Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nastává revoluce digitálních měn? Rozhovor s Georgem Selginem

2. 9. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Snem rakouské školy není tak úplně ta digitální měna, jako spíše pouze ta svoboda a konkurence v oblasti emise peněz a hlavně zrušení monopolistických výsad oficiální měny (zákon o legálním platidle).

Stejně tak by snem rakouské školy bylo, kdyby se stát vzdal snah vybírat pokutu/výpalné 21% za to, když si někdo chce své papírové koruny vyměnit za stříbrňáky.
Snové by i bylo, kdyby stát nechtěl danit (nominální!) zisk z toho, že koupím zlaťák a za půl roku ho třeba prodám za vyšší cenu (měřenou pofiderním oficiálním benchmarkem jménem CZK, podléhajícím neustélé manipulaci ze strany ČNB).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezký den, díky za inspirativní a překvapivý rozhovor. Bitcoin beru jako sen Rakouské školy, konečně příležitost k tomu, aby si konkurovaly jednotlivé (digitální) měny a produkce peněz přešla do rukou trhu.

V Čechách zatím není tento fenomén příliš rozšířen. Proto jsme spustili online portál o Bitcoin, naleznete na něm peněženku, bitcoin burzu ale i platební bránu pro akceptaci BTC v eshopu či na webu.

https://bitcash.c z/market

Mějtese,
carlos

Nahlásit

-
0
+

obmedzenost bitcoinu vobec nieje problemom pretoze pokial je dopyt tak mozu vznikat dalsie alternativne meny az kym sa trh nenasyti - samozrejme s pribudajucim mnozstvom alternativnych mien budu tie dalsie stale menej vzacne a menej vzacne a tie posledne uz budu balancovat na akejsi spekulativnej hrane ale s tym sa asi neda v komercnom prostredi nic robit

Nahlásit

-
0
+

Co se týče posledních dvou otázek, tak je hlavně třeba se ptát, zda by krize bez centrálních bank vůbec vznikla.

Je irelevantní diskutovat o tom, zda a jak moc dobře CB s krizí bojovaly, pokud jsou jejich hlavní příčinou!

Tedy pokud je příčinou krize to, jak (expanzí) tyto banky řešily ty krize předchozí (dotcom bubble, atd...). Které také způsobily manipulacemi s úrokovými měrami.

Jak je možné, že v USA měla hypotéku na barák i ta poslední socka? Nebylo to díky uměle sníženým úrokovým měrám, umělě vyvolanému dojmu o stále rostoucích cenách nemovitostí (způsobeném monetární expanzí), uměle sníženými úvěrovými nároky (když vám do banky denně přijede kamion s čerstvě natištěnými USD a všem bonitním už jste půjčil, tak holt musíte začít půjčovat i těm méně bonitním).

Ostatně kdo založil Fannie a Freddie?! Ten zlý neregulovaný trh to rozhodně nebyl!

Nahlásit

-
0
+