Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

6. 9. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mámtrochu jiný názor.Hodnota zlata je stabilní. Důkaz : jedna švýcarská banka zjistila, že hodnota bušlu pšenice se za 400 let prakticky nezměnila. Bušl pšenice (asi 36 litrů)stál v roce asi 1621 (v době Moghulů)0, 38 gramu zlata. (24 kar.) Dnes by měl stát asi 100 litrů sypané pšenice (asi 3 bušly)1,14 gramu zlata.tento přehled byl publikován v roce 1980. Tedy 1 tuna sypané pšenice měla v rove 1990 cenu11,4 gramu zlata. Kolik stojí dnes na burze nevím. Ale podle ceny zlata u nás (840 K4/ gram zlata, 1 tuna pšenice by měla cenu 8.400 Kč.To je cena v ČR (přibližná).Kolik stojí skutečně nevím. V roce 1980 cena pšenice odpovídala ceně zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná. Ale můj názor je, že dlouhodobému investorovi by to mělo být jedno. Ten by naopak měl přivítat častější výskyt výrazných propadů - příležitosti k nákupu.
Triviálně řečeno: pokud někdo plánuje příštích 30 let jen přikupovat, vlastně by mu měly vyhovovat nízké ceny po celou tu dobu. A samozřejmě kolaps nekrytých měn v den odchodu do penze :-)

Naopak: pokud by se vyplnilo, že Au za rok či dva bude nad $2000 a zároveň by ještě přišlo očekávané oslabení CZK, tak je to pro zájemce o nákup špatná zpráva. K čemu člověku je, že si spočte, jak mu korunová hodnota portfolia roste,když on ho nechce prodávat, ale naopak posilovat? Možná je to příjemný pocit, ale z praktického pohledu je to spíše pohroma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mého zato (stejně jako stříbro) se před pár měsíci dotklo svého dna. Pokud jde o zlato, během roku, max. dvou se dočkáme překonání maxim.

Nahlásit

-
0
+

Na tuto otázku vám nikdo smysluplně neodpoví.
A člověk pracující v akciovo-dluhopisovém fondu či jiné mainstreamové systémově-konformní finanční instituci už vůbec ne.

Nakonec ani od prodejce zlatých cihel přeci nelze čekat objektivní nezaujatý názor :-)

Podle mne by se každý měl předně zamyslet nad svým investičním horizontem. Spořím si, abych si za 3 roky mohl koupit pěkné auto? No pak na zlato nemá cenu ani pomyslet.
Řeším, z čeho budu žít za 30 let v penzi? Nejsem si tak úplně jist, jak se podepíše rostoucí státní dluh a stárnoucí/vymírající populace (+někde až 60% nezaměstnanost mladých, kteří si asi práci již nenajdou nikdy a budou v mamahotelu dokud mama neumře) na perspektivě jak 1. ponziho pilíře, tak 2. a 3. dluhopisového pilíře? Mám obavy, že stát jen roste a ekonomiku to stále více dusí? Otevřel jsem učebnici dějepisu a odhalil jsem, jak v minulosti skončily všechny pokusy s nekrytou měnou? No pak o zlatě uvažovat mohu (ale třeba také o něčem jiném, to je na preferencích každého soudruha).

Nicméně pokud už se pro Au rozhodnu, tak bych si měl asi uvědomit, že je lepší ho kupovat, když klesne z 1900 na 1300 a nečekat s nákupem, až zase (třeba) bude za 1500, 1800 či 2100.

Nahlásit

-
0
+