Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Economia perennis

3. 7. 2013
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"luteránská přísnost dcery pastora Angely Merkelové"
Hm, když po mě chce peníze někdo o kom vím, že mi je nevrátí, tak se stávám taky luteránem.

Nahlásit

-
0
+

Pěkně absurditu současného vedení státu popsal Peter Shiff. Soukromý subjekt je motivován k úspěchu, neboť za úspěch je odměněn (zvýší tržby=získá více zdrojů, rozšíří výrobu, zaměstná více lidí atd.), nemá-li úspěch -končí=bankrotuje. Naproti tomu státem placená agenda obvykle svým úspěchem způsobuje vlastní konec=bankrot. Např. pokud by agentura vyřešila nezaměstnanost, tak úspěšný tým přijde o práci, a o tom ,že by se rozšiřoval a nabíral nové pracovníky si může nechat jenom zdát. Tzn. pokud takovou agendu vede chytrý a úspěšný člověk, je jeho motivací neúspěch. Vzroste-li nezaměstnanost , rozšíří agendu, nabere lidi, zvýší si plat atd.

Nahlásit

-
0
+

Hezky napsané.

Jenže takovýchto kritik jsem četl již několik. Jsou víceméně správné, ale mají 2 vady:

1) Neanalyzují, proč jsme do takového stavu došli (podle mne v tom je neodvratná zákonitost plynoucí z povahy demokgrcie)

2) Po několika odstavcích trefné kritiky přijde dvouvětý optimistický závěr, že teď už přeci politici konečně musí prozřít, popřít sami sebe a vše napravit (tzn. povinný hollywoodský happyend).

Ten optimismus opravdu nechápu. O tom, že by politici chystali omezovat velikost státu, jeho moc, objem přerozdělovaných prostředků a rozsah regulací, o tom není slyšet ani náznak. A pokud už nějaká menšinová partaj něco takového hlásá, stejně to pak neudělá (viz naše vláda nyní v demisi). A podle mne i kdyby nějakým nedopatřením v příštích volbách dostali takoví Svobodní 60% hlasů, stejně se nic nezmění (moc korumpuje, plus tu máme Brusel).

Tzn. já nevěřím tomu, že politici něco změní. Naopak: daně porostou, regulace také, bruselská centralizace se bude posilovat, peníze se budou tisknout, přijdou eurobondy, vyhlásíme válku všem těm daňovým rájům, bitcoinům, goldbugům, švarcsystémákům a nepřátelům státu.
A k tomu se přidají další tikající bomby jako ta demografická. Polovina produktivních bude bez práce či budou "pracovat" pro stát. Penzistů bude víc, než těch v produktivním věku.

Takže mne nějaké optimistické zvolání na závěr opravdu nenapadá.

Leda "čím hůř, tím líp", resp. "čím hůř, tím dřív" (to celé klekne a budeme moct začít nanovo, protože systém je nereformovatelný - obzvláště ne prostředky systému samotného).

Nahlásit

-
0
+