Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Slyšeli jste slovo... Bernankovo. Guvernér Fedu mává s trhy

24. 6. 2013
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

V jaké teorii? Myslíte v té, která říká, že trh bez státních intervenci si dokáže v přiměřením časovém horizontu najít tu správnou cenu?
Tak v této teorii nic chybně není. Pouze se potvrdilo, že když trh pokroutíte tak zrůdnými státním zásahy, které provádí FES a US Government, tak přestane fungovat a chová se tak, jak ukázal článek!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdybyste si ráčil zjistit fakta místo psaní rádobyvtipných komentářů.

1.) Pan Altman psal doslova: Tam (myšleno Japonsko samozřejmě) vláda dává jen na úroky z dluhu celou POLOVINU všech vybraných daní.

Takže netuším, proč sem taháte ukazatel podílu úroků na HDP, o kterém nikdo nic neříká.

2.) Očekávaný objem vybraných daní a poplatků pro rok 2013 je 43,1 bilionů jenů.

3.) Očekávané výdaje na splácení dluhů jsou 22,2 bilionů jenů.

4.) 22,2/43,1 = 51,5 %.

5.) Pan Altman nemá úplnou pravdu, nejedná se o polovinu daní na úroky, ale o polovinu daní na úroky A splácení dluhu. Na úroky byly výdaje v roce 2011 7 biliónů jenů, tedy pokud by se od té doby nezvýšily (!), jednalo by se nyní o 16,3 % daní. Vy o Japonských makroekonomických indikátorech zatím nevíte ani to, co lze dohledat na googlu během tří minut.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Japonská vláda dává polovinu vybraných daní na úroky, které jsou blízko nuly? A jak se to teda počítá, aby to takhle vyšlo? Dejme tomu, že zadlužení japonské vlády je 200% ročního HDP, pokud by měla platit třeba 1% ročního úroku z dluhu, tak jsou to 2% HDP. Ale polovina ročního HDP je 50% a ne 2%. Moc to nechápu. Mohl byste mi to vysvětlit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bernankeho slovo mává trhy? Těmi trhy co jsou nejobjektivnějšími stanoviteli cen? Těmi trhy, jež jsou optimální a nejefektivnější v rozdělování a umisťování kapitálu? Tak to měpodrž. Na základě čeho tedy ty trhy tak objektivně, optimálně a efektivně pracují, když jimi mává slovo jednoho člověka? Považoval jsem je spolu se Sörosem za skálu o kterou se lze opřít a teď tohle. Jsem zklamaný. Není v té teorii někde chyba?

Nahlásit

-
0
+

K tomu centrálnímu plánování čehokoli:

http://www.mi ses.cz/clanky/anarchokapitalis mus-dil-druhy-proc-selhava-cen tralni-planovani-1121.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Centrální banka zkrátka je institucí centrálního řízení a plánování.

Pokud jedna centrální instituce ovlinuje množství/cenu peněz (tedy to snad nejdůležitější v ekonomice), pak je namístě mluvit o centrálně plánovaném hospodářství.

To, co zbývá, je dále silně regulováno další institucí centrálního plánování (vládou - zejména ministerstvy financí, průmyslu, dopravy, atd...). A samozřejmě jsou zde sektory, kde trh ani nepředstíráme a centrálně vše řídímě zcela zjevně (školství, zdravotnictví, sociální zabezpečení, atd...).

Co se týče samotného FEDu a QE, podle mne otázka stojí tak, zda FED vůbec může QE ukončit, i kdyby nakrásně chtěl (tedy i kdyby mu to státní moc a bankovní lobby dovolila). Když totiž státní dluhopisy nebude kupovad FED, tak kdo? A pokud někdo, tak jaký bude žádat úrok? A bude na takový úrok vláda USA mít?
Dobré je se podívat na osvědčený předstihový indikátor - Japonsko. Tam vláda dává jen na úroky z dluhu celou POLOVINU všech vybraných daní a to to úrokové procento je podobně blízko nuly, jako v USA. Pokud by BoJ přesta s QE (tedy s nakupováním vládního dluhu za nově vytištěné peníze) a pokud by se úroky dostaly na realističtější úroveň (byť na 3%, což je na zemi s dluhem 240% HDP stále směšně málo), dá vláda všechny vybrané daně jen na splátku úroků. Nebude mít na úředníky, na výběrčí daní, na fízlování občanů, na zbrojení, na normování zahnutosti banánů a na další potřebné a nezastupitelné funkce státu.

Takže QE neskončí, naopak se ZINTENZINÍ:
http://gonzalol ira.blogspot.cz/2013/06/qe-won t-endit-will-increase.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky se na to muzu divat tak, ze vsichni duleziti hraci vedi, ze soucasna cena je jenom bublinou, ktera praskne, pokud FED prestane pumpovat penize (a nejspis praskne i kdyz ty penize bude pumpovat dal - ale pozdeji). Slova o pozvolnem ukoncovani tohoto dopingu pak jenom vedla k logicke reakci - prodat driv nez ostatni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stačilo vyslovit pár slov - o čem to svědčí?

O blbosti lidí, kteří panikaří jak staré babky na konci léta, když dojdou okurky. A tihle lidi obchodují s obrovským množstvím peněz, aniž by kdy vytvořili něco cenného. Koupit/prodat - panika rychle koupit/rychle prodat.

Osobně v tom nevidím centralizaci ale to, že díky informačním technologiím mají líde přistup k drbům v reálném čase a tak můžou panikařit rychleji a častěji, místo toho, aby mysleli a počkali.

Nahlásit

-
0
+