Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Novou státní banku? A co takhle OPBH, OÚNZ a VUML?

13. 9. 2013
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pardon, ještě doplním.

Ano cesta z krize to je, cesta z krize pro politiky, kterým vysychají penězovody. Aby se mohli chlubit že drží dluhy státu pod kontrolou a zároveň mohli rozhazovat peníze svým spřáteleným firmám, musí na to mít nějaký finanční nástroj. Snížit úroky pod nulu se neodváží, takže potřebují nějaký nástroj který budou plně kontrolovat a budou jím moct pumpovat peníze do ekonomiky a vyvolávat tím zdání růstu skrze zvyšující se HDP.

Je to tak průhledné, ta politická motivace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jste si jistej, že to bylo kvůli neposkytnutí úvěru ? A proč ten úvěr nebyl poskytnut ? Že by zlomyslnost státní banky ? A co nestátní banky, když to byl perspektivní kšeft ? Proč by si komerční banky nechaly ujít příležitost k zisku ?

Ono to asi nebylo tak jednoduché, jak to teď prezentujete, že ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opět a stále dokola: pokud si vy a lidi s podobným názorem založí nějakou kolektivní banku, pak je to zcela v pořádku. Ale je logické, že případné ztráty takové banky by se pak měly sanovat z peněz těch, kteří ji dobrovolně a vědomně založili a ne například z peněz mých.

Tzn. založte si třeba AutomobilovéZávodyNárodníPodni k,Teslu vyrábějící televize a mobily, atd... ale nevnucujte to ostatním proti jejich vůli, nechtějte po ostatních, aby vám to platili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem sice laik, ale myslím si, že založit normální státní banku, poskytující obchodní úvěry podnikatelům za ceny odpovídající přiměřeným úrokům nejen státu , ale i soukromníkům, by umožnilo podnikatelskou aktivitu nejen státu. To je cesta z krize.
Pamatuji si, že náš státní podnik ČKD Praha"zkrachoval,quot;když mu naše státní banka nedala úvěr 200 milionů dolarů na výrobu tramvají pro Filipiny. Proto mne velmi udivují názory vašich odborníků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A zase se všichni diví, až si hlavou mohou ukroutit.

Divili se, když stát ukradl vkady na Kypru. Divit se budou zase, až to udělá stát i jinde.
Diví se, že stát chce založit banku (aby měl teplá místa pro své podporovatele), ale nediví se, že stát má pivovar, síť čerpacích stanic, dráhy, poštu, nemocnice, školy, ....
Diví se, že v Polsku, Slovensku, Maďarsku i jiných zemích stát víceméně znárodil penzijní fondy. Až to provede tady, zase se budou divit.
Diví se, že stát z peněz jedněch podporuje a dotuje druhé (od Babiše, přes solárníky po posledního nepřispusoivého)-
Diví se, že stát plánuje převzít a dotovat doly a hutě z peněz, které ukradne úspěšnějším v perspektivnějších a ekologičtějších odvětvích.

Proč se stále všichni divíte? Tolerujete existenci instituce, která to z principu může dělat (teritoriání monopol na porušování vlastnických práv, tedy stát) a divíte se, že to tedy taky dělá? Nerozumím tomu.

Nahlásit

-
0
+

Politici, kteří prosazují podobné projekty, by do nich měli povinně nainvestovat podstatnou část svého osobního majetku. I když u Velké Kapsy a Kufříka je zrovna problém v tom, že jejich skutečný majetek je utajený.

Nahlásit

-
0
+

Dával bych si pozor na prohlášení typu p. Hampla nebo Tůmy. Ony totiž fungují pro rudé zrůdy jako báječná inspirace. The problem with political jokes is they get elected.

Nahlásit

-
0
+

To by v tom byl čert, abychom ten socialismus nevybudovali.

PanuKlausovi děkuji za rychlou privatizaci, ale zároveň se na něj "zlobím", že při tom zapomněl na České dráhy, Českou poštu a další státní podniky a organizace.

Nahlásit

-
0
+

Teď mne napadlo, je to ale fikaný trik od ČSSD. Založí-li státní banku, budou moci "nakopávat ekonomiku" pomocí úvěrů aniž by rostl oficiální dluh státu. Zabijí tím hned tři mouchy jednou ranou.

1) podpoří růst HDP úvěrovou expanzí, takže jned druhý rok jejich vlády budou moci jásat nad oživením ekonomiky

2) růst HDP budou moci směřovat cíleně vybraným spřáteleným firmám, takže část toho růstu skončí ve stranické pokladně

3) toto dluhové "startování&quo t;ekonomiky se neprojeví v oficiálním růstu státního dluhu, takže budou za skutečně spořivou vládu, která drží zadlužení v rámci kritérií udržitelného rozvoje, nebo dokonce dluh snižuje

Mají to vymyšlené dokonale, to zkrátka musíte uznat všichni.

Nahlásit

-
0
+

Myslím že pan Petr Bittner předvedl nejlepší úsudek. Ano, to je podle mého soudu cílem. Další a tentokrát rozpočtově neomezený penězovod do značné míry nezávislý na výši výběru daní pro spřátelené podnikatele financující politické strany.

Myslím že ODS i TOP09 budou hlasitě proti, ale dají si velký pozor aby tomu náhodou nezabránili. A jakmile se opět dostanou v budoucnu k moci, instituci nezruší ale ovládnou.

Vzhledem k tomu, jak politické strany ovládají státem vlastněné instituce a finance skrz ně protékající, se jen těžko lze domnívat, že pravým důvodem je něco jiného.

Ale zapadá to do scénáře který tu již několik let probíhá a který popisuje tento dokument http://www.zindex.cz/data/2013-09-10-SOEs-studie.pdf ze kterého plyne, že státní správou ovládané firmy a objem financí skrz ně tekoucí roste.

Nahlásit

-
0
+