Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak na neplatiče daní: v Británii úspěšně zkoušejí psychologii a marketing

17. 6. 2013
 6 413
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Možno by nebolo od veci začať posielať anonymné, personalizované dopisy naopak úradníkom finančného úradu ... ;-)

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

No, se zloději a vybírači výpalného by se mělo zacházet adekvátně a ne jim posílat dopisy...
Ostatně proto tato sorta lidí vždy bude velmi odmítat například jekékoli uznání bratrů Mašínů. Představa, že by lidé mohli začít chránít svůj život, svobodu a majetek pro ně musí být velmi děsivá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možno by nebolo od veci začať posielať anonymné, personalizované dopisy naopak úradníkom finančného úradu ... ;-)

Nahlásit

-
1
+

Je to tak. Společnosti nejsou zakládány za účelem zisku, nýbrž za účelem placení daní. Inu, korporativismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Keďže žijem v Británii, môžem sa vyjadriť k časti daň z príjmu.
Po chybe mojej účtovníčky mi prišiel list z daňového úradu, v ktorom ma informovali o nedoplatku, štylizovaný v podobe, ako je prezentovaný v článku. Bolo tam napísane, že väčšina obyvateľov platí dane na čas, informovali ma o tom, ako som narušil chod štátu a jeho "služieb" tým, že som nezaplatil toľko, koľko som mal (celkom by ma zaujímalo,ako fungovala Británia bez mojich daní predtým, než som tam začal žiť a pracovať, asi to bolo dosť zlé, súdiac podľa toho listu), plus tam bol celkom "milý" dodatok o tom, čo sa bude diať, keď nezaplatím "dlžnú sumu".
No na rozdiel od autora prezentovaným zvýšeným výberom daní po rozoslaní takýchto listov, ja môžem tak maximálne potvrdiť zvýšený krvný tlak a mieru nas..., pardon, nahnevanosti na celý tento systém, ktorý prezentuje, že najdôležitejším, alebo v podstate jediným dôvodom existencie jedinca v akomkoľvek štátnom zriadení je platba daní.
Mimochodom, ja som toho názoru, že za zvýšeným výberom daní v Británii je strach zo štátneho aparátu a takmer dokonalá mediálna masáž. "Pekným" príkladom je poslednápoliticko-mediálna kampaň ohľadom Google. Keď politici dostali odpoveď od Google,že Google platí dane v súlade zo zákonmi Británie, tak tí istí politici nariadili daňovému úradu znovu všetko prešetriť, vyčleniť na to ešte viac úradníkov, atď. Skrátka budú hľadať dovtedy, kým "niečo" nenájdu.
Zlodej kričí: "chyťte zlodeja..."

Nahlásit

-
0
+

No když vláda začne aplikovat jakékoli poznatky, vidím to asi stejně tak fajn, jako by je začali aplikovat v Dachau... :-)

Už vidím ty titulky:
Od našeho Berlínského zpravodaje: říšský ministr XY sestavil team z předních árijských ekonomů za účelem zvýšení produktivity práce v převýchovných táborech. Díky tomu stát získá o X milionů marek více na své tolik potřebné agendy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vtipná poznámka o ÚP :-)

Nicméně jádro článku spočívá v tom, že v Británii začali aplikovat poznatky z behaviorální ekonomie (pro pobavení: http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/vsichni-se-chovame-iracionalne). A to je fajn.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže v Británii zavedli "Výzkumný ústav centrálního plánování"?

{ amp2}quot;Pravicová" vláda zkoumá, jak pomocí jedné dotace lidi přimět čerpat jinou dotaci.

Vláda (prostřednictvím Úřadu práce) lidem platí za to, že nepracují (tzn. je k tomu motivuje) a pak se diví, že opravdu nepracují. Jako kdyby jim platila za to, že budou chodit po rukou a pak se divila, že ubývá lidí, co chodí po nohou.

Zkrátka Kocourkov, Absurdistan. Avšak autor tak nějak očekává, že nápadům toho konsilia pro mírnou reformu socialismu v mezích zákona budeme nadšeně tleskat. Ještě chybí přijít s nějakou tou "Strategií urychlení". Možná přejít na chozrasčot a bude lépe.

Nahlásit

-
0
+

S neplatiči se již popasoval Dan Šťastný:
http://libinst.cz/ Files/KqLFy4r2/news/401/tl_4_2 002.pdf


Splacením za "nevyžádané služby" je to holt složité, co člověk, to názor...

Nahlásit

-
0
+

Chtělo by to spíš opačný nástroj - rozesílání rozpisů, kolik na kterou aktivitu nebo agendu platíte, případně který úřad a úředník je vykonává - něco jako faktura. Vzhledem k šifrování v podobě zákona o rozpočtovém určení daní to není snadné zjistit.
Potom by byl možná člověk méně ochoten platit větší část své "obecní" daně na cizí obec, než svou vlastní, platit cizím lidem psychologa, který používá metodu pohádkových bytostí, platit armádních 47 generálů, o polovinu více policistů než Polák se Slovákem a dvojnásob co Lotyš, platit 5000 celníků v bezcelní unii, půl dozorce na každého vězně a platit za jídlo víc na daních než za vlastní zboží.

Nahlásit

-
1
+

U daně daně z příjmu je zásadní problém předvším ve zbytečné zátěži popltaníka procesem podání daňového přiznání. Shánění dokladů, vyplňování formulářů, odevzdávání zkompletovaného přiznání a poté ještě riziko, že se státní správě nebude něco zdát a hrozba možného penále. V rámci zefektivnění by bylo záhodno celý proces obrátit. A to tak, aby státní správa předkládala poplatníkovi účet k úhradě na základě vlastní evidence zpracovaný na vlastní zodpovědnost. Logické přeci je, že když po mě chce někdo něco zaplatit, měl by sám vědět co. Úhradou by se předložený účet stal závazný a oboustranně nereklamovatelný. Nebo pak udělat ještě radikálnější řez - přímé daně zcela nahradit nepřímými.

Nahlásit

-
0
+