Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč krize trvá? Víme příliš mnoho!

5. 9. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Podle mého by to nemělo být o tom, že všechno zahodíme, ale upozornění na to, že pro stromy nevidíme les. A že je tedy potřeba řešit věci s větším odstupem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bolševici se neradovali z toho, že je co jíst (ono toho kolikrát k jídlu moc nebylo), ale našli si jiné ukazatele, jako například produkci surového železa na hlavu.
A ono zahraniční obchod ani DPH ve skutečnosti vůbec nevypovídají o tom, jak se lidem daří. Saudská Arábie bude mít pěknou kladnou bilanci zahraničního obchodu, ale dobře se tam daří jen vládnoucí vrstvě. A jak dříve psal Tomáš Fürst o trenýrkovém království, tak DPH na hlavu také o ničem nevypovídá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zjednodušování je jedna z nejsilnějších lidských vlastností a člověk jí dává volnost pokaždé, když mu něco začíná přerůstat přes hlavu, nebo se v tom obtížně orientuje, je to jistý typ pudu sebezáchovy nezahltit mozek takovým množstvím informací, které nemůže zvládnout.
Jistě to stav mysli dočasně řeší, dlouhodobě však takový přístup zcela jistě vede nazpět vývojovou větví lidské rasy, přes hlad a chudobu, světové války, monarchistické režimy až k prvobytně pospolné společnosti.
Doktor Vám může dátzklidňující pilulku na žaludek a nařídit Vám dietu a vřed, ze kterého se právě stává karcinogenní nádor ponechat svému osudu. V ekonomii totakhle zkoušeli bolševici, zprávu o zahraniční obchodní bilanci nebo tvorbě HDP na hlavu byly právě ony nadbytečné informace, které by lidi jen popletly, tak jsme se radovali z růžové ekonomické reality, že je co jíst a kde bydlet. Nedopadlo to ale moc dobře, ze země s jednou z nejvyšších životních úrovní v Evropě se z nás staly socky evropy a tradiční zloději ze supermarketů.
Obrana stylem zavřených očí, aneb"když zlo nevidím, tak neexistuje" je tedy skutečně neefektivní, a vede k propuknutí smrtelné choroby, které se dalo v pohodě předejít, nebo k mejdanu typu Řecko. Zůstaňme tedy raději tím opatrným, ustrašeným národem, který většinou radši počítá s horší variantou, držkopády pak možná budou o poznání menší a kdo ví, za sto let třeba zase budeme posílat okolním zemím evropy potravinovou pomoc...

Nahlásit

-
0
+

Řekl bych že problém vůbec není v analytickém přístupu a snaze získat o zkoumaném subjektu co nejvíce informací ale ve špatných závěrech, záměně příčin a důsledků, chaotickém postupu ahledání zástupných problémů. To je způsobeno buď tím že řešitel má informací málo, nebo že je není schopen logicky analyzovat/použít a špatně je vyhodnotí, popř. záměrně výsledky zkresluje.

Příčinu problémů bych tedy nehledal v metodice ("selský rozum" je prakticky jen alias analýzy), ale v lidech - stejně jako talentovaný člověk dokáže firmu pozvednout (Steve Jobs), tak ignorant ji dokáže potopit (Stephen Elop). Obecně v jakékoliv oblasti jsou lidé kteří dělají svou práci dobře, a lidé co jí dělají špatně a není "ekonom" jako ekonom. Ekonomiku řídí většinou politici, jež mají k racionálnímu uvažování daleko a často ani nebývá v jejich zájmu.

Přechod na intuitivní řízení s minimem informací by tedy nic neřešil a spíš by častěji vedl ke špatným závěrům.

Vlastně celý ten článek pana Železného je příkladem špatné identifikace příčiny problému a navrhovaný "lék" je jen symtomatickou léčbou pacienta vedoucí ke zhoršení stavu.

Nahlásit

-
0
+