Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pád Lehman Brothers: Poslední výkřik trhu

18. 9. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Velmi trefná analýza role Hanka Paulsona. Na jeho politické dráze je zajímavá ještě jedna věc: proč se generální ředitel Goldman Sachs v roce 2006, na vrcholu své profesní kariéry, vzdal ročního příjmu až 40 milionů dolarů a místo toho přestoupil do služeb státu s výhledem na směšných 183 tisíc dolarů za rok a s povinností zbavit se celého svého akciového portfólia? Hank Paulson vlastnil jednoprocentní podíl v Goldman Sachs, a nebyl žádný hlupák. Pro vysoké vládní činitele platí od roku 1989 daňová výjimka: při likvidaci vlastního akciového portfolia neplatí žádnou daň z kapitálových výnosů. Hank se v roce 2006 zbavil akcií a prodej mu vynesl 491 milionů dolarů - nepodléhajících žádné dani.

A co je ještě zajímavější: Hank po nástupu do funkce zafinancoval vlastní nadaci, jmenovala se Bobolink Foundation. Sto milionů dolarů, které do ní Hank vložil, tato nadace podle záznamů finančního úřadu využila na zajímavé investice, především do akcií Goldman Sachs, ale také JP Morgan, Merril Lynch, no prostě do známých značek. Copak by se asi s těmi investicemi podělo, kdyby si Hank neklekal na kolena? Čert ví.

Nahlásit

-
0
+

Já se zase domnívám, že Lehmany nechali padnout schválně. Potřebovali zjistiti, co vše trhy zvládnou, jak velké banky je třeba zachraňovat, aby nešel ke dnu celý finanční systém. A měli to jen tak tak...

Nic většího než Lehmani dnes do klasického bankrotu nepůjde.

Nahlásit

-
0
+

Když mluvíme o kolapsu bank a finančních trhů, vždycky si vzpomenu na velký požár yellowstonského národního parku v roce 1988. Tam byly po dlouhá desetiletí velmi účinně hašeny místní požáry, čímž ovšem docházelo k postupnému hromadění dřevní hmoty a výsledkem byl obrovský a nezvládnutelný požár. Když dohořelo, obávali se množí, že je to konec parku, a zprvu to tak i vypadalo. Ale příroda ukázala mnohem větší regenerační schopnost, než kdo čekal, i zvířat přežilo daleko více, než se čekalo, a spáleniště brzy obrostlo novou zelení. Dnes byste téměř nepoznali, co se před tím čtvrstoletím stalo.

Nahlásit

-
0
+

Mám stejný názor a jsem zvědav, kdy se to obrátí. Jednoho dne nechají politici padnout banky, aby tím spláchli své dluhy a hříchy.

Nahlásit

-
0
+