Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: WWW > WC. Spojení je důležitější než hygiena

28. 6. 2013
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Celá tato záchodová story je sice velmi poutavá, zábavná a dokonce i inspirativní, ale ve vztahu k tvrzení zmíněných tří autorů nedokazuje vůbec nic.Je to pouze článek o spotřebitelských preferencích. Netřeba do třetího světa. I na Západě žije řada lidí ve špíně, smradu v polorozpadlých obydlích, ale má při tom kabelovou TV. Mám z toho snad usuzovat, že kabelovka způsobila nějaký převrat v dějinách lidstva?
Současný digitální svět opravdu není svědkem žádné zvláštní sociální a ekonomické revoluce. A ve srovnání s takovou neolitickou či průmyslovou revolucí se dnes neděje vlastně nic. Nuda. Skutečnost, že se nezměnily sanitární podmínky a způsob života stovek milionů lidí, to právě jen dokazuje. Stále kálí v lese, jenom teď se o svoje vyprazdňování mohou podělit na facebooku. Co je na tom revolučního?
Jsem přesvědčen, že historie jednou nenalezne na mobilech, a už vůbec ne na facebooku nic extra převratného. Na rozdíl například od železnice.

Nahlásit

-
0
+

Náš život je kriticky závislý na druhých lidech. Tzv. sociální sítě to vyjadřují dostatečně zřetelně. Právě proto má internet nebo mobil vyšší hodnotu, než civilizovaná toaleta.
Vždycky mne pobaví, když čtu absurdní teze o tržním "individualismuquot;.Trh je nejkolektivističtější zařízení světa ("co nechtějí ti druzí, nemá hodnotu"), a umenšení role trhu je tudíž prostorem pro individualismus, ne naopak.

Nahlásit

-
0
+

Není to právě krásné, jak jsme všichni jiní? Není to nejlepším argumentem proti centralizaci a moudrému řízení shora? Našinec by vyměnil všechny moderní technologie za soukromí a hygienu při vyprazdňování...anebo by naopak za nepohodlím jel do Bílých Karpat.
Pohrdavě se díváme na vybydlené paneláky obsypané satelity. Řkáme si i jeden o druhém - proč jezdí v autě, ale cpe se náhražkami a umělými hmotami, prolévá hrdlo ředěnou desítkou nebo konzumuje levnou televizní/rozhlasovou zábavu? Vždyť přece MÁ NA TO jíst obyčejné jídlo (evropsky se mu říká bio), pít obyčejné pivo (dnes mu říkáme speciály) nebo se bavit podle svého gusta, ne podle gusta většiny.
Nenamlouvejme si, že jsme stejní.

Nahlásit

-
0
+

Při čtení tohoto článku se mi okamžitě vybavil jeden snímek z cesty našich dobrodruhů Trabantem jižní amerikou.

Dokonale podtrhuje zde vyslovené poznatky :-) Snad to nebude příliš pohoršující, ale cíťové se to dívat nemusí.

https://fbcdn-sphotos- f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-pr n1/470833_10150246648819956_18 31605113_o.jpg

Fotopochází z Georgetownu v Guayaně. Podobné příhody lze potkat třeba i vRumunsku. Nás zhýčkané to přinejmenším znejistí, tam si toho nikdo nevšímá a klidně si čte dál své noviny. Ale i internet v Georgetownu byl, fotka pochází z facebooku, kde prbíhala on-line reportáž z celé cesty napříč jižní amerikou.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím s autorem, mobily mohou nyní přinést víc užitku než keramická mísa. Přinesou informace a z nich si i v té nejzapadlejší vesnici najdou informace, které potřebují, posunou si život kam budou chtít. Jistě při výběru bude mnoho omylů, ztrát, ale jinak se snáší omyl ze svého rozhodnutí než omyl co nadiktuje vláda.
A po jisté době přijdou i ty keramické mísy a tekoucí voda. Jen ten pokrok bude mít trochu jinou posloupnost, než tomu bylo např. u nás.

Nahlásit

-
0
+