“ s metanolovou mafií vlastním výpalným

20. 9. 2013
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jako obvykle: Stát problémy neřeší, ale vytváří. Největším problémem je sám stát.

Prvotní příčinou problému s metanolem je státní výpalné eufemisticky nazvané spotřební daň. Kdyby se stát do výroby alkoholu nemontoval, konkurenční boj by kvalitu vyřešil sám. Nikoho by nenapadlo kupovat si alkohol jinde, než v běžných prodejnách a supermarketech a ty by si kvalitu ohlídaly. Nikdo by neměl důvot kupovat podivný (např. stáčený) alkohol někde u stánku.

kdyby stát zavedl spotřební daň např. na chleba, okamžitě vznikne černý trh s chlebem a jeho podloudná výroba v nehygienických sklepech z podezřelých surovin.

Takže stát problém s nekvalitním lihem vytvořil zavedením spotřebky. A teď ho "řeší" zavedením kaucí. Kauce zlikvidují některé legální výrobce (viz tento článek), sníží tak konkurenci (tedy sníží kvalitu a zvýší cenu) a podpoří nelegální producenty, protože ti žádnou kauci samozřejmě platit nebudou, naopak jejím zavedením záskají nad výrobci legálními další konkurenční výhodu.

A že stát alkohol zdaňovat musí, protože kdyby litr vodky stál dvacku, tak se lidi uchlastaj? Zamyslete se každý sám za sebe, jestli by levný alkohol k tomu u vás vedl. Za sebe říkám, že NE. Nehledě k tomu, že každý je vlastníkem svého těla a je jen jeho věc, co s ním provede (odmítám, že jsem majetkem eráru a že ten si mne pěstuje na daně).
Že jsou někteří lidé nezodpovědní a hloupí? No pak se v první řadě ptejme, zda jim chceme svěřovat volební právo a nechávat je rozhodovat o životě a majetku těch zodpovědných a chytrých!

Nahlásit

-
0
+