Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Daň z finančních transakcí: Další hřebík do rakve Evropské unie

18. 6. 2013
 5 645
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bude se dan vztahovat i na Fyzicke osoby?

Nahlásit

-
0
+

Já osobně si myslím, že odchod GB z EU je jednoznačně ta sněhová koule, co rozpoutá lavinu jejího kolapsu. Ale to ukáže až vzdálená budoucnost ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já mám stále obavy, že vystoupení Británie z EU, resp. to referendum, je jen tyjátr. Myslím, že britská politická třída si vystoupení spíše nepřeje a že jen hrají o čas - referendum plánují na co nejvzdálenější termín a doufají, že to snad časem vyšumí.
Nejsem si jist, že UKIP bude mít tu sílu Británii doopravdy dostat ven. Samozřejmě jakmile referendum začne být aktuální, z Bruselu začnou chodit cukříky i bičíky, nějaké ústupky, snížení odvodů, návrat nějakých marginálních kompetencí, hrozby, že nebudou moct zůstat ani v zóně volného obchodu ("vyzobávat si hrozinky"), atd...

Navíc i kdyby k odchodu GB došlo, je otázkou, zda to bude obecně pozitivní (začnou odcházet i ostatní), nebo naopak dojde k utužení centralizace - jednak ze strachu eurokratů o svůj projekt a korýtka a jednak proto, že odpadne kverulantský hlas Británie, která doposud směřování k socialistickému centralismu přeci jen trochu brzdila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Již jsem byl připraven napsat, že si myslím, že EU z této daně nakonec vycouvá, protože pokud nebude zavedena celosvětově (a ona dokonce nebude zavedena ani celoevropsky), tak by to byla ekonomická sebevražda.

Jenže pak jsem si uvědomil, že EU několik podobných sebevražd již dávno páchá, všeobecně se o tom ví a nikdo s tím nic nedělá. Jeden příklad za všechny: energetická politika. Zde díky omezování emisí rostou náklady firem a zároveň se zvyšují náklady na energie (poplatky za energii z obnovitelných zdrojů). Takže firmy již prokazatelně z EU prchají (Audi novou továrnu nepostaví v EU, ale v USA, kde je díky boomu těžby plynu energie "za babku"). A řeší to někdo? Zruší někdo podporu fotovoltaiky, větrníků, pěstování biomasy, přimíchávání řepkového oleje a biolihu do PHM, ...? Ani náhodou. Už i Japonsko ve světle Fukushimy deklarovalo, že nebude plnit dohodnutá omezení na CO??? a rozjíždí uhelné elektrárny a plánuje těžbu spalování metanového ledu.

Takže nakonec doufám, že z toho EU nevycouvá. Dostane od trhu zaslouženou ťafku a snad se i o nějaký ten měsíc zkrátí její agónie a přiblíží se její neodvratný kolaps.

Nahlásit

-
0
+

Jestli se pokusí daň opravdu zavést, Velká Británie vystoupí z EU. Až uvidí ostatní země, že vystoupit lze, a že to přinese spíš výhody než nevýhody, celá EU se rozpadne.

Nahlásit

-
0
+