Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: 11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední (2)

12. 7. 2013
 29 969
26 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Honzo a myslíš si, že by jsi to VŠEM středoškolákům dokázal vysvětlit? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
2
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Aha. Tak řekněme, že trávím 12 hodin denně v práci, abych mohl zabezpečit svoji milovanou rodinu. 8 hodin spím, 24-12-8 = 4 hodiny denně strávím s rodinou (nanejvíc). To je 1/3 doby, kterou strávím v práci.

Takže co vaše úžasná "teorie" říká? Že mám 3x raděi svoji práci než svoji rodinu? Že bych radši 3x opustil svoji rodinu než abych opustil práci? Že kdybych přišel o svoji práci, nesl bych to 3x hůř než kdybych přišel o svoji rodinu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-7
+

Diskuze

Každá věc má svoji hodnotu, tedy i volný čas. Tato problematika preferencí je dávno prozkoumaná a označuje se za teorii substitučního efektu. Platí, že zaměstnanci při zvyšování hodinové mzdy jsou ochotni věnovat více svého času práci na úkor volna. Pouze však do určitého bodu. Pak platí opačná závislost, další zvýšený příjem znamená méně ochoty čas trávit práci. Tento bod souvisí s nutnými financemi kpokrytí existenčním potřeb. Existenční potřeby jsou však pro každého člověka individuální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že jste přišel do debaty trochu pozdě a hádáte se v podstatě se straw manem. Podívejte se co bylo řečeno v původním komentáři. Mě nešlo o nic jiného než aby mi pan Weinfurtner ukázal ty jeho převody na peníze.

Nechápu proč mi tu všichni oponují když se mnou ve skutečnosti souhlasí, že trávení času s rodinou je vysoce subjektivní záležitost a nelze ji tupě převádět na peníze (jako mzdu). Což mimochodem tvrdil i autor článku, a proti tomu se pan Weinfurtner v původním komentáři ohradil. Všechno ostatní je jen slovíčkaření a teoretizování.

Já mám v tomto ohledu zcela jasno, ale někteří lidé zjevně nemají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte v tom tedy řádný zmatek. Vezmu to popořadě:
„V 99.9% případech ani nevím, prostě něco spontánně udělám.“
- Nevěřím. Určitě chodíte denně 8 hod do práce na základě spontánního rozhodnutí? :-)
„Kdo se tady baví o žebříčku hodnot? Já rozhodně ne, ani původní autor..“
- Šlo Vám o pojem: „Čas strávený s rodinou“ a ten už sám o sobě je subjektivní hodnotou. Pro někoho to znamená např. společnou cestu z práce, pro jiného zase až večeři při svíčkách atd. S tím přímo souvisí vlastní hodnoty (žebříček chcete-li). Chápu že člověk který jedná v 99 % na základě pudů asi žádný nepotřebuje :-).
„On tvrdil, že to lze přepočítat na peníze a ty rozhodně nejsou subjektivní a o tom je celá debata.“
- Zaměňujete význam slov „peníze“ a „hodnota“ za „lze koupit za peníze“.
„Aha. Takže vy jste si prostě vymysleli nějaký šílený ekonomický konstrukt, který samozřejmě vůbec neodpovídá realitě“
- Ano, reálný život skutečně může na někoho působit nepochopitelně.
„.. navíc předpokládáte, že všechna nespontánní rozhodnutí jsou motivovaná penězi, což je taky úplný nesmysl) podle kterého "převádíte" ;na peníze.
- „Motivace“ a „hodnota“ jsou dva neslučitelné pojmy a každý vyjadřuje úplně něco jiného. Aby měly věci hodnotu, není třeba je přepočítávat na nějakou fiktivní měnu.
„Přitom z vaší metody plyne, že výsledky jsou naprosto libovolné a neporovnatelné. A co více: jedná se vlastně o měření takže automaticky se musím zeptat: jaká je chyba takového měření? Jak tu chybu stanovíte?“
- Tak tohle už je trochu moc. Kde jsem tvrdil, že je něco libovolné? Ano psal jsem individuální a neporovnatelné z výše uvedených důvodů. A vrchol všeho, jak jste přišel na nějaké měření? Můžete mi snad změřit, kterou z Vašich dvou sestřenic máte raději a vyhodnotit u toho chybu měření. :-)

Tímto považuji debatu z převážné části pouze o nepochopení významu slov z mé strany za ukončenou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha. Takže vy jste si prostě vymysleli nějaký šílený ekonomický konstrukt, který samozřejmě vůbec neodpovídá realitě (skoro všechna rozhodnutí jsou ve skutečnosti spontánní a navíc předpokládáte, že všechna nespontánní rozhodnutí jsou motivovaná penězi, což je taky úplný nesmysl)podle kterého "převádíte" ;na peníze.

Přitom z vaší metody plyne, že výsledky jsou naprosto libovolné a neporovnatelné. A co více: jedná se vlastně o měření takže automaticky se musím zeptat: jaká je chyba takového měření? Jak tu chybu stanovíte?

Čas strávený s rodinou nelze převést na peníze. Tím bych považoval debatu za ukončenou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na základě čeho se rozhoduji? V 99.9% případech ani nevím, prostě něco spontánně udělám.

Kdo se tady baví o žebříčku hodnot? Já rozhodně ne, ani původní autor komentáře nic o subjektivních hodnotách neříkal. On tvrdil, že to lze přepočítat na peníze a ty rozhodně nejsou subjektivní a o tom je celá debata. Já nejsem ten kdo tu nechápe, oč jde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„ .. Pletete si to s pouhým rozhodováním a rozhodování rozhodně není kalkulování nebo přepočítávání nebo kvantifikování.“
Na základě čeho asi tak ty rozhodnutí děláte? Předpokládám jedince v tomto směru schopné úvahy.

„Řekněme, že strávím s rodinou 5 hodin - přítomni jsou oba rodiče, bratr, babička, strýc, teta a obě sestřenice. Jakou hodnotu má tento čas v CZK? ..“
Pokud by Vás zajímala odpověď, tj. jakou hodnotu má pro Vás, můžete na ní odpovědět jen Vy sám. Kdo jiný zná lépe Váš žebříček hodnot? To se Vám taky tady snaží všichni vysvětlit a Vy jako jediný to nechcete pochopit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak, velice pěkně popsáno. To by snad mohlo i panu Moudrému stačit jako definice. Důležité je si uvědomit, ačkoliv lze přepočítat „čas s rodinou“ na peníze, pro každého (v místě i čase) je tato cena individuální, a proto ji nelze mezi sebou porovnávat. I kdyby se pan Moudrý snažil sebevíc. Samozřejmě čas strávený prací na úkor rodiny nelze vrátit zpět za žádné peníze, ale to přeci neznamená, že nemá svou cenu. V tomto případě jsou peníze pouze jejím pokřiveným a nic neříkajícím ukazatelem. Pravdu má tak pan Weinfurtner, Pozner a částečně i Moudrý. Zbytek už je jen hraní se slovíčky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stejne jako neexistuje objektivni cena za chleba, neexistuje objektivni cena za cas s rodinou. Takze vam ji nevypocitam, stejne jako vam nevypocitam cenu chleba. Ale zcela jiste jste v urcity konkretni okamzik s rodinou schopen alespon vagne stanovit jeho hodnotu a srovnat tuto hodnotu s hodnotou urcitehi mnozstvi penez aka cenou. Tak jako jste schopen rici, jestli preferujete vanilkovou nebo cokoladovou zmrzlinu nebo 12 korun a dle toho jednat - nekoupit kopecek/koupit cokoladovou/koupit vanilkovou, tak jste jiste schopen rici, jestli dany okamzik chcete travit s rodinou nebo misto tohoto casu prijmout penize. Jinymi slovy, kdybych vam nabidl milion korun za hodinove vytrzeni od rodiny a vy to prijal, zcela jiste mela tato konkretni hodina nizsi hodnotu nez ten milion korun a jeji cena je nizsi. Ze chodite do prace osm hodin a travite ctyri hodiny s rodinou vam ukazuje, ze devata hodina prace je pro vas mene hodnotna nez ctvrta hodina s rodinou (nebo dle teorie indifirence muze byt stejne hodnotna) a osma hodina prace je hodnotnejsi nez pata hodina s rodinou. Nemuzete srovnavat "absolutni hodnotu" (8 hodin vs. 4 hodiny) ale tu marginalni, dodatkovou (prijdu o hodinu a na druhe strane ziskam)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To je teda pěkný nesmysl co říkáte. Před chvíli jste říkal že se to nepočítá, teď mi tvrdíte že se to dá počítat.

Navíc nevidím, kde tam došlo jakémukoliv přepočtu nebo kvantifikaci. Pletete si to s pouhým rozhodováním a rozhodování rozhodně není kalkulování nebo přepočítávání nebo kvantifikování. Doufám, že jste ekonom (říkám doufám, protože bych se nepřál, aby se tento pochybný způsob uvažování mnohých ekonomů rozšířil mezi populaci).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stačí když Moudrý bude jednou v práci přesčas místo s rodinou. A hle "přepočetl" ;(alias kvantifikoval) je na peníze. Jediný kdo si tu dělá ostudu jste Vy a já...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to jste objevil Ameriku, to se tady celou dobu snažím ukázat. Já si subjektivně vážím času stráveného s 10 členy rodiny více než stejného času s 5 členy rodiny, protože je mám všechny rád. Pan Weínfurtner a ti, co jej hájí, ale tvrdí něco o přepočítávání na peníze (viz první příspěvek) a to je přesně to, co bych chtěl, aby mi ukázal.

Jinými slovy vy, já a pan Kašpárek se domníváme, že tyto věci lze jen kvalifikovat (a i to je podle mě dost problematické), zatímco pan Weinfurtner to prý dokáže kvantifikovat a já chci vědět jak.

Asi ale máte pravdu s tím, že na mě dlabe. Lepší být zticha než si udělat ostudu, škoda že mu to nedošlo dřív :).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tento článek, řekl vše..Každý sám za sebe rozhoduje na cestě za svým cílem. Hluboké myšlenky a pravdy vždy najdou své odpůrce, kteří si najdou jednu či více vět, kterou zkritizují, protože to nechtějí pochopit jako celek, kde v jednoduchosti se skrývá odpověď na všechno! Vše záleží jen na nás a našich vědomích rozhodnutích, vše ostatní jsou jen výmluvy či jiné postoje Ega, nebo toho co sami nemáme v sobě zpracované!

Nahlásit

-
0
+

Potíž je v tom, že se to "nepočítá" .Zkuste se někde poučit co je subjektivní teorie hodnoty. Pan Weinfurtner na vás nejspíš jen dlabe:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se celou dobu ptám, jak se to počítá, protože podle to nelze, ale pan Weinfurtner a další tady tvrdí něco jiného. Proto čekám, že mě poučíte a ukážete, jak se to dělá. Zamyslete se nad tím, co tu píši a pak se zamyslete nad vaší odpovědí. Panu Weinfurtnerovi už zjevně došlo že píše totální nesmysly (nejen zde), takže se radši neozývá. Snad se alespoň poučil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte tedy všechny podklady pohromadě, tak si to spočítejte, pokud to tolik potřebujete. Já osobně - a pravděpodobně většina lidí zde - si to počítat nepotřebuji, a přesto vím, že čas strávený s rodinou má svou hodnotu. Jako vím, že Boha nespočítáte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Určitě pěkné počtení, jen bych do toho tvého "seznamu debilit" nezařazoval on-line poker. Jedná se o výdělek dlouhodobý, nejedná se o žádný "náhodný" zisk (pokud se tomu člověk věnu) a o žádném "zavírání oken" se tu též nedá mluvit. Každopádně jen tak dál, a víc takových článků.

Nahlásit

-
0
+

Jak to vysvětlit? Začal bych definicí. Zatím jste nic nevysvětlil, jen se posmíváte mému jménu. Bravo.

Mě by ale bohatě stačilo, kdybyste mi vy (nebo ještě lépe pan Weinfurtner) ukázal, jak převádíte čas strávený s rodinou na peníze.

Řekněme, že strávím s rodinou 5 hodin - přítomni jsou oba rodiče, bratr, babička, strýc, teta a obě sestřenice. Jakou hodnotu má tento čas v CZK? Jak se změní pokud nebude přítomna jedna ze sestřenic, ale dorazí i druhá teta? Pokud potřebujete víc informací, např. o tom jak moc si rozumím s jednotlivými členy rodiny na stupnici od 1 do 10, jaké bylo počasí nebo co jsme dělali, rád je poskytnu.

Předem děkuji za odpověď.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jedna opravdu důležitá informace sice v tom článku sem tam je zmíněná, ale stojí za to ji ještě jednou zopakovat: Klíčem k úspěchu je dělat věci s radostí a nadšením. Dělat to, co vás baví!

Nahlásit

-
0
+

Nic takového ta "úžasná teorie" neříká. Ale jak vysvětlit "Moudrýmu" ,co je to nelineární stupnice příp. i omezení?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha. Tak řekněme, že trávím 12 hodin denně v práci, abych mohl zabezpečit svoji milovanou rodinu. 8 hodin spím, 24-12-8 = 4 hodiny denně strávím s rodinou (nanejvíc). To je 1/3 doby, kterou strávím v práci.

Takže co vaše úžasná "teorie" říká? Že mám 3x raděi svoji práci než svoji rodinu? Že bych radši 3x opustil svoji rodinu než abych opustil práci? Že kdybych přišel o svoji práci, nesl bych to 3x hůř než kdybych přišel o svoji rodinu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Vcelku snadno projevenou preferencí - chodíte do práce? Pak je asi ta práce (výdělek z ní + další sociální a psychologické benefity) cennější než čas s rodinou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo a myslíš si, že by jsi to VŠEM středoškolákům dokázal vysvětlit? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jak se to přepočítává?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenom mám poznámku k tomuto "Čas strávený s rodinou nemůžeš přepočítávat na peníze."

Všechno co člověk nějak hodnotí lze přepočítat na peníze. Ceníte si snad něčeho víc než peněz ? No přece všeho si ceníme víc než peněz, proto je používáme jako prostředek směny a neuchováváme je pro ně samotné (vyjma numismatiků snad ).

Ostatně tvrzení, "tohle bych za žádné peníze nevyměnil" je technicky vzato přepočtem na peníze. Výsledná hodnota je pouze velmi velmi vysoká.

Jak často říkáme, tohle neudělám za žádnou cenu. Také v podstatě přepočet na peníze.

Nahlásit

-
0
+

Jo. Super a souhlas. Akorát, pokud by tyto věci někdo uměl vysvětlit na střední škole, tak už by žádná střední škola nebyl potřeba :)

Nahlásit

-
0
+

Dobrý, moc dobrý.
Je rozdíl mezi společností kde všichni čekají až vláda a strana něco udělá (či snad dokonce prezident) a společností, kde všichni neustále něco zkoušejí, vymýšlejí a v hlavě mají Kašpárkovi hesla.

Nevím, zda se to týkalo i ostatních, ve svých 18 letech jsem nejvíc potřeboval - jak zapůsobit na tu slečnu a nevypadat jak idiot :-)

Nahlásit

-
1
+